n

n

n “Bir yere gidip geldiğinizde sakın bavul gibi gidip gelmeyin” Diye güzel bir sözü vardır Prof .Dr. İlber ORTAYLI Hocanın. Önemlidir zira bir yere gidip gelmek, biraz daha fark etmeyle ilişkin bir durumdur. Gidip gelinmiş, bir şeyler ve bir yerler fark edilmiş dolayısıyla fark ettirilmiş oluyor.

n

n İlköğretim Müfettişi Abdurrahman Süreyya İŞGÖR’ de 75 yıl önce teftişe geldiği Samsunda bir yerleri ve birçok şeyleri fark ederek, ciddi ciddi notlar almış, analizler yaparak fotoğraflarla tarihe not düşmüş.

n

n 1938-1939 ile 1939-1940’lı yıllarda Samsun a bağlı ilçelerin eğitim- öğretim durumları, ilçe ve köylerin tarihçeleri, yerleşim merkezlerindeki insan sayılarından tutun da ahır ve kümeslerdeki hayvan sayılarına değin birçok istatistiki bilgi, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel analiz ve tavsiye dolu bir yığın çalışma gerçekleştirmiş. Daktiloyla düzenli bir şekilde yazmış üstelik fotoğraflarla yazdıklarını adeta belgelemiş.

n

n Bütün bu rapor ve çalışmaları, bir kitap halinde yayınlandı. Eski İlköğretim müfettişlerimizden Abdurrahman Süreyya İŞGÖR ün, 75 yıl önce kaleme aldığı ilköğretim raporları, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuri Yazıcı tarafından Samsun Vilayeti İlköğretim Teftiş Raporları adıyla kitaplaştırıldı.

n

n Raporlarda Samsun un 1930 lu yıllardaki eğitim- öğretim durumu hakkında orijinal bilgiler edinebilmek mümkün. Bunun yanında yukarıdada değindiğimiz gibi ilçe ve köylerin nüfus yapısı, ekonomik faaliyetleri hakkında da istatistiki bilgiler mevcut.

n

n İlçe ve köylerin kadın erkek nüfusu, kız ve erkek öğrencilerin okula devam durumu, ortaya çıkan sorunların çözümü için başvurulan çareler bir dönemi aydınlatıyor.

n

n Faaliyet raporlarında, teftiş bölgesindeki ilçelerin ve köylerin sağlık sorunlarına da değinilmiş, sıtmanın ölümcül ve yaygın bir hastalık olduğu dahi belirtilerek, bir raporu mu yoksa dönemin Evliya Çelebisinin seyahatnamesini mi okuduğunuzu ayırt edemiyorsunuz.

n

n Raporlarda önce okulun fiziki şartları, öğrenci sayıları, okulun eksiklikleri tek tek sıralanıyor. Ardından Köyün umumi ahvali başlığı altında hangi köyde kaç kişi yaşadığı, hangi gazetelerden kaç tane satın alındığı, köylünün ne kadar borcu olduğuna kadar en ince ayrıntısına kadar açıklamalarda bulunuluyor.

n

n O dönem bütün ilkokullarda MÜZE bulunması ise dikkat çeken bir diğer nokta.

n

n Raporda yazılanlara bakınca dönemin Bafra’sı çok zengin.

n

n (Teftiş tarihi Ocak, 1940) şerhli raporda şöyle anlatılıyor:

n

n “Bafra kasabasının umumi ahvali halkın çoğu yerli ve Türktür… Bafra dan siyah havyar da ihraç edilmektedir. Bu bol para, halkı israfa ve lükse alıştırmıştır. Bu kadar bol geliri olan halktan bir kısmı gene borçludur.”

n

n Diğer bir raporda, Taltife şayan ve cezaya müstehak öğretmen hakkında değerlendirmelerde bulunulmuş.

n

n Bir diğer raporda ( ki Teftiş tarihi 16 Aralık 1938 olarak şerh düşülmüştür ve ) şunlar yazılmıştır:

n

n “Çarşamba Kızılot Köyü 1860 tarihli Kafkasyadan iltica eden Mehmet Bey kabilesi tarafından kurulmuştur. Umumi ahvali erkeklerin hemen hepsi okula kaydedilmişse de kızların çoğu kaydedilmemiştir. Halkın anadili Çerkescedir…”

n

n 19/04/1939 tarihli bir başka rapor örneğinde Alaçam Nahiyesi Gümenüs Köyü hakkında tutulmuş kayıt ve analizler ise şöyledir: “… Halk Türktür. 1311 tarihinde Çürüksudan gelerek bu köye yerleşmiş olan birkaç Gürcü aileden başka diğerleri Türkçe konuşmaktadır. Köyde Kavala’dan gelme mübadiller de vardır. Bunlar yerli halkla iyi geçinmekte hatta kız alıp vermektedirler. Evlerin çoğu iki katlıdır. Oldukça sıhhi avsafı hazırdırlar. Temizliğe karşı gösterdikleri alaka fena değildir. Giyinişleri de iyidir. Yalnız gıda çeşitsizdir. Nüfusun çoğu balıkla geçiniyor dense mübalağa edilmiş olmaz… Köyde arpa, buğday, yulaf ve tütün yetiştirilmektedir.Köyün başlıca geliri tütün ve balıktan temin edilmektedir.Bir yılda tütünden 20-25 ve balıktan ise 2-3 bin lira kazanılmaktadır. Köyde bakkal, yemenici, terzi, berber, manifaturacı ve fırın vardır….”

n

n Bir dönemi bütün ayrıntılarıyla ortaya koyan teftiş raporları yerel tarihçiler açısından olduğu kadar diğer okurlar için de çok özel bir kaynak.Umarım kitaba en kısa zamanda kavuşursunuz. Kitabı [email protected] adresinden veya 0530 243 81 02 nolu telefon aracılığıyla temin edebilirsiniz.

n

n Sağlıcakla kalın…

n

n

n

n

n

n

n