Samsun il merkezinde iki, hatta üç ayrı şehitlik var .Bu şehitliklerin en eskisi en küçük alana sahip olmakla birlikte en çok defin yapılmış olanı İlkadım merkezde Asri mezarlık içindeki Asker ve polislerin karma defnedildiği şehitliktir. Diğer iki şehitlik ise yine İlkadım ilçesi Kıranköy mezarlığı içerisinde olan Garnizon ve Polis şehitliğidir. Kıranköy mezarlığındaki her iki şehitlik yüz ölçüm olarak oldukça büyük ve boştur. Şehitliklerimizin doluluk oranlarının sabit kalması her zaman temennimizdir. Asri mezarlık şehitliğindeki toplam şehit sayısının yaklaşık yüzde yirmisi kadar aziz şehidimiz 2019 yılı itibarıyla Kıranköy mezarlığındaki diğer iki şehitlikte ayrı ayrı (Garnizon ve Polis şehitliğinde) yatmaktadır. Öyle ki en çok şehidimiz Asri mezarlık içerisindeki şehitlikte yatmaktadır .

Samsun'un İlkadım ilçesindeki Asri mezarlıkta bulunan karma şehitliği 27 yıldır istisnalar ve Samsun dışında bulunduğum günler hariç her Cuma mutlaka ziyaret etmişimdir. Asrı mezarlıktaki şehitlikte yatan kahraman asker ve polis şehitlerimizin çoğunluğu terör şehididir. Şehitlerimizin ziyaretlerine şehitliğe sürekli gelen şehit yakınlarının tamamını tanıyorum diyebilirim. O ziyaretçilerin tamamına yakının ise anne,baba ve kardeşlerden oluştuğuna tanığım. Aynı kaderi paylaşan aynı şehitlikte (Asri mezarlıktaki şehitlik) özellikle Cuma ve bayram günlerinde şehitlik ziyaretine gelen şehit yakınlarının yavaş yavaş eksildiğini söyleyebilirim. Bu eksilme şehit yakınlarının vefasızlığından değil,o şehit anne ve babalarının yaşları itibarıyla aramızdan ayrılarak hakka yürümüş olmalarındandır. Bazı şehit anne ve babasının ise kalıcı hastalıkları nedeniyle yaşadıkları güç kaybı nedeniyle şehitliğe gelemediğinden gözlerimiz hep o fedakar anne ve babaları aramaktadır. Bundan birkaç yıl öncesine kadar özellikle Cuma günleri Samsun Asri mezarlığındaki şehitliği dolduran şehitlerimizin anne ve babaları hem şehitleriyle hem de aynı kaderi paylaştıkları insanlarla buluşmakta idi. Evlatlarını ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü uğrunda şehit vermiş anne ve babaları şehitlikte bir kale gibi bir arada görmek gerçekten hepimize gurur veriyordu. Şimdi ise onların aramızdan yavaş yavaş ayrıldığını evlatlarıyla ebedi hayatta buluşmaya gittiğini bilmek ister istemez hepimiz için hüzün kaynağı oluyor. Ama şehit evlatlarıyla cennete buluştuklarına inanmak ise yüreğimizi ferahlatıyor.

Samsun İlkadım merkezdeki Asri mezarlık şehitliğinin 27 yıllık daimi ziyaretçisi ve şehit yakını kimliğimle aramızdan ayrılarak hakka yürüyen o acılı şehit anne ve babalarını özlem ve rahmetle anıyorum. Sadece ben değil ,hayatta olan şehit anne ve babalarıyla birlikte hepimiz o fedakar acılı anne ve babaları çok özledik. Aramızdan ayrılan kader ortağımız,büyüğümüz şehit anne ve babalarına Allah'tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad mekanları cennet olsun.Asri mezarlık şehitliğindeki evlatlarını hiç yalnız ve duasız bırakmıyoruz. Asri mezarlık şehitliğinin aramızdan ayrılan ziyaretçileri rahat uyusunlar.