Merakımdan değil ,Şehit  Atsubay İlhan Hamlı’nın ağabeyi olmam ve şehidimizin 87 yaşındaki annesi olan annemiz Bedriye Hamlı’nın  sorularına yanıt verebilmek maksadıyla  19.01.2023 tarihli köşe yazımda ,“ Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A. Lisesi Deprem Güçlendirme Çalışması Ne Zaman Bitecek? “Diye sormuştum… Eylül 2021  tarihinde deprem güçlendirme çalışması başlatılan  Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A.  Lisesinde devam eden çalışmaların çok yavaş ilerlediğini  çalışan sayısındaki hareketliliği de dışardan gözlemleyip   değerlendirerek 540 gün olan işin bitim süresinde  yetiştirilemeyeceğini  tahmin etmek çok zor değildi. Bu konuda haklı çıkmayı asla istemezdim ama haklı çıktığımı  okulun bugün itibarı ile  imalat olarak geldiği aşamayı görünce  2022-2023  Eğitim ve Öğretim Yılı 1.Döneminde Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A. Lisesinin öğrencileriyle kendi binasında Eğitim ve Öğretime başlayamayacağı açık ve net bir şekilde görülüyor .Gerçekten yanılmayı dilerim.

      Bir okulun deprem güçlendirme ve onarım çalışmalarının öngörülen sürede süre uzatımı yapılmadan bitirilememiş olmamasının nedenleri elbette öğrencileri çok ilgilendirmiyor . Düşüncesi o okulun başka bir okulda eğitimine devam ediyor olması nedeniyle ne kadar doğru olabilir ,bilmiyoruz . Ama biliyorum ve görüyorum ki misafir olarak bulundukları okulun ana ulaşım noktalarına ve yerleşim yerlerine uzaklığı nedeniyle Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A. Lisesi  ciddi anlamda öğrenci sayısında sayısal bir azalma yaşıyor.  Halbuki  bu meslek lisemiz kendi alanında Samsun ilinin en önemli okullarından birisiydi. Öyle kalması da gerekirdi. Bu nedenle Samsun’un en köklü  meslek lisesi olarak öğrenciler tarafından özellikle tercih ediliyordu. Meslek lisesi hayali kuranlar için ,” Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A. Lisesi önemli bir okuldu” Deprem Güçlendirme ve Onarım çalışmaları sürecinde de bu özelliğini koruması gerekirdi. Pandemi ve sonrasında başlatılan Deprem Güçlendirme ve Onarım çalışmaları nedeniyle okulun kendi binasından çok daha uzak ve kısıtlı olanaklara sahip bir lisede misafir edilmesi bu okulu tercih edenlerin sayısında ciddi anlamda sayısal bir düşüşü de beraberinde getirmiştir. Tüm bu nedenlerle o soruyu sormuştum. Ama sorularımın  yanıtını alamadım /alamadık. Halbuki her geçen gün yetişmiş ara eleman sıkıntısı çeken ülkemizde  böylesine değerli bir meslek lisesinin yapım işinin bu kadar yavaş ilerlemesi 540 gün olarak açıklanan ilk süre içerisinde bitirilmemiş/ bitirilememiş olması, süre uzatmaya gidilmiş olması çok doğru olmamıştır. Alınan bir iş süre uzatımı yapılmadan niye gününde bitirilmez bunun nedenleri öğrencileri çok ilgilendirmiyor. Ama okulun kendi  öğrencilerini  bir an önce kendi okul binalarına geri getirmek zorundayız. Eğer gerçekten tüm olanakları eksiksiz sağlayarak kaliteli yetişmiş mezunlar verilmek isteniyorsa. Ayrıca Samsunda bir çok okulda  devam eden deprem güçlendirme çalışmalarında okul girişlerine asılan Deprem Güçlendirme  ve Onarım İşini yapan firma ile ilgili bilgilerle birlikte  işin başlama ,bitim tarihi , gün olarak süresi neden Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A.Lisesi’ nin giriş kapısına asılmamıştır? Halbuki benzer çalışmaların yapıldığı diğer okulların giriş kapılarına da yapım işi ile ilgili bilgiler şeffaf bir şekilde paylaşılmış.  Bu tür yapım işlerinde her şeyin yazılı olması gerekmiyor mu? Eğer o bilgiler yazılı olarak ilan edilmiş olsaydı, aklımızdaki soruların cevaplarını çok daha kolay alabilirdik. İşin basit bir iş olmadığını biliyor ve görüyoruz. Yapım işini üstlenenlerinde süreyi baştan kabul ettiklerini düşünüyoruz. Bu yüzden öğrencileri başka bir okulda misafir olarak bulunan bir okulun kendi binasına en kısa sürede dönmesini sağlamak sağlıklı bir eğitim ve öğretim için çok önemlidir.  Bu tür yapım işlerini üstlenenler bu işleri sadece para kazanmak olarak düşünmemelidir, yaptıkları iş son derece önemli bir iştir.

   Samsunlu Aziz Şehidimiz ,Şehit Astsubay İlhan Hamlı’nın da adını  taşıyan Samsun Şehit İlhan Hamlı M.T.A. Lisesi’nin kendi yerleşkesinde ve kendi binasında tercih edilen bir okul olarak  daha çok sayıda  öğrenci  ile çok daha kaliteli bir Eğitim ve Öğretime her yönüyle güçlendirilmiş olarak başladığını bir an önce görmek  istiyoruz. Bu aynı zamanda bir şehit annesinin talebidir. Şehit oğlunun adını taşıyan bir okulun bir an önce öğrencileriyle kendi yerleşkesinde buluşup , hareketlenmesini istemesi umarım birilerini harekete geçirir.

                                    Ayhan HAMLI