Birinci sanayi devrimi ile beraber insanoğlu üretimi elle yapma yerine artık makineler aracılığı ile yapmaya başladı. Dördüncü sanayi devrimi ya da ikinci makine çağı olarak adlandırılan ve yaşamakta odluğumuz çağda yapay zeka, nanölçek imalat, otonom araçlar gibi parametreleri konuşuyoruz.
Birinci dönemde kısmen otomasyon gerçekleşmişti. Yaşadığımız ikinci dönemde ise süreç artık tamamen otomatik hale geldi. Bazı imalatlarda insan neredeyse süreç dışında kaldı. Bu durum biz insanoğlunun hiç de hoşuna gitmiyor. Çünkü ilk devrimde insan saha sürecin bir parçası iken ikinci makine çağında insan sürecin dışında kalmaya başladı. Hali ile de insanın aklına acaba işsiz kalacak mıyım? Sorusu gelmeye başladı. Siyah beyaz TV kullandığımız dönemi hatırlayalım. Renkli TV üretildiği zaman doğaldır ki siyah beyaz TV üretimden kalktı. Peki, TV üreticileri bundan nasıl etkilendi? Hemen sürece adapte oldu ve renkli ekran TV üretmeye başladı. LCD ekran çıktı renkli ekran üreticileri de bu duruma adapte oldu.
Sözün özü ortaya çıkan her yeni iş modeli yıkıcı bir etkiye sahip olacaktır. Mühim olan yeni gelişen iş modeline ayak uydurabilecek üretim yapısını ve bu üretim yapısına uyacak kalifiye insan gücünün yetiştirilmesidir. Eskiden tarıma dayalı sektörler ön planda iken artık teknolojinin hakim olduğu sektörler ön planda. Tarım 4.0, Eğitim 4.0 gibi kavramları konuşuluyor artık. Veri bilimi artık her yerde. Veriyi iyi kullanan herkes süreci kendi lehine çevirecektir. Bu dönemin belli başlı parametreleri şu şekilde olacak:
- Yapay zeka; sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm sektörler yapay zeka gerçeği ile karşı karşıya kalacak
- Akıllı altyapı; insansız hava araçları, güneş enerjisi, elektrikli araçlar, otonom araçlar bu kapsamda değerlendirilir.
- Gen biçimlendirme ve sağlık teknolojisi; kanser gibi insan sağlığını yakından etkileyen rahatsızlıkların ortadan kaldırılması / en aza indirilmesi için ortaya çıkan uygulamalar…
- Metamalzemeler; nanaoteknoloji ya da yeni geliştirilen teknolojiler ortaya çıkan ürünler
- Üç boyutlu baskı; Kalp gibi organlar başta olmak üzere birçok sektörde artık 3D ürünleri yakından göreceğiz.
KOBİ'ler dahil olmak üzere hepimizi yakından etkileyecek olan bu değişimlere ayak uydurmak için hazır olmamız gerekiyor. Aksi halde çok geç olacak.