Eski tarihli bir köşe yazımdan alıntı yaparak  Anayasamızın 10. maddesine eklenen o fıkrayı tekraren kamuoyunun ve yetkililerinin dikkatine ve hassasiyetlerine bir şehit ağabeyi olarak, bazı yaşadıklarımızdan da yeni dersler  çıkararak tekraren not düşüyorum: 

     "2010 yılında yapılan Anayasa referandumu ile Anayasanın 10 maddesine, şehit ailelerine pozitif ayrımcılık getiren bir fıkra eklenmişti. Anayasa'nın 10 .maddesine eklenen o fıkra der ki; " (Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." Anayasanın bu fıkrasına uyan devlet kurumları ve makam sahipleri olduğu gibi bu fıkranın aksine davrananlarında olduğu çok acı bir gerçektir. Maalesef Anayasanın bu maddesi de bazı şeyler gibi hükümsüz kılınmaya devam edilmektedir.10 yılda 10 adım ilerleme gösteremeyen Anayasanın bu maddesi şehit ailelerine pozitif ayrımcılık sağlamakta yetersiz kalmaktadır. Pozitif ayrımcılık şehit annelerine ,yakınlarına devletin ramazanda iftar yemeği vermesi ise buna söyleyecek hiç bir söz bulamıyorum. Öyle anlaşılıyor ki Anayasanın 10 maddesine eklenen pozitif ayrımcılık maddesi bir süs maddesi olmaktan öte gidemiyor. Şehit ve gazi sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde şehit anne ve babalarının bazı haklı talepleri belki de ekonomiye bir yük olarak görülüyor. Bunun böyle olmadığını gösterecek olan devletin temsilcileri ve kurumlarıdır. 

    Biz şehit yakınları  ,Anayasanın 10 maddesine 2010 yılı Anayasa referandumu ile eklenen şehit ailelerini de kapsayan pozitif ayrımcılık maddesine uygun yeni güncel ve bağlayıcı düzenlemeler yapılmasını o maddenin bir süs maddesi olmadığının şehit yakınlarına devlet uygulamalarıyla gösterilmesini istiyor ve bekliyoruz. Umuyoruz ki , şehit ailesi sadece cenaze töreni sırasında sahiplenilen sonrasında ise bazı haklı taleplerinden rahatsızlık duyulan aileler değildir." 

  Şehit yakınlarının bazı haklı talepleri karşısında susan hareketsiz kalan,  böyle bir  talep mi olur,  muhatabı ben değilim demeye getirenler ne yazık ki ,şehitlerimizin sadece kemiklerini değil onların  ailelerinin  yüreğini de sızlatıyor. Bu ve benzer  tatsızlıkların yaşanmaması için Anayasanın 10. maddesinin ilgili fıkrasının  bir süs maddesi olmadığı gerçeğini herkes kabullenmek zorunda ve buna göre iş ve işlemlerini yaparak varsa şehit ailelerinin  talepleri değerlendirmelidir. Aksi takdirde bu madde Anayasamızdaki yerini bir süs maddesi olarak korumaya devam edecektir. Halbuki amaç hiçbir zaman bu değildi! Anayasamızın 10. maddesine eklenen o fıkrayı  hiç kimse görmezden gelemez, bunu yapan şehitlerimize ,gazilerimize ve ailelerine  vefasızlık yapar.