Sosyal yaşamın olmazsa olmazı derneklerin can suyudur toplum.
Güvenli duruşlarıyla yaşamlarını toplumsal desteklerle sürdürürler.
Derneklere yardım konusundaki mesafeli bakış, topluma verdiği katma değerle birebir ilgilidir. Gelir getirici faaliyetleri olsa da bu çalışmaları asıl amaca yönelik destekleyici çalışmalardır.
1999 yılında kurulan Samsun Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği ile ilgili şahsen 'LÖSAM bir yardım derneği değildir' cümlesinin altını özellikle çiziyorum. Bilerek bu tercihi kullanmam, çoğu zaman dikkatleri de çekmektedir.
Katıldığımız toplantı ve etkinliklerde 'Yardım talebini hiç dillendirmiyorsunuz?'sözleriyle karşılaştığımda oluyor.
Açıkçası LÖSAM'ın bir şeyi alıp başkalarına taşıma gibi asli görevi yoktur.
Yardımlaşmayı da hedefleyen LÖSAM'ın desteğe ihtiyacı yok mudur?
Kesinlikle var, ben asıl amacın gözden kaçırılmamasından söz ediyorum.
O da toplumsal farkındalığın hissettirilerek sorumlulukların hatırlatılması. Bu bilincin oturmasıyla yardımlaşma ve dayanışma gibi alt katmanlar kendiliğinden oluşacaktır. Dolayısıyla bireyler "Bu mücadelede ben ne yapabilirim?" sorusunun gereğini zaten yapacaktır.
Son yıllarda köy köy, mahalle mahalle, apartman apartman kapı zillerine basarak genelde de lösemili çocuklar adına yardım toplandığını duyuyoruz.
Bu girişimlerde lösemili çocuklar derneği ifadesiyle bazen LÖSAM ve benzer derneklerin adının kullanıldığı da bize gelen duyumlar arasında.
İnsanları rahatsız eden bu yaklaşımlar, haklı olarak'Acaba?' sorularını beraberinde getirmekte. İstismara açık bu çabaların sağlıklı yapılıp yapılmadığı, gönüllülüğe dayanıp dayanmadığı açısından, kamuoyu gibi bizlerde de önemli şüpheler oluşmakta.
Elde kalem, defter, boyama kitabı gibi çeşitli malzemelerle dolaşanlarla ilgili, her zaman sorgulayıcı olunması uyarılarımızı sık sık yapıyoruz.
Bugüne kadar LÖSAM böyle bir çabanın içinde olmadı, yardım toplamak için yollara düşmedi. Bundan sonra da düşmesi söz konusu değildir.
Lösemiyle mücadeleye nakdi katkı vermek isteyen kişi ve kurumlar banka hesap numaramıza web sayfamız veya birçok kaynaktan rahatlıkla ulaşılabilir.
LÖSAM kapı kapı dolaşmaz, kimsenin ziline basarak insanları rahatsız etmez.
Uyanık olalım, uyaralım, sorgulayalım…
Katkıda bulunuyorum derken aldanıp, gerçek ihtiyaç sahiplerinden kendimizi uzaklaştırmayalım.
Aman dikkat!