Koronavirüs salgını nedeniyle küresel ölçekte dünya ülkeleri olarak büyük bir tehdit altındayız. Öyle ki bu salgın nedeniyle en sevdiklerimizden bile kaçar olduk. Koronavirüs salgının ülkemizi nasıl bir kaos ortamına sürüklediğini görmezden gelemeyiz. Ülke ve Türk milleti olarak bu küresel salgından en az zararla nasıl kurtulabiliriz hesabını yaparak bilim kurulunun kararları doğrultusunda bu süreci atlatmanın peşindeyiz.
Doğrusu bilim insanlarının, bilim kurullarının tavsiyelerine kulak vermek ve alınan tüm kararlara harfiyen uymak zorundayız. Ülkemize de dünya ülkelerinden sıçrayan bu salgın hastalık nedeniyle 65 yaş ve üzerindekilere sokağa çıkma yasağı getirilmiş bulunuyor. Ne yazık ki bu yasak kapsamı içerisinde olan az sayıda da olsa bazı insanlarımız duyarsız davranmaya devam ediyor. Onların bu duyarsızlıkları yine içimizdeki yaşı küçük sokağa çıkabilen bazı insanların duyarsız ve saygısız davranışlarına zemin hazırlıyor.Bu durumun şakadan çıkıp büyüklerimize saygısızlık boyutuna ulaştığı sosyal medyadaki bazı paylaşımlardan ve yaşamda tanık olduklarımızdan görüyoruz. Bunu da Türk milletinin örf ve adetleri ile bağdaştıramıyoruz.Birgün gelecek bu Koronavirüs salgını bilim adamlarımız ve sağlık çalışanlarımız sayesinde bitecek. Bu süreçte büyüklerimize saygısızlık boyutunda yapılan kaba tabirle eşşek şakaları ise hiç unutulmayacaktır. Belki de yine bu süreçte o saygısızlığı yapan 65 yaş altındaki bazı insanlarımız Koronavirüs hastalığına yakalanacak. Unutmayalım ki bu süreçte kimsenin garantisi yok. Sadece 65 yaş üstündeki insanların bu hastalığın pençesine düşebileceğini düşünmek bilime ve bilim insanlarımıza saygısızlıktır. Küresel boyutta bir salgın hastalık yaşarken birilerinin adeta sokak soytarılığı yaparak sanki elinde yaş ölçer varmış gibi seyir halindeki aracının camını açıp amca, dayı diyerek yolunda yürüyen hatta 65 yaşın altındaki bir insanımıza nereden gelip nereye gittiğini bile bilmeden,' polis geliyor sana ceza kesecek 'demenin işgüzarlığını ve saygısızlığını ne ile bağdaştırabiliriz? Bu saygısızlığı yapan genç kardeşim amca bana bir şey olmaz seni düşünüyorum havalarında mı hareket etmektedir? Oysaki yapmaya çalıştığı kelimenin tam anlamıyla saygısızlık ve terbiyesizliktir. Zaten Koronavirüs salgını nedeniyle insanlar bir takım endişeler içerisinde iken bilmeden, anlamadan saygısızca şaka yapan birilerinin olmasından elbette utanç duyuyoruz. Küresel ölçekte bir salgın hastalık endişesi yaşanırken yaş sınırı ile kurtaracağını düşünen bazı gençlerimiz bu durumun ne kadar yanıltıcı bir durum olduğunu bilim adamlarının açıklamalarından takip edebilirler. Yaşadığımız bu zor günlerde yaşlılara yani büyüklerimize saygısızlık yaparcasına şaka yapanları asla affetmiyoruz. Bu işlerin şakaya gelmeyeceğini bilmeyecek kadar cahil olanlar yüzünden bir çok yaş grubunun bu tehdide maruz kalabileceğini aklımızdan çıkarmayalım. Bu salgın karşısında ne 15, ne 20, ne de 30 ve diğer yaşlardaki bir insanımızın yaşanan bu salgından kurtulma garantisi var mı sanıyoruz? Yok öyle bir şey. Bu süreçte herkes bilinçli hareket etmeli, insanları kırmaktan kaçınmalıdır.Bu süreçte saygıda ve sevgide eksik kalırsak Koronavirüs bize çok zarar verir.
Hiçbir ülkenin ve hiçbir milletin Koronavirüs salgını nedeniyle güvende olmadığını biliyoruz. Ama bu süreçte aklı ve bilimi yerinde ve zamanında kullanma başarısı gösterenlerin çok az zararla bu sıkıntılı günleri atlatabileceği anlaşılıyor. Bunun içinde büyüklere saygısızlık yapmak yerine büyüklerimize ve evde kalanlara nasıl yardımcı olabiliriz bunu düşünelim. Şunu unutmayalım ki bu süreç büyüklerimize saygısızlık ve şaka yapma zamanı değil. Bu salgının şakaya gelir hiçbir yanı yok.Bunu unutursak yanarız. Yaşlımızda, gencimizde işi olmayan herkes evde kalmalıdır.