TCG Dumlupınar Denizaltısının Yiğitleri Sözüm Geçmedi Affedin

 Samsun Belediyesi tarafından Asri Mezarlık içerisinde 1955 yılında yaptırılan ve değişik tarihlerde restorasyon çalışması ile yenilenen Şehitler Anıtının kaidesinde son iki yıla kadar üzerinde isimler yazılı iki plaket vardı. O plaketlerden birisinde; Atatürk'ün Mustafa Kemal Paşa'nın 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun'a Bandırma Vapur'u ile geldiklerinde beraberinde bulunan 18 silah arkadaşlarının isimlerinin yazılı olduğu, diğerinde ise TCG Dumlupınar Denizaltı Gemisi Şehitlerinin (04 Nisan 1953) isimleri yazılıydı.

 2020 yılında Samsun asri Mezarlık Şehitler Anıtında yapılan restorasyon, bakım ve onarım çalışması sonrasında anıtın kaidesinde yine üzerinde isimler yazılı olan iki plaket var. Bu plaketlerden birisinde olması gerektiği gibi Atatürk'ün Mustafa Kemal Paşa'nın 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun'a Bandırma Vapur'u ile geldiklerinde beraberinde bulunan 18 silah arkadaşlarının isimlerinin yazılı olduğu, diğerinde ise daha önce olmayan Samsun Asri Mezarlık Şehitliğinde yatan asker polis aziz şehitlerimizin isimleri yazılı. Asri Mezarlık Şehitliğinde yatan asker ve polis aziz şehitlerimizin isimlerinin ilave edilmesi çokta yerinde olmuş. Ama diğer taraftan daha önce var olan TCG Dumlupınar Denizaltı Gemisi Şehitlerinin (04 Nisan 1953) isimleri yazılı olan plaketin anıtın kaidesinden tamamen kaldırılmış olması ise çok doğru bir davranış olmamıştır. Bu davranış şehitlerimizin kemiklerini sızlatan ve şehit yakınlarını üzen bir davranış olmuştur. Daha önce Asri Mezarlık Şehitlik Anıtı'nın kaidesine sığdırılan plakette TCG Dumlupınar Denizaltısında talihsiz bir kaza sonucu şehit olan 81 yiğidin isimleri yazılıydı. Zamanında o isimleri bir plaket üzerinde anıtın kaidesine yapıştıranlar o yiğitlerin isimlerini oraya boşuna asmadılar. O plaket küçük ama milletimizin minnet duygularını ifade eden önemli bir plaketti. Biz bunu söylüyoruz da bizi anlayan dinleyen var mı ? Maalesef bu konuda Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri biz yaptık oldu mantığı ile hareket ederek bildiklerini okumuşlardır. Dumlupınar Denizaltısı Çanakkale Boğazının Nara Burnu açıklarında talihsiz bir kaza sonucu batmış, 81 deniz askerimiz denizin dibinde 4 Nisan 1953'de mahsur kalarak çok acı bir şekilde şehadet şerbeti içmişlerdir. Görevi başında şehit düşen Dumlupınar Denizaltısının denizci kahraman şehitlerinin isimlerini yaşatmak adına Samsun Asri Mezarlık Şehitlik Abidesinin gövdesine 81 deniz askerinin isimlerini yapıştıranlar çok vefalı bir davranış sergilerken o kahramanların isimlerini bakım ve onarım çalışması yaparken kaldıranlar doğru bir davranış sergilememişlerdir. Bu yakışıksız davranışı unutmuyor, unutturmuyoruz. Bir kez daha bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini bir şehit yakını olarak hatırlatıyorum.69 yıl önce "Vatan sağ olsun" diyerek Çanakkale Boğazının derin sularında Dumlupınar Denizaltında şehadet şerbeti içen 81 denizcimizden de af diliyorum. TCG Dumlupınar Denizaltısının yiğitleri defalarca bu yanlışı anlattım sözüm geçmedi Samsun Asri Mezarlık Şehitlik Anıtının kaidesine tekrar isimlerinizi iki yıldır tekrar koyduramadım affedin. Bilin ki bu işin peşini bırakacak siz aziz şehitlerimizi unutacak ya da unutturacak değilim.  DUMLUPINAR DENİZALTISI ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ:

SUBAYLAR: Kurmay Albay Hakki Burak, Makine Kıdemli Yüzbaşı Naşit Öngören, Makine Yüzbaşı Affan Kayalı, Güverte Üsteğmen İsmail Türe, Makine Üsteğmen Fikret Coşkun, Güverte Teğmen Bülent Orkunt, Güverte Teğmen M. Şengün.

ASTSUBAY KIDEMLİ BAŞÇAVUŞLAR: Şevki Özsekban, Ali Tayfun, Emin Akan, Ömer Öney, Mehmet Fidan, Mehmet Denizmen, Sait Yıldırım.

ASTSUBAY BAŞÇAVUŞLAR: Ulvi Erhan, Hasan Cebeci, İhsan Yeter, Ziya Okuturlar, Fevzi Gürsan, Niyazı Başar, Sabri Güdeberk.

ASTSUBAY ÜSTÇAVUŞLAR: Cemalettin Denizkıran, Selahattin Çetindemir, Zeki Gider, Kemal Acun, Cemal Kaya, Naci Özaydin.

ASTSUBAY ÇAVUŞLAR: Bahri Sertesen, İhsan İçdemir, Selami Özben, İbrahim Altıntop, Şaban Mutlu, İhsan Coşkun, Hamdi Reis, Samim Nebioğlu, Murat Doğan, İhsan Aral, Zeki Açıkdağ, Necdet Yaman, Tuğrul Çubuk, Mehmet Ali Yılmaz.

ÇAVUŞLAR: Veysel Saygılı, Ramazan Yurdakul

ONBAŞILAR: Niyazi Giritli, Züğfer Ceylan, İbrahim İşlemeci, Murat Yıldırım, Mehmet Kızılışlık, Emin Süzer.

ERLER: Mehmet Demirel, Ali Gökçü, Nurettin Alabacak, Ömer Yalçı, Ali Aslan, Ülfettin Akar, Bekir Sarı, Yusuf Demir, Mehmet Aydın, Mustafa Özsöy, Nuri Acar, Hüdai Çağdan, Kadir Demiroğlu, Fikri Ulaştırıcı, Hüseyin Sayın, Hüseyin Kayan, Kenan Odacıoğlu, Ahmet Günal, Mustafa Taşçı, Hasan Bozoğlu, İbrahim Aksoy, Feridun Kırcalı, İsmail Özdemir, Hasan Arslan, Ahmet Özkaya, Enver Uçar, Necati Kalan, Murat Suyabatmaz, Mehmet Demir, Galip Yılmaz, Hasan Kelleci.

  4 Nisan 1953 tarihinde NATO tatbikatından dönen Dumlupınar denizaltısı, İsveç bandıralı Naboland İsimli bir gemiyle çarpışarak Çanakkale Boğazı'nın derinliklerine gömüldü. Korkunç kazada 81 kahraman Denizaltıcımız şehit olurken, 5 kişi de sağ kurtulmuştu. Dumlupınar Denizaltısı şehitlerimizin, isimlerini tekrar Samsun Asri Mezarlığındaki Şehitler Anıtındaki yerinde görmek istiyoruz.

  TCG Dumplupınar Denizaltısı şehitlerinin 69. şehadet yıldönümünde şehadete koşarken son sözleri "Vatan sağ olsun " olan yiğitlerimizi saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.