Son günlerde yaşanan depremler, Türkiye’nin afetlere ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Özellikle İstanbul’daki toplanma alanlarının yeterliliği ve altyapısı tartışma konusu olurken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklama bu konudaki kafa karışıklığını gidermeyi amaçladı.

Toplanma mı, Barınma mı?

AFAD’ın açıklamasına göre, İstanbul’da 470 olarak belirtilen alan sayısı, barınma alanlarını da içeren bir sayı. Gerçekte İstanbul’da 3.021, Türkiye genelinde ise 18.910 afet toplanma alanı bulunuyor. Ancak bu alanların niteliği ve hazırlık düzeyi halen eleştiriliyor.

Yetersizlik Özellikle Eski İlçelerde

Bakanlık açıklamasında, İstanbul’da özellikle 2000 öncesi yapılaşmanın yoğun olduğu merkez ilçelerde toplanma alanlarının sayısında ciddi yetersizlikler olduğu belirtildi. Bu nedenle sadece mevcut park ve yeşil alanların değil, asgari standartları sağlayan okul bahçelerinin de toplanma alanı olarak değerlendirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Modern Altyapı Eksikliği

Toplanma alanlarının tespitinde; nüfus yoğunluğu, erişim kolaylığı, engelli ve yaşlı bireylerin ulaşımı, ikincil tehlikelerden uzaklık gibi birçok kriterin göz önünde bulundurulduğu ifade edilse de, vatandaşlar Türkiye’deki alanların büyük çoğunluğunun altyapı bakımından yetersiz olduğunu söylüyor. Japonya gibi deprem ülkelerinde toplanma alanlarının elektrik, su ve tuvalet altyapısıyla donatıldığına dikkat çeken yurttaşlar, Türkiye’deki alanların genellikle pazar yerlerinden ibaret olduğuna dikkat çekiyor.

Samsun'da 2 Mayıs 2025 Cuma: Orta Şiddette Yağmur Bekleniyor
Samsun'da 2 Mayıs 2025 Cuma: Orta Şiddette Yağmur Bekleniyor
İçeriği Görüntüle

Sadece Kağıt Üzerinde mi?

Uzmanlar, toplanma alanlarının sayısından çok işlevselliğinin önemli olduğunu vurgularken, birçok alanın sadece harita üzerinde tanımlı olduğunu, sahada ise elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamadığını ifade ediyor.