Samsun, 19 Mayıs denince akla ilk gelen şehirdir. 19 Mayıs 1919 'da tam bağımsızlık meşalesinin ilk ateşi Samsun'da yakılmıştır. O meşale Mustafa Kemal Atatürk 'ün önderliğinde Türk milletinin desteği ile Samsun'dan Anadolu'ya her türlü ihanete, her türlü yokluğa ve yoksulluğa rağmen kıvılcım kıvılcım taşınmıştır. Samsun milli mücadeleye mihenk taşı olmuştur. Bu yüzden Samsun milli mücadelenin başlamasında ve zaferle taçlandırılmasında önemlidir. Böylesine önemli bir şehirde yani Samsun'da Milli Mücadelenin yüzüncü yılında olmak gerçekten anlamlı bir talep ve herkese nasip olmayan ayrıcalıktır. Bunu başka yerlerden gelerek gerçekleştirme imkanı bulanlar 19 Mayıs ruhunu canlı tutmak için büyük bir yarış içerisinde olanlardır. Onlar hiç şüphesiz 19 Mayıs'ın anlamını bilenler, Atatürk'ün yüzyıl önce Bandırma vapurundan inerek Samsun'a ilk ayak bastığı yerde halkla birlikte yaktığı özgürlük meşalesinin ışığında yürüyenlerdir. Tamamını kutluyor ve alkışlıyoruz.

Milli Mücadelenin yüzüncü yılına tanık olmak için kalbi Samsun'da atan, yine gözü kulağı Samsun'da olan 7'den 70'e her Türk vatandaşı Atatürk'ün yanında durmakta ve aynı kurtuluş yolunda tam bağımsızlık için yürümektedir. Fotoğrafı böyle büyütürsek, doğru fotoğrafı görürüz. Doğru fotoğraf Türkiye'nin tam bağımsızlığına açılan büyük kapıdır. Türkiye'nin en zor dönemleri yaşadığı o çileli işgal yıllarında, yoksulluğun, yokluğun ve imkansızlığın cenderesinden geçerek büyük zaferlere imza atmış yüce Türk Milletinin önündeki bütün engeller Atatürk'ün önderliğinde sonsuzluğa gömülmüştür. Bu yüzden Samsun ve 19 Mayıs ruhu önemlidir. O ruhu yaşatır ve o ruhla yaşamaya devam edersek ki bunu yapmaya mecburuz hiçbir güç bizi tarihten silemez ve özgürlüğümüzü elimizden alamaz. Dün olduğu gibi bugünde bağımsızlığımızda ve yaşadığımız topraklarda gözü olanlar var. Kimi dost ,kimi düşman görünümünde fırsat kollamaktadır. Milli mücadelenin yüzüncü yılında Samsun'da tek yumruk olanlar, aynı zamanda fırsat kollayanları hüsrana uğratanlardır. Bu yüzden milli mücadelenin yüzüncü yılında Samsun'da olmak önemlidir. Bunun için bedenen Samsun'da olmak bir mecburiyet değildir. Kalben Samsun'da olmakta yeterli ve aynı şeydir. Bunu bütün dünyaya bir kez daha göstermek için tek yürek olan Yüce Türk Milleti bu uğurda Samsun'da olmanın önemini bilmektedir. Benim bir Samsunlu olarak gördüğüm büyük fotoğraf budur.

Samsun ve halkı yüzüncü yıl heyecanı ve coşkusu ile Mustafa Kemal Paşa'nın tütün iskelesinden Samsun'a ilk adımını attığı o tarihi yerde olmak için yarışanlarla beraberdir. Çünkü onlar 19 Mayıs coşkusunu diri tutup, bütün dünya'ya tam bağımsızlık adına tekrardan gösterenlerdir. Bu kutsal davanın her şart altında neferi ve savunucusu olmaya devam eden Yüce Türk Milletine selam olsun. Samsun'a bu gurur yaşatan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve bu davada nefer olup ebediyete intikal eden herkese çocukları ve torunları olarak minnettarız.