Şehit acısı çok ayrı bir acıdır. Şehit acısının tarifsiz bir acı olduğunu ifade etsek de çok büyük bir acı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayan şehit annelerimizin kalan yaşamlarını nasıl geçirdiklerini şehit annesi olan annem Bedriye Hamlı'nın yaşamına en yakından tanıklık eden tek evladı olarak sadece empati yaparak değil ,birlikte yaşayarak  biliyorum. Onun duygularını kimse benim kadar bilemez, anlayamaz...

          Kolay değildir hiçbir şehit annesi için yaşam. Hep hasret, hep özlem yüreklerinde büyür ,büyük bir dağ olur. Şehit anneleri kalan ömürlerini bir gün şehit evlatlarıyla kavuşmayı düşleyerek geçirirler, bunu hep umut ederler. Onlar için ne arifenin, nede bayramın tadı yoktur. Şehit annelerinin yüreklerinde buruk bir duygu seli her arife, her bayram kabarır, taşar. Arifeler bayramlar güzel günlerdir. Ama şehit anneleri için arifede bayramda hep buruk geçer. Şehit Astsubay İlhan Hamlı'nın annesi ,annemiz Bedriye Hamlı'da bu buruk duyguları hep yaşar. Yaşı 86'yı bulmuş, kronik hastalıkları ,ağrıları artmış şehit annesi Bedriye annemiz tam otuz yılı aşkın bir zamandır buz gibi bir mezar taşının başında her arife  güne sadece şehit oğluna değil tüm şehitlerimize dua ederek bekliyor. Sadece beklemiyor ,şehit oğlu ile konuşuyor .Bazen ona sitem ediyor. Belki de neden bir arifede de sen gelmiyorsun diyor. Ama şehit oğluna hiç kıyamıyor .Sen üzülme oğlum ,bu can  bu bedenden çıkana kadar ben gelirim, Allah bana güç kuvvet versin hasta bile olsam gelirim seni garip bırakmam , diyor. garip anam tam 30 yılı aşkın bir süredir bu söylediklerini de yapıyor. Anne olmak zor şey. Annemizin yükü ağır ,acısı gerçekten  çok büyük. Gelip geçmeyen büyük bir acıyla annemiz ferini tümden  yitirmiş elleriyle   yaşama tutunuyor . 30 senedir gözyaşlarını içine akıtan bir şehit annesidir Bedriye annemiz. Birlikte empati yapalım, birlikte düşünelim: 30 yıla kaç bayram arifesi sığar? Basit bir hesapla 60 arife ,60 bayram 30 yıl demektir. 60 arifeyi ,60 bayramı buruk yaşamak kolay mıdır? 60 arife ,60 bayram oğlum gelsin diye bekleyeceksiniz ama bir kere bile olsun gelmeyecek. Nasıl 60 arifeyi ,60 bayramı neşe içerisinde yaşayabilirsiniz? Gördüğünüz her üniformalı askeri oğlunuza benzetip kucaklamak ,koklamak isteyeceksiniz! Bu hiç kolay olmayacak. Hep boynunuz bükük ,hep yüreğiniz yaralı yaşama tutunacaksınız. Bu yüzden her arife şehit anneleri için buruk ve hüzünlüdür. Şehit yakını kimliğimle şehit annesi olan annemin en yakınındaki kişi olarak buruk arifelerin buruk bayramların en yakın tanıklarından sadece birisiyim. Unutmayın ki şehit annelerinin öyküleri birbirine çok benzer ,aslında hiç birisinin diğerinden bir  farkı yoktur. Şehit annelerimizin kalan yaşamları arifeleri ,bayramları hep fedakarlıktır. Onların fedakarlıkları bu ülke için, bu bayrak için, tüm kutsal değerlerimiz içindir. Bu yüzden şehit annelerimizin hiç birisinin hakkı ödenmez.

       Son 30 yılda 60 arifeyi ,60 bayramı buruk yaşayan bir şehit annesinin yaşadıklarına tanık olmak bile çok zorken ,son 30 yılın arifesini ,bayramını buruk yaşayan bir  şehit annesi olan Bedriye anne olmak nedir ,diye hiç düşünüp empati yaptık mı? Eğer arifelerimizi ,bayramlarımızı buruk değil de  gerçek tadında yaşıyorsak bunun çok önemli  bir sebebinin var olduğunu unutmayalım!

      Herkese gerçek tadında hayırlı arifeler diliyorum.