Tüp mide ameliyatı, bariatrik cerrahi operasyonları içerisinde yaygın kullanılan tekniklerden bir tanesidir. Bu teknik, hekim kararı ile hastanın kilo vermesini desteklemek maksadı ile gerçekleştirilir ve cerrahi işlemdir. Tüm cerrahi operasyonlarda olduğundan daha farklı olarak bu işlem öncesinde farklı bir diyet yapılması öngörülür. Hastanın midesinin hazırlanması için belli bir beslenme programı benimsenmesi faydalıdır. Hastanın tüm cerrahi işlemlerde geçerli olan temel protokoller bakımından değerlendirmesi yapılırken, ameliyata engel olacak koşullarının olup olmamasını da etkileyen bu süreç doktor tarafından hastaya bildirilir. Ayrıca zaten bariatrik cerrahi işlemlerinden önce diyetisyen değerlendirmesi de yapılacak ve buna göre bir yol izlenecektir. (1)

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Diyet Neden Yapılır?

Tüp mide ameliyatı, midenin %75-80 kadarının çıkarıldığı ve hastanın işlem sonrasında mide hacminin büyük kısmının ortadan kalkacağı bir işlemdir. Bu nedenle, hasta operasyon öncesindeki yeme içme eylemlerini aynı şekilde sürdüremez. (2)

Kapari Çiçeği: Küçük Bir Mucize, Büyük Faydalar Kapari Çiçeği: Küçük Bir Mucize, Büyük Faydalar

Hastanın yeme-içme sistemini değiştirmek üzere iki hafta öncesinden bu diyete başlaması, mental bir avantaj olarak kabul edilebilir. Zira hasta operasyondan iki hafta önce başlayacağı diyet ile işlem sonrası sürece psikolojik olarak hazırlanmış olur ve işlemin sağlayacağı tokluk hissi faydasının da katkısı ile etkili sonuçlar elde edebilir. Bunun yanında hastanın operasyon öncesinde, kan şekerinin dengelenmesi ve diğer operasyonu etkileyecek faktörlerden uzaklaşması için bu diyet faydalı olacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Diyet Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı öncesi diyet nasıl yapılır? Sorusunu cevaplarken, aslında sonrasında nasıl davranacağımızı da cevaplamış oluyoruz. Zira operasyon öncesi diyet süreci, aslında sonrasının bir tatbikatı gibi oluyor. Bu süreçte kendimizi mental olarak sürece adapte ediyor ve belli ölçekte kilo ve yağ kütlesi kaybederek, operasyona daha uygun bir form kazanıyoruz.

Hastaların tüp mide ameliyatından sonra, mide hacimlerinin yaklaşık 4’te birinin olmayacağını biliyoruz. Mide hacminin bu oranda azalacağının bilinci ile hastanın operasyon öncesi süreçte yeme-içme miktarını bu ölçekte veya buna yakın oranlarda azaltması faydalı olacaktır. 

Tüp mide ameliyatından birkaç gün önce başlayacak diyet ise genel cerrahi işlem protokolleri dahilindeki diyettir. Bu süreçte hasta, kendine verilen talimatlara uymalıdır. Yapılacak tetkik ve değerlendirmelerle, operasyon için uygun olup olmadığına karar verilir ki, geçen iki haftalık süreçte yapılacak diyet bu süreci etkileyecektir. 

Neler Yasak?

Tüp mide ameliyatından sonra,

  • Gazlı içecekler
  • Alkollü içecekler
  • Tütün ürünleri

Tüketilmemelidir. Bununla birlikte, hastanın öğün başına ve günlük toplam besin miktarını önemli ölçüde azaltması gerekir. Hamur işleri ve yağlı yemeklerden uzak durmak ve mümkün olduğunda dengeli protein içeren besinlerle beslenmek son derece önemlidir. 

Tüp mide ameliyatı işlemi sonrasında da protokoller gereği, hastanın diyet programı izlenir. Tıpkı işlem öncesine olduğu gibi hastanın diyetini devam ettirmesi, işlemin başarısı bakımından tıbbi protokoller içerisinde yer alan önemli konu başlıklarından bir tanesidir. Bariatrik cerrahi operasyonlarının başarısı, işlem sonrasında hastanın yaşam standartlarını buna göre uyarlaması ile doğrudan ilişkilidir.