Tam bir hafta önce milli bayramlarımızdan birisi olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı Türkiye'nin her yerinde coşkuyla kutladık.19 Mayıs kutlama ve etkinliklerinin Türkiye'deki en önemli merkezi Atatürk'ün 104 yıl önce Kurtuluş Savaşını başlatmak için çıktığı Samsun ilimizdir. Bu nedenle Samsun 19 Mayıs şehridir. Samsun 19 Mayıs kutlamalarının ana merkezidir.

Hiç kuşkusuz 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı her yıl olduğu gibi 2023 yılında yine büyük bir coşkuyla kutladık.19 Mayıs kutlamalarının en önemli ayağını oluşturan 19 Mayıs ana programı 19 Mayıs günü saat:10:00'da Cumhuriyet meydanında dar bir alanda gerçekleştirildi. Eskiden Samsun'da stadyumda kutladığımız 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın ana programını artık Cumhuriyet meydanında kutluyoruz. Bunun en önemli gerekçesi de Atatürk ve Silah Arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastığı Tütün İskelesi'nden Atatürk'ün konakladığı Mantika/Mıntıka Palas (Gazi Müzesi) oteline kadar uzanan yol üzerinde Cumhuriyet meydanının olmasıdır.19 Mayıs ana programını Samsun Cumhuriyet Meydanı'nın yarısından daha az bir köşeye sıkıştırarak resmi kutlama alanı oluşturmak ve 19 Mayıs ana programını bu alanda kutlamak katılımcıları ve kutlamayı izlemeye gelenleri kutlamaların dışına itmiştir. Kutlamaları izlemek için gelenlerin bir çoğu alanın dar ve sıkışık olması nedeniyle programı izlemekte zorlanmış veya alandan erken ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu durum programı düzenleyenler tarafından ne kadar fark edildi ,bilmiyorum. Stadyumlara sığmayan 19 Mayıs'ı Samsun'da Cumhuriyet meydanının bir köşesine sığdırmak nedir? Sorusunu akla getiriyor.19 Mayıs ana programını Samsun'da bütün Türkiye'ye örnek olacak bir şekilde kutlamak için gereken her türlü tedbir alınmalı ve Cumhuriyet meydanı buna göre düzenlenmelidir .İçinde yeterince halkın olmadığı hiçbir bayram kutlaması tam bir kutlama değildir.19 Mayıs ruhunu Cumhuriyet Meydanının yarısına sıkıştırmak eksik bir kutlamadır. Cumhuriyet meydanını doldurup taşıracak bir kutlama programını yapmak, halkı da bu kutlamaların içine asli unsur olarak çekmek doğru bir kutlama olmaz mıydı? Samsun bunu yapmak ve en coşuluşunu başarmak zorundadır .Atatürk ve 18 silah arkadaşı Kurtuluş Savaşı'nın ilkadımını Samsun'da atmıştır .Bu sıradan ve basit bir şey değildir. Bu gerçeği de kulağımıza küpe yaparak 19 Mayıs'ın Samsun için çok kıymetli olduğunu her daim hatırımızda tutarak hareket etmek zorunda olduğumuzu asla unutmayalım.

19 Mayıs ana program kutlamalarının Samsun'da gerçekleştirildiği yer haklı gerekçelerle Cumhuriyet meydanı olarak belirlenmiş olabilir. Buna hiçbir itirazımız yok. 19 Mayıs kutlamaların da ,kutlamanın Cumhuriyet meydanının yarısından daha az bir alana sıkıştırılarak gerçekleştirilmesi 19 Mayıs ruhunu sızlatmaktadır .Bu kutlamalar bundan böyle tüm Cumhuriyet meydanını kaplamalıdır. Başta kahraman gazilerimiz olmak üzere engelli ve yaşlı insanlarımızın da oturmak suretiyle programı rahatlıkla izleyebileceği oturma alanlarının sayısının artırılmasını önemli buluyorum .Çünkü mevcut düzende Muharip gazilerimizin bile Cumhuriyet meydanında kutlamaları oturarak izleyecek yer bulmakta zorlandığına tanık oldum. Bu hiç hoş olmadı. 19 Mayıs ana program kutlamalarındaki coşkuyu daha da artırmak adına, ortaya çıkan bazı aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Samsun tüm katılımcılarıyla birlikte 19 Mayıs kutlama ve etkinliklerinin çıtasını ruhuna uygun bir şekilde daha da ileriye taşımalıdır.