Yokluğun , yoksulluğun ve olanaksızlığın her türlüsünü yaşamış olan yüce Türk Milletinin İşgal zincirini kırarak kurduğu yeni Türk Devletinin adıdır Cumhuriyet. Kurucu lideri ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Cumhuriyetin temeli özgürlük ve bağımsızlıktır. Türk milletinin özgürlüğü ve bağımsızlığı için bu uğurda Atatürk ve silah arkadaşları Türk milletinin desteği ile destan yazmıştır. Anadolu'nun bağrına kene gibi yapışmış olan işgalci emperyalist devletleri tüm gücüyle söküp atmıştır. Bunun üzerine işgalci devletler arkalarına bakmadan kaçmak zorunda kalmıştır. Atatürk ve silah arkadaşları Türk milletinin bir ve beraber olmasını sağladı. Cumhuriyet gibi büyük bir eseri Türk milletine armağan etti.
1920'lerin zor koşullarında özgür ve bağımsız bir Türk Devletinin temelini atmak kolay bir iş değildi. Zor olanı başaranlar özgürlüğün ve bağımsızlığın kapılarını yüce Türk milletine sonuna kadar açmışlardır. Onların sayesinde okul ,öğretmen, hastane ,doktor, hemşire, fabrika ,ulaşım ağı , sanayi ,tarım, her alanda üretim gelişmiş şanlı bayrağımız gönderinde özgürce dalgalanmıştır. Cumhuriyet daima daha ileriyi hedefleyen bilgili, saygılı ve saygın insanların ilerlediği aydınlık bir yoldur. Cumhuriyet ortak değerdir ,ortak hedeflere ulaşmada ve ortak değerleri korumada kararlılıktır. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet hayattır, candır, kandır, özgür olup kelebekler gibi uçmaktır. Cumhuriyet emperyalist devletlere teslim olmamaktır. Cumhuriyet insanca yaşamak ,insanca yaşatmaktır. Çocukları korumak , kimsesizlere uzanan el olmak, yoksula sıcak çorba yedirmek, kadınları ezdirmemek, haklının hakkını korumak ,haksızlık yapana dur demek, adil olmak cumhuriyet demektir. Hiç şüphesiz Cumhuriyet ,Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde yürümektir. Cumhuriyet herkese birey olmayı, eşit vatandaşlar olmayı garanti etmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türk milletine armağan edilen Cumhuriyeti korumak, kollamak ve sonsuza kadar yaşatmak 7'den 70'e herkesin görevidir. Bu uğurda Türk milletinin her ferdinin yaşına ve konumuna göre sorumluluğu vardır. Herkesin asker olması ve savaşması gerekmiyor. Her mesleğin her insanın sorumluluğu ayrıdır. Hangi mesleği yapıyorsak yapalım , işimizi iyi yapıyorsak hiç şüphesiz Cumhuriyete sahip çıkıyoruz demektir. Aksi takdirde Cumhuriyet yara alır. Kimsenin böyle bir özgürlüğü yok. Özgür ve bağımsız yaşamaya devam etmek istiyorsak bu Cumhuriyete sahip çıkmaya, gerektiğinde her türlü tehdide ve tehlikeye karşı vücudumuzu siper etmeye mecburuz. Cumhuriyeti Yüce Türk milletine armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına daima minnettarız. Yaşasın Cumhuriyet. Yaşasın özgürlük ve bağımsızlık…