Yazıma geleneği bozmadan tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlamak isterim.
Ama bunu her sene kutluyoruz, sosyal medya üzerinden kutluyoruz, mevki ve makam sahipleri yazılı ve görsel basına yaptıkları mesajlarla ve eşler de ekonomik durumlarına göre bazen çiçek alarak, bazen güzel bir yemek bazen de tek taş yüzükle bu günü kutluyor.
Peki, 8 Mart kutlanıyor da kadına yapılan şiddet bitiyor mu, kadın cinayetleri bitiyor mu, ? Tabi ki hayır.
Bugün Samsun'a göz atalım.
Samsun'da toplam 9 tane milletvekili var ama sadece AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve CHP Milletvekili Neslihan Hancıoğlu kadın ya diğerleri…
Büyükşehir ve 17 ilçede toplam 18 belediye başkanı var sadece Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel kadın. Peki diğer 17 ilçe…
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'ye baktığımızda sadece İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam kadın ya diğerleri…
Samsun'da çok sayıda bölge ve il müdürlükleri var peki kaç tanesi kadın…
Samsun'da sayısız Sivil Toplum Kuruluşu var kaç tanesinin başında kadın var ?,
Samsun'da gerek nüfus olarak gerekse de oy kullananların sayısına bakılınca kadın erkek sayısı eşit gibi ama seçilen insanlara bakılınca kadınların asli görevi erkekleri bir makama getirmek için oy kullanmak…
İş dünyasında etkili kaç kadın var yok gibi.
Etkili kişiler ise çok mu ciddiye alınıyor ya da varlıklarından haber var mı o da şüpheli.
Mesela Çiğdem Karaaslan çevre konusunda özellikle karbon ayak izini yani insanların kişi başına çevreye verdikleri zararı azaltmak için büyük bir mücadelenin içinde. Bu gelecek açısından çok önemli hangimizin umurunda.
Prof. Dr. Gülten İmamoğlu şu sıralar New York'ta dünyanın en özel sergilerinden birinde tablolarını sergiliyor ama kimin umurunda.
Ondokuzmayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay dünyayı dizayn ediyor inanılmaz çalışmalar yapıyor kimin umurunda peki…
Prof. Dr. Yüksel Ardalı birbirinden değerli ve çoğunluğu kadınlardan oluşan güzel bir ekiple katı atıklarla ilgili adeta savaş açtı ve yıllardır amansız bir mücadelenin içinde kimin umurunda peki…
Prof. Dr. Canan Demiral Kazak Uzaktan Eğitim Merkezi'nde görev yaparken bu şehri bir daim ileri götürmek için inanılmaz projelerin altına imza attı ama kimin umurunda.
TSO Kadın Girişimciler Grubundan Mihriban Akyüz ekibi ile Samsun'a katkı vermek için büyük bir mücadele veriyor kaç kişiden destek alıyor?
Nurten Akkuş isminde genç bir kardeşimiz dünyada yılın en iyi 10 öğretmeni arasında yer aldı hangimiz merak edip ziyaret ettik?
Sadece bu isimler bir çırpıda aklıma gelenler. Şehrimizde o kadar çok başarılı kadın var ki onlara ne kadar değer verdik?.
Tabi ailesini geçindirmek için evlere temizliğe giden merdiven yıkayıp evine helal lokma götüren ve bu zorlu hayat şartlarıyla onurlu mücadele eden bu kadınlarınıza ne kadar destek verdik?
Bunlar biraz zor sanırım biz sadece dayak yiyen öldürülen ve şiddet gören kadınları konuşarak deşarj oluyoruz. Bunları konuşmayalım mı tabi ki konuşalım ama bunlar kadın sorunu değil bu ülkenin insanlık sorunu, adalet sorunu, güvenlik sorunu ülkenin top yekûn mücadele etme sorunudur. Bu sorunu sadece kadınların sorunu olarak görmek sorunu hafifletir.
Sonuçta bugün 8 Mart…
Unutmayın bugün aldığınız hediyelere kanmayın çünkü yarın da 9 Mart…