Samsun'da  Pandemi döneminin yeni yasaklarından biriside 65 yaş ve üzeri vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmasına getirilen bazı kısıtlamalar  oldu. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın şehir içi toplu taşıma araçlarından her gün 10:00-15:00 saatleri arasında, kurallara uymaları koşuluyla faydalanabilmelerine, belirtilen saatler dışında faydalanmalarının kısıtlanmasına karar verildi. Buraya kadar  hiç kimsenin bir itirazı yok. Bu yeni  tedbirlerin yaşadığımız sıkıntılı süreçte toplum sağlığı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.  

     Samsun'da toplu ulaşımdaki bütün tedbirler  kişisel ve toplumsal sağlığımızı korumak  için getirildi. Ancak Tramvay durağındaki bazı görevlilerin ve toplu taşım aracı kullanan bazı otobüs sürücülerinin  öyle davranışlarına tanık oluyoruz ki onların bu davranışları hem rencide ,hem de mağdur ediyor. Otobüs boş olduğu yani ayak yolcusu olmadığı ve koltuğu boş olduğu halde otobüs durağında bekleyen yolcuyu almamak için durmadan karar verip gitmeye kakışan otobüs sürücülerine tanık oldum. Durmak zorunda kaldığında ise neden durmadığını sorduğumda aldığım yanıt son derece peşin hükümlü ve saygısızca oldu. Durmama gerekçesini  65 yaş üstü vatandaşların belirlenen saatler dışında seyahat edemeyeceğine bağlamasıydı ki bu çok yanlış bir hükümdü. Otobüs sürücüsünün  aracını durdurmadan  gözlerinde sanki insanların yaşlarını uzaktan tespit eden özel  bir cihaz vardı. Tramvay durağındaki  görevlinin kartını basmış geçmeye hazırlanan yolcuya tavrı ise son derece yakışıksız  ve kalabalık içerisinde rencide ediciydi. Koronavirüs tedbirlerine  rağmen kural dışı davrandığı düşünülen kişi 65 yaş üstü olsa bile uslup daha yumuşak olmalıydı. Seyahat edecek kişinin 65 yaş üstü olup olmadığını uzaktan bakıp saçının beyaz olması ile ilişkilendirmek son derece yanlış bir davranıştır.65 yaş altı ve kronik hastalığı bulunmayan bir vatandaş olarak ben bunları Samsun Büyükşehir Belediyesine  (Samulaş) bağlı tramvay ve otobüs hattında hem de belediyeye ait araçlarda iki farklı günde yaşadım. Toplu ulaşım hattını kullanan yaşıtım 65 yaş altı bazı arkadaşlarımın da anlatımlarından benzer şeyler yaşadığını dinledim. Doğrusu Samsun halkının ulaşımını sağlayan tramvay ve otobüs hattı görevlilerinin canla başla çalıştığını biliyoruz ,görevini son derece  titiz abartmadan saygıyla yapanlara da teşekkür ediyoruz. Ama içlerinden bazılarının da tedbirleri uygulamaya çalışırken çok bilinçsiz ,aceleci ve rencide eden davranışlarla hareket etmesini de  kabullenemediğimizi  hatırlatmak istiyorum. Koronavirüs  Pandemi döneminin ağır yükü altında görev yapan tramvay ve otobüs hattının tüm görevlilerinin hangi zorlukları yaşadığını hangi tehlikeler arasında görev yaptıklarını yok saymıyoruz. Bu yüzden olumsuzluklarında düzetilmesi için bu paylaşımı yaptığım unutulmasın. Maksadımız bağcıyı döğmek değil üzüm yemektir. 

         Açık ve net ifade ediyorum  ;görevli ya da görevli olmayan  herkes bilmeli ki, bir insanın sadece saçının beyazlamış olması o insanın 65 yaş üstü olduğunu göstermez.Yine benzer şekilde bir insanın saçında beyaz olmaması onun 65 yaş altı olduğunu da göstermez. Bir insanın 65 yaş üstü veya altı olup olmadığını anlamanın değişik yolları vardır. Uyarırken ,uyarılmak hoş olmuyor. Kimsenin kimseyi rencide etme ve ayrıştırma hakkı yoktur.65 yaş üstü olanların  toplu taşımada kendilerine ayrılan zaman diliminde seyahat ederek tedbirlere ve kurallara uyması sürücüleri zor durumda bırakmaması nasıl bir mecburiyet  ise tramvay ve otobüs görevlilerinin de  daha kibar olması bir mecburiyettir. Ne görevliler rencide olmalı ,nede yolcular rencide edilmelidir.