Şehitler Anıtı şehitlerimize saygının anlamlı bir sembolüdür. Şehitler Anıtı her nereye yapılırsa yapılsın kaidesindeki yazılarla ve şanlı bayrağımızla (Türk bayrağı) anlam kazanır. Şehitler Anıtını sadece yaptırıp, kurdelesini kesip açmak yetmez. Çeşitli nedenlerle zaman içerisinde şehitler anıtının bir çok bakıma ve onarıma ihtiyacı olur, bu doğal bir durumdur. Bu yüzden şehitler anıtının periyodik takibi de hassasiyetle yapılmalıdır. Bu tür anıtların bakımı ve onarımı zamanında yapılırsa şehitler anıtı anlam ifade eder. Eğer şehitler anıtının bakımı onarımı zamanında yapılmaz ise bu durum şehit yakınlarıyla birlikte halkımızı da üzer, şehitlerimizin de kemiklerini sızlatır.


Samsun Asri Mezarlık içerisinde Samsun Belediyesi tarafından 1954 yılında yaptırılmış bir şehitler anıtı bulunmaktadır. Bu anıt Asri mezarlık ana kapısından içeriye girdiğimizde kaidesindeki şanlı bayrağımızla ziyaretçileri karşılayan ve dikkat çeken bir anıttır. Değişik yıllarda onarımı ve bakımı yapılan bu anıtın kaidesi hiçbir bakım ve onarımda bu kadar uzun süre al bayrağımızdan yoksun kalmamıştı. Bakım ve onarımı bitirildiği halde beş aydan fazladır bu anıtın kaidesinde bayrağımız yok Sadece anıtın kaidesinde bayrağımız değil, İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un o anlamlı dizeleri de yok. Bizim gördüğümüzü Samsun Büyükşehir Belediyesinin yetkilileri görmüyor mu? Bu anıtın bakım ve onarım işini verdikleri yüklenici firmadan bu anıtı teslim alıp istihkakını öderken bu eksikliğin farkında olmadılar mı? Bu anıtın onarımı ve bakımı bedelsiz mi yapıldı ki bu eksikliği kabul ettiler? Anıtın kaidesinde olması gereken Türk Bayrağı, İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un o anlamlı dizeleri ve üzerinde Dumlupınar Denizaltı Gemisi Şehitleri isimlerinin bulunduğu levha ve Mustafa Kemal Paşa'nın Milli Mücadeleyi Başlatmak üzere Samsun'a Bandırma Vapur'u ile Geldiklerinde Beraberinde Bulunan 18 Silah Arkadaşları'nın isimlerinin yazılı olduğu levha hala yok.Bu eksikliklerin neden tamamlanmadığını bu işin beş ay gibi uzun bir süredir neden yapılmadığının haklı bir gerekçesi var mı bilmiyoruz. Şunu da biliyoruz ki, Samsun Büyükşehir Belediyesinin bu tür işleri en kısa sürede yapacak imkanı var. Ama ne bekleniyor, bunu anlayabilmiş değiliz. Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin görmediği yada gözünden kaçan bu eksikliklerini hatırlattığım bir yazıyı daha öncede köşemde yazmıştım. 17 Ocak 2021 tarihli ve fotoğraflı yazımın başlığı tekrar hatırlatmak istiyorum. "Şehitler Anıtının Kaidesindeki Bayrak ve Yazılar Unutuldu mu?" Başlıklı bu yazımı Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hiç üzerlerine almamış olacak ki, Samsun Büyükşehir Belediyesinin Asri mezarlığındaki şehitler anıtındaki aynı eksiklik 13 Mart 2021 tarihi itibarıyla içimizi acıtarak devam ediyor.


Bir şehit yakını ve bir Samsunlu olarak bu durumundan son derece rahatsızım. Bu rahatsızlık sadece beni üzen bir rahatsızlık değil. Bütün şehit yakınlarının ve duyarlı bütün Samsunluların anıtın bu halinden üzüntü duyduklarını biliyorum. Biz vatandaş olarak üzülüyoruz da Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bu duruma üzülmüyorlar mı? Birisi Allah rızası için Samsun Büyükşehir Belediyesine ait Şehitler anıtının kaidesinde neden 5 aydır şanlı bayrağımızın ve yazıların olmadığını açıklayabilir mi? Onarımı ve bakımı 5 ay önce biten şehitler anıtı bu haliyle çok anlamsız, koca bir beton yığınından başka bir şey değil. Unutmayın bu haliyle bu beton yığını, şehitlerimizin kemiklerini sızlatıyor, bizi de üzüyor.