Sorun zamanım miktarına değil onu nasıl değerlendirdiğinde. Odaklanman arttıkça zamanın verimi de artacak.
1- Pomodoro Tekniği
25 dakika boyunca odaklanıp 5 dakika ara verme tekniğine pomodoro denir. 4 pomodoro tamamladıktan sonra 20-30 dakikalık uzun bir mola alman odaklanmaya iyi gelmektedir.
2- Eisenhower Matrisi
Bu teknikle görevlerini 4 kutuya ayır. Önemli ve acil olanları hemen yap, önemli ama acil olmayanları planla, acil ama önemsiz olanları devret, ne acil ne de önemli olanları sil.
3- 2 dakika kuralı
Biz 2 dakikadan az sürecekse hemen yapmanı fazla sürecekse planlama önerilir. 2 dakikadan az sürecek işlerin ertelenmesi zaman israfına yol açar.
4- Yapılacaklar değil yapılacak 3 şey listesi
Sayfalarca yapılacaklar listesi yazmak yerine her gün düzenli olarak yapılacak 3 şey listesi hazırlanıp 3 odak hedef konulmalı.
5-Zaman bloklama
Günü bloklar halinde parçalama tekniğidir. Sabah 9.00 ile 11.00 arasında yaratıcı işler, öğlen 13.00-14.00 arası günlük görevler vs. Şeklinde günü blokları ayırmak boşluk bırakmadan çalışmaya neden olacağı için zaman kaybını önler.
6-Derin çalışma
Bildirimleri kapatıp teknolojiden ve telefondan uzak bir şekilde sadece işe odaklanma tekniğine deep work diğer adıyla derin çalışma denir.
7- 80/20 kuralı
Sonuçların %80'i yaptıklarının %20'sinden gelir. En çok verim aldığın işleri bularak onları çoğaltman gerektiğini öğreten bir tekniktir.
8-hayır demeyi öğren
Zamanın değeri vardır. Her teklifi evet demek kendi işinden ve zamanından vermek demektir. zamanından çaldığını düşündüğün tekliflere hayır demeyi öğrenmek gerekir. Hayır demek bencillik değil özdisiplindir.
9-Tek ekran tek iş kuralı
Aynı anda 10 sekme, 3 uygulama 5 kitap açıkken verimli çalışma olanaksızdır. Çoklu görev verimi düşürdüğü için tek ekran tek kitap ya da tek hedefe odaklanılmalıdır.
10-Gün sonu değerlendirmesi
Gün sonunda kendini 3 soruyu sormak günü daha verimli değerlendirmeni olanak sağlar.
Bugün neyi iyi yaptım?, neyi geliştirebilirim?, yarın neye odaklanmalıyım?