Herkes gibi benimde bir şehit ağabeyi olarak her zaman söylediğim bir söz var. O sözün her zaman arkasındayım her zaman takipçisiyim Ancak o söz yerine getirilirken daha özenli daha dikkatli daha pratik hareket edilmesi gerekmez mi? Bu işler en titiz, en duyarlı, en sahip çıkan en özverili insanlarla yapılacak ve anında takip edilecek doğru zamanlarda yapılacak işlerdir. Ne yazık ki son birkaç yıldır şehitliklerimizin bakım temizlik ve onarım işleri eskinden olduğundan daha özensiz ve dikkatsiz bir şekilde sıradan bir işmiş gibi yapılmaya en azından benim yakından takip ettiğim ve gördüğüm Samsun Asri Mezarlık şehitliğinde böyle bir fotoğraf var. Bir şehit yakını olarak yanlışsam özür dilemeye her zaman hazırım. Elbette bu işi yaptıranlar, bu işi verenler benim gördüklerimi birebir görseler biliyorum ki tepkileri benden fazla olur. Ama ne hikmetse bu işlerde hep özensizlikler ve aksaklıklar yaşanmaya devam ediyor. Biliyorum bu uyarılarım teşekkürü hak ederken farklı tepkiler alacak. Dokuz köyden kovulsam da gördüklerimi yaşadıklarımı paylaşıp kamuoyunun takdirine sunacağım.


25 Şubat 2022 Cuma günü şehitlik ziyaretim sırasında şehitliğin yol olan üç tarafında kepçe ile bir çalışma yapılarak kazıldığını şehitliğin girişinin yağmurunda etkisi ile çamur ve perişan bir halde olduğunu şehitliğe gelen suyun akmadığını neden akmadığını araştırdığım da ise şehitlik anıtına yakın yerde su borusunun çalışma sırasında koparılmış olduğunu, öğle tatiline o şekilde bırakılıp gidildiğini ve akan suyun kazılan kanalı suyla doldurmaya başladığını gördüm vatandaşların uyarısı üzerine bu arızanın düzeltildiğini öğrendim ve rahatladım. Buradaki çalışmanın teknik ayrıntılarını bilmiyorum ancak daha önceki bilgilerim, duyumlarım ışığında şehitlikteki kayan mezarların yağmur suyu bağlantısını kesmeye yönelik olduğunu düşündüm. İlk gördüğüm kadarıyla kazılan kanallardan su çıkmadığı anlaşılıyor. Yapılan çalışmanın teknik boyutunu ve gerekçesini bilmediğim için çalışmanın getireceği faydayı da şimdiden kestirmem tahmin etmem mümkün değil. Bu çalışmanın 18 Mart şehitler gününe yetiştirilecek bir çalışma olarak planlanmasını doğrusu yadırgadım. Samsun Büyükşehir Belediyesi böyle bir çalışmayıhem Cuma günü hem de yağmur yağarken yapmamalıydı. Cuma günü sadece şehit yakınları değil başkaları da Asri mezarlıkta yakınlarını ziyarete geliyor özellikle yeni defin yapılan yerde mezarı olan yaşlı ziyaretçiler araç yardımı ile kabir ziyareti gerçekleştirebiliyor ki, bu Cuma mezarlık ziyaretine gelen bir çok yaşlı vatandaşımız bu ziyareti yolun kullanılmaz olması nedeniyle gerçekleştiremedi.26 Şubat 2022 günü hem şehitlik ziyareti hem de yapılan çalışmayı yerinde görmek için Asri Mezarlığına gittim açılan kanal dolgu malzemesi ile kapatılmıştı, kalan bir kamyon civarındaki dolgu malzemesinin serilme işine ise tanıklık ettim. Çalışma işinin ehli bir çalışan tarafından çok seri bir şekilde yapıldı. Ancak çalışma sahasında bir yönlendirenin ve takip edenin olmaması ise çalışma yapanın çevreye vereceği zararı engellemiyordu. Çalışma yapılan yerin şehitlik olması nedeniyle bir yönlendiren ve takip edende olmalıydı. Buna dikkat edilmemişti. Dikkat edilseydi ne olurda şehitliğin şehitlik anıtına bakan duvarı çeşitli yerlerinden zarar görmez, çeşitli yerlerinden yıkılma aşamasına gelmez yine döşenmek üzere sökülen ya da söküldüğünü düşündüğüm renkli tuğlalar sağa sola gelişi güzel atılmazdı. Henüz çalışma bitmiş değil ama yapılan çalışmanın da nasıl bir fayda sağlayacağı konusunda bilgi sahibi olmadığım için burayı yorumsuz geçiyor güzel bir çalışma olacağını umuyorum.




Beni en çok rahatsız eden bu tür çalışmaların 18 Mart Şehitler Gününe endekslenmesi aceleyle bir şeyler yaparak bir şeylerin gösterilmeye çalışılması algı yaratmaktır. Şehitlerimiz ve şehitliklerimiz sadece 18 Mart 'la bağlantılı hatırlanmamalıdır. Onlar her zaman başımızıntacıdır, onları senede bir gün hatırlarsak şehitlerimizin kemiklerini sızlatırız. Hangi belediye ya da hangi kurum şehitlikte bir çalışma ya da düzenleme yapacaksa bu çalışmayı Cuma günlerine denk getirmemeli, Cuma günleri şehitliği ziyaretçilerine terk etmelidir. Açık ve net söylüyorum 18 Mart şehitler gününde biz şunu yaptık demek için kimsenin yarışması gerekmiyor. Bırakında bunu şehit yakınları ve kamuoyu takdir etsin. Bundan böyle Cuma ve kandil günlerinde şehitlik ve kabir ziyaretlerimizi bizi üzecek rahatsız edecek hoş olmayan bir görüntü eşliğinde yapmayalım. Cuma günü sadece şehitlikler değil, bütün mezarlıklar yakınları tarafından ziyaret ediliyor. Bütün insanlar genç değil, bu çalışmalar mezarlık içerisinde yaşlıların ulaşımını engellemeyecek şekilde yapılmalıdır. Bizim isteğimiz bu yöndedir.