Çanakkale Savaşları Türk Ordusunun kahramanlıklarını altın harflerle dünya tarihine yazdığı büyük bir destandır . O destanının kahramanları ise Çanakkale'de vatan ,millet,bayrak ve namus uğrunda hakka yürüyen Mehmetçiklerdir. Çanakkale cephesi 7 düvelin Türk ordusundan ders aldığı büyük bir cephedir. Mermilerin havada çarpıştığı dünyada göğüs göğüse yaşanmış çok uluslu en büyük bir savaştır.Bu savaşın galibi ise vatanı için kanını akıtarak hakka yürüyen kahraman Mehmetçiklerimizdir. İşte bu yüzden 18 Mart Şehitler Günüdür.Bu coğrafyada bu toprakları kanlarıyla, canlarıyla yokluk ve yoksulluk içinde vatan yapan aziz şehitlerimizin anısına 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart Şehitleri Anma Günü olarak kabul edilmiştir.
Türk milleti 18 Mart şehitler gününde şehitlerini her yıl rahmetle, saygıyla ve minnetle anarken Büyük Komutan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir." sözünü bir kere daha irkilerek anımsıyor. Çünkü Çanakkale ruhu Türk milletine Karada ve denizde büyük savaşı kazandıran o asil ruhtur. O ruhu askerlerine veren kahraman komutanlar sayesinde Türk milleti 7 düvel karşısında galip gelmiştir. Bugünde Mehmetçiklerimiz aynı ruhla kendisine görev verilen her yerde nöbetini tutmaktadır. Gerektiğinde ise vatanı ve insanlık uğruna gözünü kırpmadan canını vermektedir. Bu coğrafyada bu toprakları vatan yapan ve vatan yaptığı bu toprakları yine canı pahasına koruyan kahraman Mehmetçiklerimiz milletimizin göz bebekleridir. Hiç şüphesiz görev aldığı her cephede ,her coğrafyada canı pahasına ettiği yeminine sadık kalarak gerektiğinde hakka yürümesini bilmektedir. Belki de dünyada ölümün korkutamadığı en büyük asker bizim askerimiz kahraman Mehmetçiklerimizdir. Bu yüzden hepsine ayrı ayrı minnettarız.18 Mart şehitler gününde şehitlerimizi yad ederken şehitlerimize unutulmadıklarını ,unutulmayacaklarını gelecek nesillerinde aynı saygıyla, aynı minnet duygusuyla hep birlikte şehitliklere koşacaklarını gösterelim. Eğer 18 Mart Şehitler Gününde bir gevşeklik gösterirsek unutmayalım ki şehitlerimizin ruhları incinecektir.18 Mart Şehitler Gününün anlam ve önemini 7'den 70'e herkese anlatalım ki şehitlerimize bir vefasızlık ,bir saygısızlık yaşanmasın. Sene de bir günümüzü de şehitlerimize ayıralım ,duada ve vefada yarışalım.
Şehitlerin sahipleri sadece aileleri değil bütün millettir ,içinde Türk milletinin olmadığı hiçbir şehitler günü ,şehitler günü değildir.18 Mart Şehitleri Anma Günü, Türk Milletinin şehitlerine vefasıdır. Ölüm ve şehitlik aynı şey değildir. Her insan ölür ama her insan şehit olamaz. Şehitlik makamı ölümsüzlük makamıdır. " (Al-i İmran Suresi:169-170) ' Buna göre şehitler ölü sayılmamalıdır, onlar diridir. Şehitlerimizi unutmayalım ve unutturmayalım. İnanarak Şehitler ölmez diyorsak ,18 Mart Şehitleri Anma Gününde aziz şehitlerimize vefada eksik kalmayalım. Bu toprakları bize vatan yapan ,al bayrağımıza kanının rengini veren bütün şehitlerimize her daim selam olsun. Şehitler ölmez vatan bölünmez. Bütün şehitlerimizin önünde bir kez daha büyük bir saygıyla ve minnetle eğiliyoruz. Şehitler tepesini dolduran bütün şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet olsun.