Son dönemlerde gündemimize düşen deizmin tanımıyla başlayalım yazımıza. Yaratancılık anlamına gelen Deizm, evrenin bir yaratıcı tarafından yaratılıp daha sonra bu Yaratıcının insanı kendi başına bıraktığını kabul eden bir felsefi akım ya da inanç biçimidir. Deizm, peygamberleri ve kutsal kitapları reddeder.
Yani bu tanıma göre bizim deizmi kabul etmemiz ya da deizmin bir tehdit olduğunu kabul etmemiz mümkün mü? Tabi ki değil. Çünkü çok şükür bu toplumun kahir ekseriyeti Müslüman ve yaratıcısının varlığını kabul ediyor, İslam dinine, kitabımızın Kuran-ı Kerim olduğuna ve peygamberlerin varlığına ve son peygamberin Hazreti Muhammed (SAV) olduğuna inanıyor ve iman ediyoruz.
Peki, neden özellikle deizm gündemimize düştü ve hatta imam hatip okullarında bile var denerek büyük bir tehlikenin varlığından bahsedildi. Önce kendimden başlayayım. Deizm, deist ifadesini daha önceden duymuş ama bu kavramlarla hiç ilgilenmemiş ve de tehdit olacağı, gündemimize düşeceği ve yaygın bir kavram olacağını hiç aklımın ucundan bile geçirmediğim için önemsememiştim.
Bir STK'nın getirdiği özgürlükçü denilen yazarın ben deistim dediğini bu konu gündeme gelince hatırladım. Ama o zamanda bu yazarın o zamanlarda Müslümanlara karşı yaşatılan baskılara karşı özgürlükçü yaklaşımı ben de 'bak adam Müslüman değil ama Müslümanlara sahip çıkıyor. Ama Müslümanım diyenler ise Müslümanlara zulmediyor' diye düşünerek o yazara karşı bir sıcaklık meydana getirmişti.
Şimdi ise işin içine girince Deizmin kabul etsek de etmesek de hayatımızın bir parçası olduğu ve hatta birçoğumuzun kesinlikle reddetse de Deistle özdeşleşecek tavır ve yaşantı içinde olduğunu görmek çok mümkün ve olağan hal almış durumda.
Nasıl yani? Şöyle yani. Tanımımız neydi? Deizme göre Tanrı sadece evreni yaratmıştır. Bizim işimize karışmaz demiştik değil mi? Yine deizme göre din, peygamber yok demiştik değil mi?
İsterseniz sorulara geçerek kendimizi bir deizm testinden geçirelim. Soru 1. Bugün hangi işimizde yaratıcımız ya da Allah vardır? 2. Bugün hangi işimizi Kuran-ı Kerim'e göre yapmaktayız? 3. Bugün hangi işimiz dinimizle bağdaşmaktadır? 4. Bugün hangi tavrımızda hazreti peygamberimizin tavırları ve sünnetine uygunluk vardır? 5.Bugün hangi evlilik, eğitim, saygı, sevgi, dostluk, kardeşlikte Allah'ın rızası ve kuralları işlemektedir?
O kadar daha çok soru sorabiliriz ki ama ben burada sorularımı keseceğim ve diyeceğim ki görülen o ki lafzen Müslümanız elhamdülillah. Kimsenin imanını ve itikadını sorgulamak da haddimiz değil. Cennet ve cehennem de Allah'ın işi.
Ama bu deizm işine kafa yormalıyız bence. Ve bir an önce bu alemlerin yaratıcısı ve sahibi olduğuna kalben de yaşayarak da iman etmeliyiz ki dinimiz, kitabımız, kalbimiz, safımız belli olsun.