Türkiye'nin ekonomik gündemindeki en kritik konulardan biri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politikaları ve dolar kurundaki seyir olarak öne çıkıyor. TCMB'nin son dönemdeki eylemleri ve bu eylemlerin ekonomi üzerindeki etkileri önemli bir değerlendirme konusu oluşturuyor.

Geçmişte AKP hükümetinin ekonomi politikaları çerçevesinde TCMB'nin yürüttüğü para politikaları eleştirilere yol açtı. Bu politikaların ekonomi üzerinde olumsuz etkileri, Türk halkının yaşam standartlarını negatif yönde etkiledi. Ekonomist Selçuk Geçer gibi uzmanlar, bu durumun Türk halkının yoksullaşmasına neden olduğunu belirtiyor.

Geçer'e göre, asgari ücretin belirlenmesinde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmaması, maaşlara doğru şekilde yansıtılmadığı sürece vatandaşların alım gücünün artamayacağını vurguluyor.

Dolar kurunun seyri de önemli bir konu. Geçer'e göre, geçmişteki 'seçim ekonomisi' nedeniyle oluşan yapay baskının tam anlamıyla kaldırılmadığını belirtiyor. Dolar kurunun gerçek değerinin 45 lira civarında olduğunu iddia ediyor ve Türkiye ekonomisinin bu seviyelere ulaşabileceğini söylüyor.

5FSD5

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) toplantılarının sonuçlarının da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Doların uluslararası değerini koruyacağını ancak gücünü kaybedebileceğini ifade ediyor.

Gelecek yerel seçimlerin Türkiye ekonomisine ciddi bir parasal sıkılaşma süreci getirebileceği tahmin ediliyor. Bu dönemde dolar kurunun 45 liraya yükselebileceği ve ekonomi üzerinde önemli bir etki yapabileceği öngörülüyor.

Sonuç olarak, TCMB'nin geçmiş politikaları ve dolar kurundaki seyir Türkiye ekonomisi üzerinde büyük bir etkiye sahip. Ancak, ekonomik durum çok yönlü olduğu için bu öngörülerin takip edilmesi ve değerlendirilmesi önemli."

3VBA7t8l_mid

Geçer’e göre, Türkiye’de belirlenen asgari ücret ne kadar yüksek olursa olsun, yeterli olmayacaktır. Bunun temel sebebi, geçmiş yıllarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve gerçeği yansıtmayan enflasyon oranlarıdır. Geçer, maaşlara bu enflasyon oranlarının doğru şekilde yansıtılması gerektiğini ve ancak bu şekilde vatandaşların alım gücünün artabileceğini vurguluyor.

Türkiye ekonomisindeki bir başka önemli konu ise dolar kurunun seyri. Geçer’e göre, geçmişte ‘seçim ekonomisi’ nedeniyle dolar kurunda oluşturulan yapay baskı, tam anlamıyla kaldırılmamıştır. TCMB, bugün de piyasalara yönelik müdahalelerini sürdürmektedir. Geçer, dolar kurunun gerçek değerinin 45 lira civarında olduğunu ve Türkiye ekonomisinin yakın zamanda bu seviyelere ulaşmak zorunda kalacağını iddia ediyor.

SELÇUK GEÇER KİMDİR?

Selçuk Geçer, 1972 yılında Eskişehir'de doğdu. Lise öğrenimini Eskişehir Ahmet Kanatlı lisesinde, Üniversite öğrenimini ise Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde tamamladı. 3 Mayıs 2009 tarihinde evlenen Selçuk Geçer'in 2 çocuğu vardır.

2025 Ocak Emekli Zammı İçin Geri Sayım Başladı! 2025 Ocak Emekli Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Ekonomi habercisi, yorumcu ve analist olan Selçuk Geçer İstanbul FM, Expo Channel, Kanal 9, Kanal E, Kanal 24, KRT TV, Bloomberg HT, Business Channel, CNBC-e gibi kanallarda iş adamı, siyasetçi ve CEO’ların katıldığı programlar yaptı. Yeni Şafak gazetesinde yayınları yayınlandı.

2006 yılında Mercek Altı Tartışma Programı ile Ziraatçiler Derneği Yılın Ekonomi Habercisi ödülünü aldı. Ocak 2007- Temmuz 2012 yılları arasında Kanal 24 TV Ekonomi Müdürlüğü görevindeydi. 2012 yılında görevinden istifa eden Selçuk Geçer Cem Medya Grubu'nun yeni Genel Yayın Yönetmeni oldu.

Bloomber HT kanalında "Selçuk Geçer ile Reel Sektör" programının modoratörlüğünü yaptı.

Türkiye’nin önde gelen firma ve kurumlarına marka ve iletişim danışmanlığı hizmeti vermekte. Uzmanlık alanları Ekonomi Haberciliği, Medya İlişkileri ve Haber sunumu. Medya Sektöründe uzun yıllar Ekonomi Birimlerinin yönetici kadrolarında bulundu.

Halk Emeklilik, Gateway, Intercity gibi firmalarda Kurumsal İletişim Müdürlüğü yaptı.