Yeni maaş zammı haberi geldi. Bugünden itibaren zamlı maaşlar 36.460 TL’ye yükseldi.

Tüm Türkiye’nin gözü kulağı 3 Temmuz’da Türkiye’nin istatistik kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Altı aylık enflasyon oranları netleşti, SSK ve bağkur emeklisine %24.73, memur ve memur emeklisi ise %19.31 zam geldi. Ayrıca %25 olan kiraz sınırı da kaldırıldı. Milyonlarca vatandaş kira zam sınırının kalkmasıyla birlikte ne yapacağını kara kara düşünürken yeni maaş zamları ile ilgili de detaylar ortaya çıktı.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 36.460 TL OLDU

Temmuz 2024 itibari ile değişen memur ve emekli maaşları yakından takip ediliyor. Türkiye istatistik kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileri ve ek olarak toplu sözleşme zammı ile birlikte memur ve memur emeklisi maaşlarına %19.31 artış yapıldı. Bu durumda en düşük memur maaşı ise 36.460 TL’ye yükselmiş oldu. Yani bugün işe başlayan birinci kademeden bir memur 36.460 TL maaş alacak. Ancak bu güzel gelişmelerin yanında olumsuz haberler de var.

KİRADA %25 ZAM SINIRI KALDIRILDI

Memur emekli asgari ücretle milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira zam sınırı da kaldırıldı. Son iki yıldır yüksek enflasyon nedeniyle fahiş kira artışının önüne geçilmesi amacıyla kiralar %25 sınırlaması getirilmişti. Yani kira artışı ev sahipleri tarafından %25’in üstünde yapılamıyordu. Ancak 1 Temmuz itibari ile kiraz zam sınırı kaldırıldı.

MEMUR VE EMEKLİLER İSYAN EDİYOR

Maaşlara yapılan zamlar yüzde 19-24 aralığında kalırken kira zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte kira artışı %65’in üstüne çıkacak. Memur ve emekli vatandaşlar ise bu karara isyan ediyor. Çünkü enflasyon karşısında zaten ezilen vatandaşlar kira sınırlamasının da kaldırılmasıyla beraber kiralarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Uzmanlar da, zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan olayların artacağını düşünüyor.