Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. 34 yaş üstü kadın, depremzede, şehit ve gazi yakınları hariç tutulduğunda devlet üniversitelerinde toplam 10 bin 86 kontenjan boş kaldı. Vakıf üniversitelerinde ise 12 bin 205 kontenjan boş kalırken üniversitelerde toplamda 22 bin 291 kontenjan ek tercihler için aday öğrencileri bekliyor.

Dolmayan Kontenjan Sayısı Geçen Yıla Göre 3 Kat Artmış Durumda

İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Ofisi Rehberlik Uzmanı ve Uzman Psikolog Emre Çuhadar ek tercih süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yerleştirme sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Emre Çuhadar ek tercihlerle ilgili merak edilen soruları cevapladı. Geçen seneye göre dolmayan kontenjan oranlarının 3 kat arttığını dile getiren Çuhadar ikinci tercihlerde 17 bin 757 lisans (4 yıllık) kontenjanı, 4 bin 534 ön lisans (2 yıllık) kontenjanın boş kaldığını işaret etti.

En Çok Hangi Bölümlerde Boş Kontenjan Var?

2023 YKS yerleştirme sonuçlarının ardından boş kalan bölümleri sıralayan Uzman Psikolog Emre Çuhadar Mimarlık, Hukuk Fakültesi gibi alanlarda dikkat çeken bir boşluğun olduğunu belirtti.

İstanbul Arel Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Emre Çuhadar; “Genel yerleştirme sonucuna göre Türkiye genelinde en çok boş kalan bölümlere bakacak olursak 2 yıllık ön lisans programlarında; 241 Boş kontenjanla Bilgisayar Programcılığı, 189 boş kontenjan ile Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ve 175 boş kontenjan ile Elektrik Bölümü dikkat çeken bölümler arasında yer alıyor.

4 yıllık Lisans bölümlerinde sayısal puan türündeki bölümlere göz attığımızda ise; 1.352 boş kontenjan ile 250.000 başarı sıralaması şartı olan Mimarlık ve 1.280 boş kontenjan ile 300.000 başarı sıralaması olan İnşaat Mühendisliği ön plana çıkıyor.

Eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alan bölümlere baktığımızda 849 boş kontenjan ile 125.000 başarı sıralaması şartı olan Hukuk Fakültesi ve 376 boş kontenjan ile 300.000 başarı sıralaması şartı olan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü ön plana çıkıyor.

Sözel puan türü ile öğrenci alan bölümlerde ise 447 boş kontenjan ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 330 boş kontenjan ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü başı çekiyor.” ifadelerini kullandı.

Ek Yerleştirme Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

Ek tercihlerle ilgili merak edilen sorulara da açıklık getiren Rehberlik Uzmanı Emre Çuhadar YKS Ek Yerleştirme Tercihlerinin Eylül ayının ikinci haftasında başlayacağını ileri sürerek şu ifadeleri kullandı;

“YKS yerleştirme sonuçlarına göre kayıt hakkı kazanan adaylar, üniversite kayıt işlemlerini 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapacak. Ek tercih kılavuzu henüz yayınlamamasıyla birlikte kayıtların 1 Eylül 2023’te biteceği göz önünde bulundurulduğunda Eylül ayının ikinci veya üçüncü haftasında ek tercihlerin başlayacağı ön görülmektedir. Geçen sene ek tercihler 7-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmişti.

KYK Burs Ödemeleri Başlıyor: İlk Burs Ne Zaman Hesaba Geçecek? KYK Burs Ödemeleri Başlıyor: İlk Burs Ne Zaman Hesaba Geçecek?

Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek?

Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek. Ancak birinci tercihlerde herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adayların ek tercihlerde tekrardan tercih hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca adayın tercihte bulunmak istediği bölümün ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.

Ek Yerleştirme Tercihlerinde Ne Kadar Kontenjan Tanınacak?

Ek yerleştirme kılavuzu henüz yayınlanmadı. Net rakamları kılavuz yayınlandıktan sonra göreceğiz. Ancak hali hazırda 22.291 boş kontenjan var. Bir programı kazandığı halde kayıt yaptırmayan adayların kontenjanları da bu sayıya ekleneceğinden 30 bine yakın kontenjan olması mümkün görünüyor.

Ek Tercihlerde Başarı Sırası Şartı Var Mıdır?

Başarı sıralaması şartı olan bölümlerin ek kontenjan tercih işlemlerinde yine aynı başarı şartı vardır. “Örneğin; ek kontenjanda mühendislik tercih etmek isteyen adayın ilk 300 binde olması gereklidir.

Ek Tercihlerde Taban Puan Şartı Var Mıdır?

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan ön lisans programları ile lisans programlarını, ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.”