2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, aileler artan masraflarla karşı karşıya kalıyor. Özellikle servis ücretlerine yapılan %16’lık zam, kırtasiye, kıyafet, ulaşım ve yemek gibi diğer temel giderlerle birleşince, bir çocuğun okul masrafları asgari ücreti aşmış durumda. Bu durum, birçok ailenin bütçesini zorluyor.9 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı masraf bilançosu epey kötü. 

Şevval Sam'dan NG Afyon MotoFest'te Motosiklet Sürprizi Şevval Sam'dan NG Afyon MotoFest'te Motosiklet Sürprizi

Geçtiğimiz yıl asgari ücret kazanan bir ailede okul ihtiyaçları için yapılan harcamalar, Anaokul için  9.000 TL, İlkokul öğrencisi için 11.000 TL, Ortaokul öğrencisi için 13.000 TL, Lise öğrencisi için 14.000 TL iken bu yıl artan enflasyon ve durmak bilmeyen zamlar doğrultusunda bu seneki tablo neredeyse 3 katına çıktı. “Çocukların temel öğretim hakkı için yapılacak olan masraflar ve çocukların günlük masrafı 200 TLyi bulurken nasıl okutacağız” diyen veliler çıkar yol arıyor.  Çocuklarının okula gidip gelebilmesi , kullanılmış  defter kitap kalem ve kıyafet vermek istemeyen aileler konuyla alakalı çalışma başlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sağlamış olduğu kırtasiye desteğinden yararlanmak için E devlet üzerinden başvuru yapıyor. 

Öte yandan İkinci öğretim programlarının kapatılmasının öğrenciler üzerindeki etkileri oldukça kötü sonuçlanıyor. Hem çalışmak hem de okumak zorunda olduklarını belirten öğrenciler , gelir kaybı ve ders saatlerinin çakışması gibi sorunlarla uğraşıyorlar. Okumak için çalışmak zorunda olduklarını dile getiren öğrencilere bir şokta artan kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin yerleşemediği barınma hakkından geldi. Öğrencilerin ev bulamama ya da yüksek kiralar yüzünden maddi sıkıntı yaşama durumu için nasıl bir cevap gelecek merak ediliyor.

Ancak hem anneler hem babalar için okulların açılması artık maddi olarak da yük olmaya başladı. Lise ve Üniversite okuyan öğrencisi olan veliler geçinmekte zorlanıyor. Devletin okuyan öğrencilere daha çok destek olması bekleniyor.