Geçen sene hayal kırıklığımı ve hüznümü yazmış, halkımın ilgisizliğini eleştirmiştim. Bu sene mutluluğumu yazıyor, beklemediğim kadar büyük ilgiyi alkışlıyor, Samsun halkını kutluyorum. Samsun kitapla imtihanını yüz akıyla vermiştir.

Samsun'da geçen salı başlayan ve dün sona eren TÜYAP 2. Karadeniz Kitap Fuarı'ndan bahsediyorum. Samsun halkının geçen yılki ilgisizliği, beni oldukça üzmüştü. Hem halkımın kitaba olan ilgisizliğine üzülmüş hem de yayınevlerinin sonraki fuarlara katılma konusunda duyacakları isteksizlik ihtimalinden korkmuştum. Korkum kısmen de olsa gerçekleşti, geçen yıl katılan bazı firmalar bu yıl katılmadı. Ama ziyaretçi sayısında herkesi şaşırtan ve umutlandıran müthiş bir artış oldu.

Bu artışta tanıtımın ve ulaşımın geçen yıla oranla çok daha iyi planlamasının rolü çok açıktı. Okullar da iyi organize olmuştu. Öğrenciler ilk dört gün düzenli bir şekilde fuar alanına taşındı. Büyüklerin fuara olan ilgisinin artmasında öğrencilerin eve taşıdıkları bilginin ve tanıtımın payı büyüktür.

Fuarda yazarlar, geçen seneyle kıyas kabul etmez bir ilgi gördü. Sanırım gelecek yıl hem imza hem de söyleşi için çok daha fazla yazar göreceğiz. Samsunlu yazarlar da iyi organize olmuşlardı. Dört ayrı yerde altı gün süreyle dönüşümlü olarak okuyucuyla buluştular. Samsun'u yönetenler bu kentin geleceği üzerine isim ve proje ararken, 'kültür ve sanata' da bir fasıl açmak zorundalar.

Ben bu altı günün dört gününde fuardaydım. Yazarlarla, dostlarla sohbet ettim, kitaplar aldım, kitaplar imzalattım. Türkiye'de kitap diğer birçok ürünle kıyaslandığında hala ucuz. Hele de bazı kurumların kitapları. Ve hele de özel indirimlerin uygulandığı böylesi organizasyonlarda.

Ben çok kitap aldım. Ama 'ah şunları da alsaydım' dediğim o kadar çok kitap kaldı ki geride, anlatamam. Bir sonraki fuarı şimdiden hayal etmeye başladım. Tabi o zamana kadar bekleyebilirsem, o kitapları almadan durabilirsem. Duramayacağımı biliyorum. Neyse, o zamana kadar daha çok kitap yayınlanır ve ben onlara da aynı açlık duygusuyla saldırırım.

Samsun okuru, kitapla imtihanında sınıf geçmiştir ve daha büyük, daha zengin bir organizasyonu hak etmiştir.