Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti... Fahiş fiyatlar için "erken uyarı sistemi" kuruluyor. Gıda Komitesi toplantısında dizginlenemeyen gıda enflasyonu, "Erken Uyarı Sistemi" kurulması kararının alınmasını sağladı. Buna göre marketlerdeki fiyat artışları hızla alarm vererek ilgili yerlere ulaşacak.

Uzun süredir tüketim, borçlanma ve sıcak para politikaları ile döndürülen Türkiye ekonomisi yavaş yavaş yüksek enflasyon ve durgunluğa doğru gidiyor. Buda temel gıda maddelerine kadar her ürünün zamlanması demek oluyor. Temel gıda maddelerinin zamlanmasının anlamı çok farklı. Çünkü, ne yazık ki, Türkiye'de ne usulsüzlükler, ne de yolsuzluklar seçim sonuçlarını etkileyebiliyor. Ancak ki, temel gıda maddelerinin zamlanması başarısızlık olarak değerlendiriliyor.
İşte bu yüzden gıda fiyatlarına umarsızca zam yapan şer odakları (!) sıkı denetlenecek. Ancak ne yazık ki bu işler bu kadar basit değil.
Öncelikle Covid-19 yüzünden kapanan işyerleri ve artan işsizlik ekonomideki tüm eksikleri gün yüzüne çıkardı. Kurumların düzgün çalışmaması, yok olan şeffaflık, borç vermek için bile ülkeye girecek sıcak parayı engelliyor.
Son zamanlarda yapılan swap hamleleri, dövizi dizginlese de bunun geçici olduğunu herkes biliyor. Türk ekonomisi zayıf. Üretim yapılmaması için neredeyse tüm önlemler alınmış. Tarım bitmiş. Her şey, hatta ihracat bile ithalata bağımlı hale gelmiş. Cari açığı kapatacak borç dışında hiç bir unsur yok. Şu an yaşadığımız şey kaçınılmaz olanın bir sonucu. Türk Lirası değer kaybediyor, fiyatlar artıyor.
Tüm olumsuzluklara rağmen kaba kuvvetle fiyatların artmasını engellemeye çalışmak öğle güneşi altındaki buz erimesin diye sıkmaya benziyor. Ekonomi alarm veriyor. Biz yanlış anlıyoruz o kadar.