Varis hastalığı, toplumun büyük kısmında karşı karşıya kalınan bir sağlık sorunu olma özelliğine sahiptir. Estetik açıdan kötü bir görünüme ve ciddi sağlık problemlerine neden olabilen durumu gidermek amacıyla varis tedavileri İstanbul ve diğer illerimizde sıklıkla uygulanır. Bu kapsamda İstanbul kalp ve damar cerrahisi uzmanları tarafından çeşitli tedaviler uygulanmakta olup skleroterapi İstanbul ve pek çok ilimizde sağladığı faydalar nedeniyle sıklıkla başvurulan bir varis tedavisidir. Varis tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara neden olabildiğinden mutlaka doğru bir tedavi uygulanmalı ve sorun giderilmelidir.
Günümüzde pek çok insan varis hastalığı konusunda risk grubunda yer alır. Alanının önde gelen ismi Doç. Dr. Macit Bitargil hastalığın boyutuna, konumuna ve haritasına göre her hasta özelinde en uygun tedavi yöntemini belirler ve başarılı bir şekilde uygular. Bu sayede varis sorununun ortadan kaldırılması ve kişinin yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir.
Sayfa: https://www.macitbitargil.com/skleroterapi-tedavisi/
Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Varis hastalığı her bireyde farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Hafif dereceli varis problemi başlangıç aşamasında herhangi bir ağrıya neden olmaz, bu sayede bireylerde bir rahatsızlık hissi doğmaz. Buna bağlı olarak bireyler erken dönemde tanı ve tedavi için başvurmazken, genellikle kozmetik sorunlarına yönelik bir çözüm arayışı içerisine girerler. Diğer yandan toplardamarlardaki problemlerden kaynaklanan varis hastalığının ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır. Toplardamarda ortay çıkan problemlere bağlı olarak vücudun alt bölgesinde kirli kan birikir ve varis meydana gelir. Bu yüzden varis hastalığı herhangi bir ağrıya ya da kozmetik açıdan olumsuz görünüme neden olmasa dahi tedavisi ihmal edilmemelidir.
Varis hastalığının en belirgin özelliği ayaklarda meydana gelen ağrıdır. Varisler bulundukları bölgede yer alan çevre dokulara baskı uygular, bunun sonucunda bacaklarda şişme ve ağrı ortaya çıkar. Varis hastalığı olan kişiler uzun süre oturursa ya da ayakta kalırsa ağrıları şiddetlenecektir. Buna bağlı olarak hastalar pek çok aktiviteyi yerine getirememeye başlar ve hareketleri kısıtlanır.
Varis hastalığına ilişkin belirtiler özellikle gece saatlerinde görülür. Gün sonunda bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Bu aynı zamanda kişinin uyku düzenini ve kalitesini etkileyen bir durumdur. Ağır düzeydeki varis vakalarında hastaların gece boyu uyuyamaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınması riski olduğundan varis hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir.
İleri düzeydeki varis vakalarında bacaklarda şişlik ve ödem oluşumu görülebilir. Bacaklarda biriken ödem nedeniyle bireyin hareketleri kısıtlanmakta olup ağırlıkla hareket ediyor hissi meydana gelebilir.
Varis ülseri ciddi vakalarda görülebilen bir durumdur. Bacaklarda kapanmayan yaralar şeklinde tanımlanabilen varis ülserinin nedeni damarlardaki çatlamalardır. Tedavi edilmediği sürece bu yaralar kapanmaz. Uzun süre iyileşmemeleri durumunda ise önemli bir enfeksiyon gelişimi riski ortaya çıkabilir.
Kadınların %40’ında, erkeklerin ise %25’inde görülebilen varis hastalığı konusunda risk grubuna dahil olan kişilerin, varis hastalığı oluşumunu önlemek için koruyucu yöntemlere başvurması önemlidir. Tanı ve tedavi amacıyla erken dönemde doktora başvurulması halinde varis sorunundan cerrahi olmayan prosedürlerle kurtulma imkanı vardır.
Sayfa: https://www.macitbitargil.com/varis-tedavileri/
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Toplumun büyük kısmında görülen ve ciddi bir sağlık sorunu olabilen varis hastalığının tedavisi; rahatsızlığın konumuna ve boyutuna göre hasta özelinde belirlenir.
Skleroterapi, ince ve orta kalınlıktaki varislerde kullanılan bir varis tedavisidir. Skleroterapi prosedürü kapsamında kurutucu etkiye sahip ilaçların, ince uçlu iğneler yardımıyla ilgili damarın içerisine enjekte edilmesi söz konusudur. Böylece varis kurur ve hastadaki rahatsızlık hissi ortadan kalklar. Skleroterapi hasta açısından ağrısız ve konforlu bir prosedür olup hastanın günlük yaşantısında kesintiye neden olmaz.
Lazer teknolojisinden faydalanılan transkutanöz lazer tedavisinin konusunu küçük ve orta ölçekli yüzeyler varisler oluşturur. Varisin etkisi altındaki damarın lazer yöntemiyle ortadan kaldırıldığı yöntem acısız ve ağrısızdır. Skleroterapi yönteminde olduğu gibi günlük yaşamda kesintiye neden olmayan bir tedavi olma özelliğine sahiptir.
Endovenöz lazer tedavisi kapsamında varisin etkisi altındaki damarlar lazer kateteriyle yok edilir. İleri düzey varis vakalarında uygulanan endovenöz lazer tedavisinde cerrahi kesiye ihtiyaç duyulmaz.
Yapıştırıcı polimerizasyon varis hastalığının tedavisi amacıyla geliştirilen en son yöntemlerden biridir. Varisli damarın içerisine tıbbi yapıştırıcı enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Tıbbi yapıştırıcı hızlı bir şekilde harekete geçer ve zaman içerisinde sorunlu damarın kapanmasına katkıda bulunur.
Orta ve büyük ölçekli varislerin cerrahi yöntemle çıkarılması prosedürü ambulatuar flebektomi olarak adlandırılır. Prosedür lokal anesteziyle uygulanır ve hasta gözetim altında tutulması gerekmeden taburcu edilir.
Varis hastalığının tedavisinde uzun yıllardır kullanılmakta olan varis cerrahisi genellikle ileri düzey vakalar için etkili bir çözümdür. Diğer yöntemlerin kullanılması söz konusu olmadığında ya da diğer yöntemlerden etkili sonuçlar alınamadığında varis cerrahisinden faydalanılır. Bu operasyondan sonra hasta genellikle 1 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulur.
Ciddi bir sağlık sorunu olan varis hastalığının bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile azaltılması mümkündür. Bu kapsamda her gün en az yarım saat yürünmesi, bacak kaslarını geliştiren aktiviteler yapılması ve fazla kilolardan kurtulunması önerilir.