Samsun'da yaşayan Ali Baykın, Kore'de savaşmış kahraman bir Kore gazisiydi. 1930 Eskicuma - Bulgaristan doğumlu, yani tam 90 yaşındaydı. 1950 yılında Kore'ye ilk gittiğinde çok genç bir askerdi. Tam 70 yıl önce Kore'ye giden Piyade Çavuş Ali Baykın Kore gazilerinin son temsilcisiydi.3 kız, 1 erkek evladı vardı.30 Haziran 2020'de Samsun ili İlkadım ilçesi Rasathane mahallesindeki evinde Koah hastalığına bağlı olarak yaşamını yitirdi. Kore Gazisi Ali Baykın, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şubesinin en yaşlı üyelerinden birisiydi. Eşinin rahatsızlığı nedeniyle evden ayrılamıyordu. Bu yüzden Muharip Gaziler Derneğine çok sık gelemiyor, fırsat buldukça uğruyor anılarını tazeliyordu. Kıbrıs ve Kore gazileri tarafından çok sevilen ve sayılan bir gazi büyüğümüzdü.

Kore Gazisi Ali Baykın İstiklal Savaşı gazilerinden sonra sıranın kendilerine geldiğini düşünüyor. Her canlı gibi bir gün ölümü tadacağını biliyordu. Her şeyi bilen inançlı güzel bir insandı. Bu yüzden kendisinden yaşça küçük olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril'e ölümü halinde yerine getirmesi için bir vasiyette bulunmuştu. Kore gazisinin Kıbrıs gazisine vasiyeti neydi? O vasiyet çok açık ve netti. Vefatında cenazesi sonsuzluğa uğurlanırken Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril tarafından mezara yerleştirilmesini istemişti. Kıbrıs Gazisi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, Kore Gazisi Ali Baykın'a, kendisinin de sağ olması halinde o vasiyetini mutlaka yerine getireceğine söz vermişti. Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril Kore Gazisi Ali Baykın'ın o vasiyetini yıllarca hiç unutmadı. Ahmet Diril, o vasiyeti bir babanın oğluna yapmış olduğu bir vasiyet gibi algıladı. Kore Gazisi Ali Baykın'ın 01 temmuz 2020'de Samsun Büyük camide kılınan cenaze namazı sırasında konu oğlu İbrahim Baykın'a Kıbrıs Gazisi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril tarafından anlatıldı. Kahraman Kore Gazisi Ali Baykın'ın oğlu İbrahim Baykın'ın da onay vermesiyle Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril cenazenin defni sırasında mezara inerek Kore Gazisi Ali Baykın'ı oğlu İbrahim Baykın ile birlikte vatan toprağına elleriyle koyarak, yerleştirdiler. Ahmet Diril için bu son görev gerçekten çok zor bir görevdi ama yerine getirildi. Konuyla ilgili konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkan'ı Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril, "Allah Rahmet eylesin mekanı Cennet olsun. Mümtaz bir insandı. Hususen bana bir vasiyeti vardı. Başkanım "Beni mezara sen koy" demişti. Bugün Rahmet-i Rahmana kavuşan Vatan kahramanı Kore Gazisi büyüğümün o vasiyetini yerine getirirken nefesim kesildi. Allah Rahmetiyle tecelli eylesin." açıklamasını yaptı. Bu açıklamayı yaparken vefalı bir evladın babasını kaybettiği gibi sesi titriyordu. Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril gibi vefalı dostlara hepimizin ihtiyacı var.


Önemli değerlerimizi sessizce yitirmeye devam ederken, en çok sol yanımız yani yüreğimiz sızlıyor. Kore Gazisi Ali Baykın 'ı sonsuzluğa uğurlamak ailesi ve tanıyanlar için kolay bir uğurlama olmadı. Güle güle kahraman Kore Gazisi Ali Baykın, demek gerçekten kolay değil. Maalesef en değerli, değerlerimizi şimdi birer birer kaybediyoruz. İçimiz acıyor, yüreğimiz sızlıyor. Çok duygusallaşıyoruz... Kolay kazanılmadı Kore Gazisi Ali Baykın gibi değerler. Belki de bu yüzden kaybetmek canımızı çok acıtıyor. Güle güle Kore Gazisi Ali Baykın büyüğümüz, babamız, dedemiz,amcamız gazimiz nurlar içerisinde uyu ruhun şad mekanın cennet olsun. Allah rahmet eylesin sana ve senin gibi değerlerimize çok minnettarız.