Eski adı 'Biçin' yeni adı Üçyol, Tokat-Turhal'a 27 kilometre uzakta.
Kış aylarına girmemize rağmen mutlak gitmemiz gereken köy.
Bugündü, yarındı, araç teminiydi, yolların durumuydu derken…
Üç aydır gitmek istediğimiz bu güzel köye çok şükür yeni yıla girmeden ulaştık.
Soyadları gibi gönülleri de zengin iki çocuklu ailemiz ve büyük kızları İrem, ilik naklinden sonra bir yıl Samsun LÖSAM konukevinde misafir kalmışlardı. Aileyi Üçyol Köyü'ne yolcu ederken bizlere davetlerini ısrarla sürdürmüşlerdi.
"Sizleri mutlaka evimize, köyümüze bekliyoruz." diyorlardı yola çıkarken.
Böylesi sevgi ve muhabbet dolu davetlere icabet etmeyi çok istesek de gerçekleştirmek nasipse oluyor. Ama bu davete karşılık vermek adeta mecburiyete dönüşmüştü.
Hayatta sürpriz güzellikleri yaşamak gerçekten ruhen dinlendiriyor insanı.
Dostluk dolu sözler, sıcak karşılamalar bizleri daha çok çalışmaya, daha çok köprüler kurmaya yönlendiriyor, bir anda tüm yorgunlukları unutuveriyor, kendimizi samimi bir sohbetin içinde buluyoruz… Gelelim Üçyol Köyü'yle ilgili gelişmelere.
Bankacılıkta müfettişlik görevini tamamlayıp emekli olsa da 'Kabuğuma çekilemem' diyen Serpil Hanım, düşündüklerini hayata geçirmekte kararlı birisi.
Zengin ailesiyle de Samsun'da kaldıkları sırada tanışmalarına vesile olmuşuz. Serpil Hanım, ilik nakli olduğu dönemde 'Ne ihtiyacın var?' diye sorduğunda, İrem'in'Benim o kadar çok şeyim var ki' tokgözlü sözlerinden çok etkilenmiş. Ve İrem için bir şeyler yapmaya karar vermiş. Müfettişlik mesleğinin tecrübelerinden de esinlenerek yaptığı araştırmada, köy evlerinin İrem'in hastalığı açısından pek elverişli olmadığı bilgisine ulaşmış. Bu bilgiler ışığında harekete geçerek, evin fiziki şartlarının iyileştirilmesi için yapılması gerekenlerden kaçınmamış.
Bununla yetinmeyen Serpil Hanım, bir taraftan ailemizin eviyle ilgilenirken, diğer taraftan köy ve köy okulu ile ilgili araştırmalarını da sürdürmüş.
Köy insanının geçim durumu, okulun öğrenci profili ve sayısına kadar…
İrem ve kardeşi Servet de aynı zamanda köy okulunun öğrencileri…
Dedik ya herkesin hayatta bir şeylere vesile olduğu yerler vardır.
Serpil Hanımın İrem'le tanışması, İrem'in köy okulunda öğrenci olması Serpil Hanımın daha fazla gayret etmesinin önünü açmış.
Bir de bakmışız ki…
Gönüllerde kurulan köprü Tokat'ın Turhal İlçesi Üçyol Köyü'ne kadar uzanmış. O ayakları yerinde görmek için yapılan hazırlıkların bitimi tam üç ay sonra 29 Aralık Perşembe günü yollara düştük. Temelleri Samsun'da atılan toplumsal kucaklaşmanın ilacıydı bu.
Köylerinde bizleri bağrına basan Anadolu insanımız.
O izlenimlerimizi de bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşacağız.