Yurt Dışından Alınan Telefonlar 2025’te Ne Zaman Açılır? IMEI Kayıt Sıfırlanma Tarihi ve 180 Gün Detayı! Yurt Dışından Alınan Telefonlar 2025’te Ne Zaman Açılır? IMEI Kayıt Sıfırlanma Tarihi ve 180 Gün Detayı!

6 Şubat Elbistan depreminde kırılan fay hattının bir ucu Malatya Yeşilyurt'a doğru uzanırken diğer ucu Elbistan'dan Çardak fayı üzerinden Göksun'a doğru ulaşmıştı. Onun hemen batısında Saimbeyli Feke ve Kozan fayı yer almaktaydı. Şekillerde gördüğümüz stres çözümü haritalarında, stres transferi haritasında maviyle görünen çizgide 6 Şubat'ta öğlen kırılan kesimi görmekteyiz. Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir. Onun hemen kuzeyindeki Elbistan bloğu batıya doğru hareket ederek ve batıdan güneye doğru dönerek Çardak fayı ve oradan Göksun fayı biçiminde ilerlemekte ve ona paralel ikinci bir fay da Saimbeyli Feke fayı olarak gelmektedir. Saimbeyli ve Feke fayında sürekli depremler olmaktadır Kozan fayı da onun ucunda yer almaktadır. Kırmızıyla gözüken kesim stresin yüklendiği kısımdır. Depremlerde iki kuvvet vardır. Biri fay düzlemine dikey gelen normal kuvvet, bu depremi engeller. Diğeri ise fay düzlemine paralel giden ters yönlerde hareket eden makaslama kuvveti, bu ise deprem olmasını sağlar. Makaslama kuvveti normal kuvveti yendiği zaman deprem olur. Bu durumda sakin duran sistemdeki normal kuvvet ve makaslama kuvveti ve normal kuvveti bulunduğu bölgeden boşalarak aynen fayın devamında olan bölgeye geçer. Bu durum bölgede kırmızı renkle gösterilmiştir. İşte o noktada oluşan deprem. Potansiyel olarak 6 buçukluk bir deprem oluşturabilir.
Bunun daha iyi anlaşılabilmesi için olmuş deprem örneğinde; Pazarcık fayındaki depremden sonra ona Amanos dağlarının doğu kenarındaki İslahiye Nurdağı Hassa ve Kırıkhan 'da fay kırılmıştı. Herkes Antakya fayı kırıldı diye düşünüyordu oysa Antakya fayı kırılmamıştı. Antakya'daki yıkım Pazarcık depreminden dolayı gelmişti. Antakya'daki fayın 6 buçukluk bir depremle yırtılacağını söylemiştim, birkaç gün sonra da bu yırtılma gerçekleşti. O açıklamada da Kozan fayı, Göksun fayının devamı Savrun fayı sıçrayarak Saimbeyli Feke fayına doğru gitmektedir işte bu olan deprem Saimbeyli Feke fayında olan depremdir. 6 buçukluk bir deprem yapma potansiyeline sahiptir. Benzer bir deprem de 1998'deki Ceyhan depremidir.
Hem güneydeki, yani Pazarcık Gölbaşı fayı Arap plakası doğuya..

Bu anlamda batıya doğru kaçma değil güneye doğru dönmeyle ilişkili bir hareket vardır. Bu hareket nedeniyle Adana havzasının çökelleri altındaki faylarda stres söz konusudur. Kuzeyden gelerek güneye doğru ilerleyen bu hat kuzeydeki dağlık bölgeden giren faylar Adana havzası içinde kaybolmaktadır ama fay havza altında devam ettiği için görülmesi daha zordur. Ceyhan depremi de böyle bir gizli sayılacak fay içinde olmuştur.
Haritada gözüken güneydeki fay hattı birinci kırılan Pazarcık Gölbaşı ve Nurdağı Kırıkhan fayı, ikinci kırılan kuzeydeki Malatya Elbistan Göksun fayı ince kırmızı ve mavi çizgilerle gösterilmiştir. Stres yüklenen Saimbeyli, Kadirli/Savrun fayı kalın kırmızı çizgiyle gösterilmiştir.
Kırmızıyla gösterilen Saimbeyli Feke Kadirli fayı tek fay gibi gösterilmiştir. Aslında farklı faylardan oluştuğu için kırılma segmentler halinde olur, büyüklük 6 buçuğu geçmez.
Elbistan ve Göksun fayında kırılmayan bölgeler kırılarak diğer uçtaki yetersiz atım yapan kesimlerde artçılar deprem olarak o atımlar tamamlanmaya çalışılıyor ama Kozan fayında ise bu depremde stres yüklenen fayda kırılma oluyor. Başından beri Saimbeyli Feke fayında bu şekilde depremler olagelmektedir.