Ünye Belediyesi Atık Getirme Merkezi’nin Ordu’da ilk ve tek olduğu vurgulanırken diğer belediyelere örnek olarak gösterildi. Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kemal Mehel, Ünye Belediyesi tarafından 2024 yılı içerisinde 81 ton tekstil atığı toplandığını belirterek, “Toplanan giysi atıklarının %70’i tekrar kullanılacak şekilde değerlendirilmiş olup, %30’u da iplik olarak üretilip yine tekstil sektöründe kullanılmaktadır” dedi.
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın bir bir hayat geçirdiği projeler diğer belediyelere örnek olmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen projede ülke genelinde tüm belediyelerin sıfır atık merkezleri oluşturulması için çalışma başlatılırken, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın talimatlarıyla 2 yıl önce kurulan Atık Getirme Merkezi diğer belediyelere örnek oldu. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında Ünye Belediyesi Atık Getirme Merkezi’nde program gerçekleştirildi.
Ordu Valisi Muammer Erol’un da katıldığı programda sıfır atığın önemine dikkat çekildi. Bakanlık tarafından bu yıl tekstil atıklarına dikkat çekilirken “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” teması seçildi.
Başkan Yardımcısı Mehel, “Çevre Dostu Belediyecilik Anlayışı İle Hizmet Ediyoruz”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kemal Mehel, “Ünye Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl 2 dönümlük bu alanda atık getirme merkezini hizmete açmıştık. Tesisimiz, geri dönüştürülebilir atıkların ekonomiye kazandırılması adına ordu ilimizde ilk ve tek olma özelliğine sahiptir. Tesisimizde atıklar; kağıt, plastik, metal, cam, ahşap ve tekstil atıkları ile karışık ambalaj, atık piller, floresan lambalar ve civa içeren atıklar, elektronik atıklar, bitkisel sıvı ve katı atık yağlar ve atık ilaçlar olmak üzere 14 kategoride değerlendirilmektedir. Sıfır atık yönetim sisteminin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanması için kurulan tesisimizde, nitelikli atıklar geri dönüşüme gönderilerek ekonomiye kazandırılmaktadır. Böylece sıfır atık bilincinin artırılmasının yanında, çevre ve insan sağlığı ile birlikte kaynaklarımızın korunması hedeflenmektedir. Sıfır atık projemizin ve çevre dostu belediyecilik anlayışımızın en önemli adımı olan atık getirme merkezimizle aynı zamanda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri de yürütmekte, yıl içerisinde okullarımızla iş birliği yaparak öğrencilerimize eğitici faaliyetler düzenlemekteyiz” dedi.
Başkan Yardımcısı Mehel, “26.700 Adet Ekmek İsraftan Kurtarıldı”
Başkan Yardımcısı Mehel ayrıca Ünye Belediyesi olarak 2024 yılı içerisinde, 1.185 ton kağıt atığı, 81 ton plastik atık, 230 kg pil atığı, 1.050 kg bitkisel yağ atığı, 81 ton tekstil atığı, 120 ton lastik atığı, 50 kg elektronik atık, 31 ton yemek atığı ile 26.700 adet bayat ekmek toplandığına dikkat çekerek, “ Burada topladığımız günlük gıda artıklarından ise sokak hayvanlarının beslenmesi için hemen yan tarafımızda bulunan tesisimizde yaklaşık 25 ton kuru mama üretilmiş ve ücretsiz olarak dağıtımı gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
Başkan Yardımcısı Mehel, “Ünye’de 2024 Yılı İçerisinde 81 Ton Tekstil Atığı Toplanmıştır”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü çerçevesinde 2025 yılında “moda ve tekstilde sıfır atığa doğru” teması seçildiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mehel, “Moda, kendimizi ifade etmenin güçlü bir yoludur. Ancak günümüzde hızla tüketilen kıyafetler, dünyamıza büyük zarar vermektedir.
Tekstil sektörü, plastik atıklardan sonra dünyada en fazla kirlilik yaratan ikinci sektördür.
Belediyemiz sınırları içerisinde 2025 yılı itibarıyla 105 adet tekstil atık toplama noktası bulundurmaktayız. Ünye belediyemizce bu kapsamda 2024 yılı içerisinde 81 ton tekstil atığı toplanmıştır. Toplanan giysi atıklarının %70’i tekrar kullanılacak şekilde değerlendirilmiş olup, %30’u da iplik olarak üretilip yine tekstil sektöründe kullanılmaktadır. Bu atıkları en aza indirebilmemiz için basit ve etkili yollar bulunmaktadır. Geri dönüşümü artırmalı, evlerimizde yeniden kullanımı teşvik etmeli ve bilinçli bir tüketimle israfı azaltmalıyız. Bu kapsamda ortaya koyduğumuz bu çalışmanın örnek olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Müdür Öztürk, “Ünye Belediyesi’ni Tebrik Ediyorum”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk ise yaptığı konuşmada “Bakanlığımız 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde tekstil atıklarında israfın önlenmesi amacıyla ‘moda ve tekstilde sıfır atığa doğru’ temasını belirlemiştir. Bu kapsamda Ünye ilçemizde bulunan Atık Getirme Merkezi’nde program düzenledik. Sıfır atık projesinin amacına ulaşabilmesi için Bakanlığımız tüm belediyelerimizde atık merkezleri oluşturması zorunluluğu getirmiştir. Ünye Belediyesi bu merkezi oluşturarak Ünye’ye ve ilimize önemli bir hizmeti sunmuştur. Bu konuda emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
Programda daha sonra öğrenciler ulusal çevre andını hep bir ağızdan okudu. Vali Erol daha sonra Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan tekstil ürünleri ve işleme atölyelerini inceledi.
Ünye Belediyesi Atık Getirme Merkezi yanında bulunan Sokak Hayvanları Mama Tesisini de inceleyen Vali Erol Ünye Belediye Başkan Yardımcıları Orhan Gürel ve Ali Kemal Mehel’den bilgi aldı.
Program toplu fotoğraf çekimi ve öğrencilere hediye dağıtımı ile sona erdi.