Yokluğun, yoksulluğun ,ihanetin ve işgalin vatan toprağında acımasızca hüküm sürdüğü o zor günlerde, Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM'since 19 Eylül 1921 günü MAREŞAL  rütbesi ve GAZİ unvanı verilmiştir. Gazi unvanı Mustafa Kemal Atatürk'e laf olsun diye verilmemiştir.  Mustafa Kemal Atatürk vatanı ve asil Türk Milleti için canını hiçe sayarak cepheden cepheye koşan askeri dehası ile kurtuluş mücadelemizde çok  büyük başarılar göstermiş, gerçek bir Başkomutan ,gerçek bir Gazidir. Bu yüzden 19 Eylül sıradan bir gün değildir.19 Eylül , Başbakanlığın 24 Ağustos 2004 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğine göre tüm Türkiye'de "GAZİLER GÜNÜ" olarak kutlanmaktadır. 

         Gaziler gününün 19 Eylül olarak belirlenmesinin ve kabul edilmesinin temelinde Atatürk'ün gazi unvanı aldığı  19 Eylül günü vardır. Hiç şüphesiz Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri kahraman gazilerimizdir.19 Eylül kahraman gazilerimizin saygı ve minnetle anıldığı çok özel bir gündür. Her 19 Eylül'de başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le ,  hayatta olan hayatta olmayan tüm gazilerimizle gerçekten  büyük bir gurur duyuyoruz.19 Eylül'ü hiçbir zaman gazilerimizin  hatırlandığı senede bir gün olarak görmüyoruz. O çok özel günde, her birisi çok özel olan tüm gazilerimizi  ayrımsız saygı ,minnet ve vefa duygusu ile kucaklamayı bir borç biliyoruz. Gazilerimizin her birisine çok borcumuz var. Eğer bugün bu kutsal vatan toprağında huzur içerisinde özgür ve bağımsız yaşıyorsak bunun en önemli nedenlerinden biriside hayatta olan ,hayatta olmayan şanlı ,şerefli tüm gazilerimizdir. Bu yüzden Atatürk'e "Mareşal " rütbesi ile "Gazilik " unvanının verildiği günün yıldönümü olan 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu vatan için canını ortaya koyup yaralanan ,vücudunun bir parçasını yitiren ve hayatını bu şekilde sürdüren gazilerimiz hepimiz için  bir şeref kaynağıdır. Bu bilinçle hareket ederek devlet ve millet olarak onlara daha çok sahip çıkmak mecburiyetimiz vardır. Gazilerimizin kıymetini bilmemek olmaz .Her 19 Eylül'de onlara daha çok sahip çıkan bir devlet ve bir millet olmanın gururunu yaşamak ve yaşatmak hepimizin görevidir. Bu nedenle Gaziler Günü sadece resmi protokol kutlamaları ile daraltılarak kutlanmamalıdır. Gazi sadece resmi makamların değil ,bağrından çıktığı Türk milletinin kahraman  gazidir. Gaziliğin şanı, şerefi, onuru Türk milletinin şanı şerefi onurudur. 

     Gazilerimizin her birisi onur kaynağımız , övünç madalyamızdır. Bu duyguyu 19 Eylül Gaziler Günü'nde daha çok hissetmenin yolu onlara koşmak ,onları kucaklamak ,onların sorunlarını çözüm getirmekle olur. Ben sade bir vatandaşım, ben gaziler için ne yapabilirim  ki demek ,çok büyük yanlıştır. Onlarda sade bir vatandaşken, canlarını ortaya koyarak vatan, millet ve bayrak için gazi oldular. Onlara yalnız olmadıklarını ,onların fedakarlıklarını unutmadığımızı belirteceğimiz o özel günün "Gaziler Günü" olduğunu asla unutmayalım. Gaziliğin okuyarak alınabilecek sıradan bir  unvan olmadığını bunun herkese nasip olmayacak bir unvan olduğunu hepimiz biliyoruz. Gazilik her daim vefa ile en yükseklere yükseltilmelidir. Kahraman gazilerimiz gurur kaynağımızdır. Saygıyla ,minnetle vefa duygusu ile yanlarında olduğumuzu hissettirmenin gururu ile tüm gazilerimize selam olsun.19 eylül Gaziler Günü'nde gazilerimizle gurur duydum demenin mutluluğunu yaşıyorum.