Şehitlerimizi defnetmek için şehitlikler yapmakla, bakımlarını sadece özel günlerde özel yaptırmakla iş bitmiyor. Şehitliklerin bakımı, korunması, sadece özel günlerde değil, normal günlerde de bütün takiplerinin yapılması gerekiyor. En küçük bir aksaklık, en küçük bir ihmal sadece şehitlerimizi rahatsız etmiyor. Şehitliklerimizde yaşanan en küçük bir olumsuzluktan dahi şehitlerimizin yakınları olumsuz etkilenmekte ve büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Çünkü şehit ateşinin düştüğü yürekler vefayı ve duyarlılığı ön planda tutmaktadır. Toplumsal vefanın toplumsal değerlere sahip çıkmakla ve saygı duymakla canlı tutulabileceğini her yaşta ki insanımızın bilmesi gerekir ki, bu noktada herksin duyarlı ve samimi olması asıl olandır.


28 yıldır hiç aralık vermeden özel ve normal günlerde şehit annesi olan annemle birlikte şehidimizin kabrini ziyaret etmeyi sürdürüyoruz. Bu kurban bayramı arife günü sabahı da saat:10:30 sularında askeri personel eşliğinde Samsun Asri Mezarlıkta bulunan şehitliğe ziyarete geldik. Ne acıdır ki arife gününde şehitlikteki gördüğümüz eksiklik canımızı yaktı, üzüntümüzü artırdı. İster istemez böyle bir günde 12 şehit mezarında gördüğümüz eksiklik nedeniyle isyanımız kabına sığmadı. 12 şehit mezarından 12 Türk bayrağı alınmış, götürülmüş ya da çalınmıştı. Şehitliğin özel bir bekçisi olmadığı, bakımının düzenli zaman dilimleri içerisinde yapılmadığı ve takibi ile yeterince ilgilenen olmadığı için bu eksiklik bir şehit yakını tarafından görülene kadar görülememişti.12 şehit mezarında hem de arife günü Türk bayraklarının yerinde asılı olmaması bir şehit yakını olarak bizi hem üzdü, hem de isyan ettirdi. Şehitlerimiz bunu hak etmedi. Onlar şanlı bayrağımız için can verdi. Maalesef biz onların mezarlarının başında asılı bayrakların başkaları tarafından alınmaması ve orada dalgalanması gerektiğini çocuklarımıza bile öğretememişiz. Kamera kayıtları incelendiğinde 12 Türk bayrağının 4 çocuk tarafından alındığı görülüyor. Ancak bu durum kimine göre çocukların bayrak sevgisi kimine göre bayrak hırsızlığı sonuç olarak çok üzüntü ve çok acı veren bir durum yaşadık. O çocukların anne ve babaları, çocuklarının eve getirdiği bayrakları nereden ve nasıl aldıklarını acaba sorguladı mı, sorguladı ise o bayrakları neden geri getirip, şehitlerin bayrak direklerine yeniden asmadılar? Yapılanın çocukça bir hırsızlık olduğu kamera kayıtlarından anlaşılıyor. Çünkü bayraklar hızlı bir şekilde yerlerinden çıkarılarak alınıp, hızlı bir şekilde şehitlik terk ediliyor. Maalesef çocuklar yaptıkları işin az çok ne olduğunu ya da ne olmadığını biliyor görüntüsünü veriyor. Eğer gerçekten bayrak sahibi olmak istiyor iseler benden istemeleri halinde ben onlara daha fazlasını vermek için gereğini yapardım. Ama buradaki olay üzüntü veren bir olay. Daha küçük çocukların bu şehitlikte geçmiş yıllarda kendi getirdikleri bayrakları şehit mezarlarına bıraktığına da şahit olduk. Vefalı ve hassas vicdanlara şehit mezarlarından bayrakların alınmasını veya götürülmesini kendilerinin yorumlamasını istiyorum.
Ben bir şehit yakını olarak açık ve net bir şekilde bu çocukların yaptığının çok doğru bir davranış olmadığını biliyorum. O çocuklarda ne yaptıklarını bilen çocuklar bunu görüyorum. O çocukların Koronalı günlerde mezarlıklarda bu kadar rahat dolaşıyor olmasını neden kimse sorgulamıyor. Devletin ve ailelerin hiç sorumluluğu yok mu? Bu sorumsuzluğa ve vefasızlığa üzülüyoruz. Japonya'da anaokulu çocuklarının şehitliklere öğretmenleri tarafından ziyarete götürüldüklerini o çocuklara şehidin ve şehitliğin öneminin anlatıldığını biliyoruz. Biz bir şeyi bir yerde yanlış yapıyoruz ki, 4 çocuk 12 şehit mezarından 12 bayrağı güpe gündüz alıp götürüyor, ne gören var ne de dur diyen buna üzülüyoruz. O çocukların yaptığı şeyin ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz ve doğrusunu içimizde saklıyoruz. Bir şehit yakını olarak şehit mezarlarından bayrakların alınması ya da götürülmesi nedir diye sorduğum için kimse bana kızmasın, kimse haksızlık yaptığımı düşünmesin. Ben bir şehit yakını olarak vefasızlıktan ve duyarsızlıktan çok rahatsızım, bundan daha doğal ne olabilir?