Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı tabloda Samsun'da Korona vakalarındaki artış bütün gerçeği ortaya koyuyor ki Samsunlu vatandaşlarımız hemşehrilerimiz gerçekten çok büyük bir risk altında. Buna rağmen Koronavirüse karşı alınan bazı tedbirlerin yetersizliği ve vatandaşların duyarsızlığı gözlerden kaçmıyor. Bazı duyarlı insanlar kendilerince kurallara uyup tedbirlerini devam ettirse bile, bazı kuralsızların ortaya koyduğu kötü davranışında bir sonucu olarak Samsun'da özellikle 65 yaş üzeri vakalarda yaşanan yoğun bakım ve ölüm oranlarındaki artışa çevremizde tanık olduklarımızdan ister istemez ürküten sonuca ulaşıyoruz. Maalesef çevremizde insanlar yakınlarını ,komşularını, büyüklerini hızla korona virüs kaynaklı kaybediyorlar.
Koronavirüs nedeniyle kaybettiklerimizin bir kısmı aşılı ,bir kısmı eksik aşılı, bir kısmı ise aşısız olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle eksik aşılı ve aşısızların bu tablodaki yerlerinin yüksek olması nasıl bir akıl tutulması yaşıyoruz sorusunu yöneltmemizi zorunlu kılıyor. Herşeye rağmen kapalı ortamlarda ,toplu ulaşımda maske mesafe kuralına uymamakta ısrar edenlerdeki artış bu kötü tablonun tuzu biberi olmaya devam ediyor. Neyin doğru ,neyin yanlış olduğunu hala anlayabilmiş değiliz. Ürküten ve korkutan ölüm vakaları karşısında artık bu hastalığa yakalanıp kurtulanların ise bu hastalığın normal olduğunu savunmaya başlanası bu gevşemede tavan yaptırıyor. Ne zaman ki insanlar kendi çevrelerinden yakınlarından birisini kaybettiklerinde başka düşünmeye başlıyorlar. İşte o zaman iş işten geçmiş olmuyor mu? Kurallara uymak için kimsenin bir yakınını kaybetmesi gerekmiyor. Hasta olduğu, bu nedenle karantinası olduğunu bildiği halde insanların arasında dolaşmaya devam eden sorumsuzlara karşı etkili hiçbir tedbirin uygulanamadığını görüyoruz .Bunun nedenleri arasında bulaşı artırmakla birlikte başka şeylerinde olduğu halk arasında hep konuşuluyor. Bunun sadece bir dedikodu olmadığını düşünmek zorunda kalıyoruz . Çünkü hiç kimse bilimi baz alarak etkili tedbir almıyor. Birilerine göre bu kadar vaka ve ölüme rağmen hala maske ,mesafe ve aşı yalan!Bu akıl tutulması değilse nedir? Bu hastalık hortladığından beri doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hayatlarını riske atarak her ortaya koydukları başarıyı bir kalemde silmek kimsenin hakkı ,kimsenin de haddi değildir. Samsun'un Koronavirüs haritasındaki yerinin yükselmiş olmasında hepimizin sorumluluğu olmakla birlikte sorumsuzların sorumluluğu can alıcı boyutlardadır. Vicdanlı ve dikkatli olmak zorundayız. Sadece kendimizi değil çevremizdekileri de bilime ve uyarılara uygun şekilde düşünmek ve korumak mecburiyetindeyiz. İnsan olmak, insana saygılı olmak, sorumlu vatandaş olmak budur.
Açık ve net söylüyorum koronavirüs salgını hangi varyant olursa olsun risk, ölüm gerçektir. Kimse kendisini bilimin üstünde görmesin ,kimse bilim ve akıl dışı uygulamaların peşinde koşarak toplumu yanıltmasın .Korona virüs kurallarına herkes harfiyen uymalı ,yine herkes uymayanları uygun şekilde uyarmalıdır .Koronavirüs nedeniyle hala yakınlarımızı, sevdiklerimizi, komşularımızı, arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Eğer kaybettiklerimiz de bize ders olmayacaksa daha nasıl bir ders bekliyoruz?