Türkiye genelinde Korona virüs salgınında vaka sayısı azaldı diye, normalleşme süreci ile birlikte bir çok şey serbest bırakılınca ilk yaptığımız kurallara ve alınan tedbirlere uymamak oldu. Maskemizi takarak ağzımızı ve burnumuzu kapatmak yerine maskemizi ya takmadık, ya da kuralına göre takmadık. Kimimiz maskemizi ya kulağımıza, ya da çenemize taktık. Bunu yaparken kimi kandırdık ya da kimleri tehlikeye attık bunu hiç düşündük mü? Evimizdeki 65 yaş üstü büyüklerimizi ya da 20 yaş altındaki gençlerimizi hiç düşündük mü? Bu normalleşme sürecinde kurallara uymayanları takip eden ya da uyaran bir görevliyi de çevremizde göremedik. Kurallara uymayanları uyarması gereken bazı görevlilerin bile çoğu yerde kurallara uymadığını gördük.
Kurallara uyan ve kurallara uyulmasını isteyen sıradan vatandaşlarımızın bazı duyarsızlar yüzünden kurallara uymasının hükümsüz bırakıldığını gördük. Dolmuşlarda vücut teması ile yolculukların yapıldığını, çarşı ve pazarlarda hiçbir sosyal mesafe kuralının geçerli olmadığını, başta satıcıların bu kuralları hiçe saydığını görmezden geldik, kısacası normalleşme ile birlikte çok rehavete kapıldığımızı görmezden geldik. Hala bize bir şey olmaz havasını soluyoruz. Oysa ki hepimiz koca koca insanlarız. Ne yazık ki okumuşumuz ya da okumamışımız hiç birimiz farklı davranmadık. Bu süreçte farklı davrananlara da bize bir şey olmaz edası ile yaklaştık. Normal hayatta korona virüs tedbirlerini bir anda yok saydık. Buna hiç birimizin hakkı yoktu. Bu davranış şeklimiz sorumlu bir davranış şekli olmadı. Bundan sonra ne olacak vaka sayıları düşmeye devam edip Korona Virüs mikrobu ülkemizden bir anda defolup gidecek mi ne dersiniz? Yaşadığımız salgın sürecinde bunun bu kadar kolay olmadığını da anladık. Ama kurallara uymama inadımızdan vazgeçmiyoruz. Kendimizi kandırmakta gerçekten marifet sahibiyiz. Sokaklar yine kalabalık, araçlar yine vızır vızır işliyor. Bu akıl tutulmasını anlamak mümkün değil. Canımız yandıktan sonra mı tedbirler alınacak, kurallara uyulacak. Korona virüs salgını sadece sağlıkçıları ve sağlık çalışanlarını tehdit etmiyor. Kurallara hepimizin uyması gerekiyor, kafamıza göre davranamayız. Devletinde gevşek davranmaması başta kamu kurum ve kuruluşlarında tedbirlerin sıkı tutulması, bu kuruluşlarda çalışanların Covid -19 testine tabi tutulması, bu kuruluşlara giriş ve çıkışların ciddi şekilde kontrol altında tutulması gerekiyor. Çünkü kuralsızlığı kural edinmeyi seven bir toplumuz.
Korona virüs salgınında normalleşme sürecine girdiğimiz bu dönemde rehavete kapılmadan yolumuza devam edebilirsek korktuklarımızın hiç birisi başımıza gelmeyecektir. Ancak rehavete kapılanlarımızın sayısındaki artış kurallara uymaya devam edenleri korkutmaktadır. Kural tanımayanların tedbirleri çiğneme cesurluğu anlaşılır gibi değil. Ne acı ki görmediği o virüsü gale almayan vurdum duymaz sorumsuzlar aramızda dolaşıyor. Ne sosyal mesafe biliyorlar, ne de maske takıyorlar. Allah hepimizi korusun.