Vatan toprağında 98 yıl önce milletçe büyük badireler atlatarak büyük zaferlere imza atan ,bize Cumhuriyetimizi armağan eden başta büyük önder Atatürk'e olmak üzere Cumhuriyeti kuranların ve yaşatanların tamamına minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Onlar her türlü ihanete ve her türlü düşmanlığa son verip her alanda zaferle adım atarak tam bağımsızlığın yolunu açmışlardır. Onlar  her daim minnet duyacağımız büyük ecdadımızdır. Yıllarca vatanımız için savaşan ,yepyeni bir dünya görüşü ile Türk devletini  küllerinden yeniden kuran  ve Cumhuriyetimizde alın teri olan herkese minnettarız.   

       Hiç şüphesiz  istiklalimizin ve istikbalimizin önündeki  her türlü tehdidin ve tehlikenin Cumhuriyetin kuruluşu ile yok edildiğini ya da kontrol altına alındığını görüyoruz. Daha güçlü daha müreffeh ve daha özgür  bir devlet  ve millet olma yolunda önümüze çıkan ve çıkacak olan her türlü engelin Cumhuriyetimiz sayesinde etkisiz hale getirildiğini, getirileceğini  Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar izlediği yola bakarak açık ve net bir şekilde görüyoruz. Elbette Cumhuriyet içimizde ve dışımızda birilerini rahatsız eden ama toplumun refahı ve mutluluğu için her ala Ekim nda aydınlık bir yol izleyen kayıtsız şartsız milletin egemenliğini rol model alan çağdaş  bir yönetim şeklidir. Eğer  biz Cumhuriyetimize büyük önder Atatürk'ün işaret ettiği şekilde sahip çıkarsak önümüzdeki her türlü tehdidin ve tehlikenin önünü keserek  her daim daha güzel bir geleceğe yürümeye devam ederiz. Türkiye Cumhuriyeti ve milletimiz için doğrusu da budur. Daha çok çalışarak, daha çok üreterek, daha çok bilime yönelerek daha mutlu, daha özgür  ve tam bağımsız olabiliriz. Bunun için her alanda ilerleme kaydetmek ,daha iyisine sahip olmak için tüm gücümüzle çalışmak zorundayız .Tüm bunları başarmak içinde bir ve beraber olmalıyız ,  aynen Cumhuriyeti kuranlar gibi tek vücut olmalıyız. Ancak o zaman tüm bunları başarabiliriz. Elimizdeki değerlerin kıymetini bilmeliyiz Cumhuriyetin kazanımlarını değersizleştirmeden ,daha iyilerini başarmak için bir an olsun geri adım atmadan Cumhuriyeti kuranların gösterdiği yoldan yürümeliyiz. 98 yıl sonra bile o yolun ne kadar aydınlık ,ne kadar özgür bir yol olduğunu Cumhuriyeti armağan eden insanların ne kadar değerli ve fedakar insanlar olduğunu hiç unutmayalım. Bu Cumhuriyet hiç şüphesiz kolay kurulmadı. Uğrunda verilen şehitler , çekilen acılar  kimseye bağışlanamaz, kimseye feda edilemez. Cumhuriyeti kuranların ve Cumhuriyeti biz kurduk diyenlerin emeklerine ve fedakarlıklarına en ufak bir saygısızlığı kabul edemeyiz. Biz Cumhuriyetimizi yaşatmak ve daha ileri seviyelere taşımak zorundayız. Eğer gerçekten insani ve medeni her alanda gelişmek ve yol almak istiyorsak ,Cumhuriyetimize sahip çıkmak zorundayız. Çünkü Cumhuriyet demek çağdaş ve medeni  insan demektir. Cumhuriyet kadınların ve erkeklerin eşitliği demektir.C umhuriyet kadın hakim,kadın doktor,kadın polis,kadın öğretmen ' tam demektir.Cumhuriyet özgürlüktür, Cumhuriyet ilimdir, bilimdir?Cumhuriyet insanı mutlu edecek ,devleti yüceltecek değerler topluluğudur. Cumhuriyet tam bağımsızlıktır .Bunlardan vazgeçemeyiz ,vazgeçmeyiz. 

          Devletimizin Doğum günü Cumhuriyetimizin kuruluş günüdür. Yani   29 Ekim 1923 Devletimizin doğum günüdür .Böylesine anlamlı bir gün    Türk milletinin her alanda kazandığı zaferlerin  ve büyük gururun  günüdür. Bu gün bu nedenle Cumhuriyet bayramıdır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılında bir kez daha Cumhuriyeti bize armağan eden başta büyük önder Atatürk'e ,yol arkadaşlarına ,bu uğurda alın teri döken herkese  ,şehitlerimize ve gazilerimize ,Cumhuriyetimizi geliştirenlere, yaşatmak için fedakarlık yapanlara yaklaşık bir asırdır minnettarız sonsuza kadar minnettar kalacağız.. Saygıyla önlerinde eğiliyoruz. Ne mutlu Türküm Diyene. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.