Kış günlerini yoğun olarak yaşadığımız şu günlerde, sizlerde eminim ailenizle tatil planları yapıyorsunuzdur ve bu planların başında çocuğunuzla birlikte yüzmeyi en büyük sorun olarak görmektesinizdir. Onunla denizde ve havuzda ilk yüzme egzersizlerine başlamanız kaçınılmazdır. Bu arada aklınızda "Yüzmeye kaç yaşında başlanabilir?" "Çocuklara yüzme öğretirken nelere dikkat edilmeli?" gibi sorular uçuşuyor olabilir. İşte tüm bu soruların yanıtını yazımda bulabilirsiniz.
KAÇ YAŞLARINDA YÜZMEYE BAŞLANABİLİR?
Çocuklarımızın suyla ve dolayısıyla yüzme ile ilgili yaş kriterleri ;
- 1-3 yas 30 dakika, haftada 1 gün.
- 3-5 yas 30-45 dakika, haftada 1 veya 2 gün.
- 5-8 yas 45 dakika, haftada 2 gün.
- 8-15 yas 45-50 dakika, haftada 2 veya 3 gün.
- 16+ ve yetişkin yüzme eğitimi 60 dakika, haftada 2 veya 3 gün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çocuğunuzun başlama yaşı ile alakalı sorunuza cevap aldıysanız şimdi sırada alınacak kursun muhteviyatı ile ilgili çözüm önerilerime göz atabilirsiniz.
YÜZME KURSLARINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Her şeyden önce çocuğunuzu veya kendinizi emanet edeceğiniz kişi ve kurumları iyi analiz etmek zorundasınız. Kayıt için sadece internet veya telefon ile elde edeceğiniz bilgiler yeterli olmayabilir. Daha doğrusu aldatıcı olabilir. Bir beceriyi her eğitmenin öğretebileceğini ancak uygun rol modeli olamayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Önemli olan çocuklarınızda kalıcı ve olumlu davranış değişiklikleri elde etmek. Bu nedenle şunlara dikkat etmeniz de yarar var:
PARA KAZANMA AMAÇLI YERLERDEN UZAK DURUN
- Yüzme kursu ve eğitmenlerin yüzmede uzman, eğitimli ve belgeli olup olmadıklarını araştırın, gerekirse kayıttan önce görmeyi talep edin.
- Kayıt yaptıracağınız eğitim yerinin kurumsal ve bu konuda 12 ay eğitim veren bir yer olup olmadığını araştırın. Sadece yaz dönemi para kazanma amaçlı olan yerlerden uzak durun.
- Yüzme gruplarının 8-10 kişiyi geçmeyecek sayıda olmasına dikkat edin.
- Kayıttan önce mutlaka en azından bir dersi izleyin.
- Eğitmen veya eğitmenlerle görüşün.
Kursa başladınız ve beklenmedik bir durum hasıl oldu ve çocuğunuz sudan korktu. Bu durumda hiç panik yapmadan vereceğimiz tavsiyeleri uygulamanız yeterli olacaktır.
Öncelikle sakin olun ve bu durumun dünyanın sonu olmadığını ve istikrarın bu konuda çok önemli olduğunu asla unutmayın.
Çocuğunuzu suya veya havuza sokarken aceleci davranmayın, olabildiğince sakin kalın ve sabırlı olun. Aceleci tutumunuz veya hatalı bir adımınız işinizi daha da zorlaştırır. Bırakın çocuk ortama ayak uydurana kadar suyun veya havuzun kenarında oynasın. Bu durum bazı kabiliyetlerin, geç olsa da doğru şekilde kazanılması hususunda etken bir görev oluşturacaktır.
Çocuklarımızın şampiyon olması değil, yaptığı işten keyif alması gerçeğini göz ardı etmemeniz ve onları çeşitli egolarla karşı karşıya getirmemeniz dileğiyle..