Sevgili Kazım MEMİÇ Hocamızın yeni bir kitabı çıktı. “Bir Sevdadır Türkiye” adını vermiş kitaba ve Çanakkale Çağrı Kent ile başlamış şiirlerini nakşetmeye. Uzunca anlatmış tarihi mısra mısra ve demiş sonunda “…Ufkumun kızartısı damarlarda kan olur /Allanır bayrak olur gün olur vatan olur / Onu baş tacı eden yıldızlara yürürken /Unutulmaz kahraman-yaşayan Hakan olur…”
Güven Durağım dediği “Sakarya Bir Vatan” şiirini paylaşmış akabinde. “…Teomandan-Meteden akıp gelen o kanda /Türklüğün şanı sendin barışsın bu vatanda /Ata-Türk oldun bize-akılsın ülkemize /Sakarya’da sen vardın yaşadığım her anda…”
Gölgelerle başladığı 2. Bölümün sonunda Ahmet Şeyh Sunusi ile 3. Bölümün sayfasını aralamış; “Bir aydınlık gecedir / Düşlerin ışığı İslam Peygamberi /Öpmek ister elini İslam Peygamberinin / Sol elinini uzatınca Peygamber /Şaşırır Sunusi / “Nedendir, Allah Resulu / Sol elinizi verişiniz nedendir?” / Gülümser peygamber / “Sağ elim Mustafa Kemale verdim / Dün akşam” / Şeyh Sunusi Mustafa Kemale Koşar / Duramaz Libyalarda Anadolu’ya koşar…”
Türkiye’dir Gerçek Olan ki hayatı boyunca en öne çıkardığı duruşunu ifade eder ve 4. Bölümde tas tamam anlatır bunu: “Tut ki Temmuzdasın / Karagöl yaylasındasın / Sabah ıbasında çimenlerde ayakların / Islanır-serinler kendine gelirsin / Güneş yeni çıkar çıplak dağlar ardından / Sen mutlanan-yaşama sevdalısı/ Gök de senin / Yer de senin / Ama sen neredesin-kimlerlesin…”
Sonrası demiş ve eklemiş 5. Bölümde:
“Anadolu’dan bakıp Uzaya taşıyorum
Geçmişle geleceği bir günde yaşıyorum”
Torunlarıma Masal Anlatıyorum der 6. bölümde ve başlar yakın tarihi masallamaya. 7. bölümde Nice Çocuklar Görür 8. Bölümde Mustafa Kemal Der ki ile Can Dündar’a bir yığın sitem ve tavsiyelerde bulunur.
Samsunun İki Yakası ile 9 doğurtur 9. bölümde şiire “İnsan temizse toprak temiz /Bu topraklar ilk ve son evimiz / Samsun Kucaklaşırken denizle / İnsanlarım birer birer toplanır / Ovaların koynunda yuvalanır”
10 bölümde Yurdumun Güzellemesi ile bir çimdik atar akla
“Bozkırın ortasında Ankara’yı hatırla
Yalnız bırakılmıştı-anlat iki satırla”
11. bölümde Beni Benden Etme Der
“Beni bana benden etme biteriz
Aşk içinde gel gör beni
Her bacadan sevi-sevgi tüteriz.”
12. Bölümde Bora’sına seslenir. Dünya Çocukları der Bora’ya; “Rioda karnaval izler / Bağdat toz-duman /Bahçelerde börülce /Oynar Gelin görümce / New York kapalı çarşı/ Yalanı tutmuş arşı”
13. ve son bölümde Biri Gerekmez ile noktayı koyar Anadolu yürekli koca şair; “Olacak elbet /Sular durulacak /Taş yerinde ağır/Olacak elbet.”
Biraz tarih biliyorsanız eh birazda milli bir ruh taşıyorsanız kitaplığınızda olmaması eksikliğiniz olacak bir kitaptan bahsediyorum yani.
Bazı insanları bazen toplumsal hafızanın kendisi bazen de o hafıza ait sembolik değer ve tanımlar ifade eder. İişte öyle bir şey Kazım MEMİÇ Hocamız; tıp ki 19 Mayıs 1919 ile birleşik bir sözcük gibi...
Aynı anakara ait ve aynı denize bakan hatta dokunacak kadar yakın iki sahil gibiyiz hocamla. Bunca yıl eli elimde yüreği yüreğimde yaşadım bu şehirde. Pamuk gibi bir yürek taşır, sımsıkı ve semsert bir milli bilek.
Birbirimize baktığımızda arkamızda kalan ne varsa görebildiğimiz bir başka göz ve bir başka açı olduk birbirimize…
Bütün olup bitenleri ana kara için yorumlayan ve gerçekleştiren iki de iyi niyet elçileri...
Bendeki Kazım Memiç ağabeyi birde bizim mısralarımızla paylaşayıp veda edelim:
KAZIM MEMİÇ
Kağıda sor kaleme sor
A dan Z ye harflere sor
Zordan çıkar zora sor
Işık nedir ne değildir
Manadan çık manaya sor
Mısra mısra çoğalmıştır
Evvel ezel sonra baştır
Medreseye Müderristir
İnciden çık inciye sor
Çil çil açmış mücevherdir
Güzel günlere uyanın
Sağlıcakla kalın efendim.