18 Mart Türk Milletinin kanıyla, canıyla altın harflerle tarihe adeta silinmez kalemle yazdığı büyük bir kahramanlık destanının adıdır.

          18 Mart Türk Milletinin kanıyla, canıyla altın harflerle tarihe adeta silinmez kalemle yazdığı büyük bir kahramanlık destanının adıdır. İçinde topyekün büyük bir milletin olduğu izahı mümkün olmayan kahramanlıkların ,fedakarlıkların büyük bir cesaretin büyük kahramanlıklarla Çanakkaleyi denizden ve karadan geçilmez yapan Türk kahramanlığının emperyalist güçlere verdiği ders ve yenilgi Türk milletinin en büyük gururudur.Bu nedenle Çanakkale geçilmez olmuş ,7 düvel Çanakkale’de büyük bir yenilgi yaşayarak hayallerini Çanakkale boğazının derinliklerinde bırakarak kaybetmiştir.

         Hiç şüphesiz devin karınca ile savaşında; yüreksiz dev , yalnız ama koca yürekli karıncaya yenilmiştir. Verdiğim karınca örneği savaşanların orantısız güç durumundan başka bir şey değildir. Elinde her türlü silahın çok sayıda askerin olsa onları akıllıca kullanacak inanmış cesur yüreğin olmadıktan sonra Çanakkale’de olduğu gibi kaybetmekten başka çare var mıdır?Çanakkale’de Mehmetçikler peş peşe şehadet şerbeti içerken vatanları için can veriyorladı.Ya Çanakkale’ye başka ülkeden gelenler denizleri aşıp ne diye gelmişler ya da getirilmişlerdi? Onların derdi başka bir ülkeyi paylaşmak başka bir ülkeden toprak koparmaktı.İnanmadıkları bir dava için savaşa getirilmişlerdi. İşte bu nedenle en başta kaybettiler.Ne kadar  güçlü ve kuvvetli olurlarsa olsunlar ,yenilmeye mahkumdular . Bu savaşın başka bir sonucu olmayacaktı. Büyük bir milletin kahraman evladı ,eşini ,anasını ,babasını ,kundaktaki bebeğini, tarladaki ürününü, yataktaki hastasını, musalla taşındaki cenazesini,bitirip mezun olacağı  okulunu son sınıfta bırakıp düşmana dur, Çanakkale geçilmez ,bu vatanda benim  kanımı akıtmadan bu vatanı işgal edemezsin demek için cepheye koşmuştu. Türk milleti emperyalist devletleri bu yüzden Çanakkale’de  yenecekti ve onlara dersini vererek de  yendi. Ama hiçbir düşman askerine asla zulüm yapmadı . Düşman devletlerin saflarında savaşan değişik milletlere mensup askerlerin  gönülsüzlüğü ellerindeki silahların en kalitelisi en üstünü katbekat  fazlasıyla olmasına rağmen onlara büyük yenilgiyi yaşattı. Çünkü bu topraklar Türk Milletinin vatanı ve namusuydu. Milletçe şehadet şerbeti içmeden vatanın hiçbir yerinin teslim olması bir çakıl taşının bile düşmana verilmesi asla mümkün değildi. Yenilecektiler, çok defa yenildiler ve çok defa derslerini alarak Türk Milletine kaybettikleri savaş nedeniyle Türk Milletinin verdiği insanlık  dersine saygı duyarak adeta kaçarak kurtuldular. Eğer biraz daha devam etseler  Çanakkale’de denizde ve karada tümden canlarını bırakıp gideceklerdi.18 Mart Deniz Zaferi Türk Milletinin kurtuluş müjdesi oldu. Türk milleti Çanakkale’de her yaştan çok sayıda kahramanını evladını şehit verdi analar evlatsız ,kadınlar kocasız, çocuklar babasız ama vatansız kalmadı ,özgürlüğünü ve vatanını emperyalistlere teslim etmedi. Çanakkale’de herkes kahraman ,herkes gazi, herkes şehit ,evine dönenden Çanakkale’de şehit düşüp vatan toprağında kefensiz yatan çok . Bu yüzden Çanakkale’nin her yeri şehit ,her yeri cennet. Şehitlerimizi saygıyla, minnetle anıyoruz. Yine bu yüzden böylesine anlamı ve özel  bir günü tüm şehitlerimizi anmak için kanunla TBMM’de Şehitler Günü ilan ettiler.18 Martı ,”Şehitleri Anma  Günü” olarak milletçe kutluyoruz. Bunun adına da şehitlerimize ahde vefa diyoruz. Unutursak kalbimiz dursun.

       18 Mart 1915 “Çanakkale geçilmez, şehitler unutulmaz “diye boşuna demiyoruz. Hakikatleri söylüyoruz ,kimse boşuna heveslenmesin ne bu vatanı bölmek ,nede şehitleri unutturmak mümkün. Bazen şehitlik kavramını sapla samanı karıştırır gibi karıştıranlar olsa da buna şehitlerimiz müsaade etmez. Vatanı için toprağın altında kefensiz yatanları unutursak içtiğimiz su ,yediğimiz ekmek ,teneffüs ettiğimiz hava ,üzerine bastığımız toprak bize haram olur. Defalarca tekrarladığımız gibi bir defa daha içtenlikle tekrarlıyoruz. Şehitler ölmez vatan bölünmez.18 Mart Şehitleri Anma Gününde bir kez daha defalarca tüm şehitlerimizin önünde  saygı ile eğiliyoruz ,minnettarız. Şehitlerimizin ruhu şad mekanları cennet olsun. 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin öne çıkan komutanlarından başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e onunla birlikte omuz omuza savaştığı Çanakkale’nin tüm komutanlarına  orada şehit düşen gazi olan tüm kahramanlara tüm şehitlerimiz ve gazilerimizle birlikte çok şey borçluyuz. Hiçbirisini yok sayamayız.

          AYHAN HAMLI SAMSUN