n

n

n Şu anda yeni doğum yaptınız ve bir bebeğiniz var. Ne zaman emecek?, Sütüm yeterli olacak mı? Eğer ağlarsa ne yapacağım? Hamilelik sırasında aldığım fazla kilolardan nasıl kurutulacağım? gibi bir çok şey düşünüyorsunuz.

n

n Eğer normal bir kiloda hamileliğe başladıysanız ve hamileliğinizde 12,5-17,5 kg aldıysanız, beslenmenizi ve egzersizlerinizi düzenleyerek hamilelik öncesi kilonuza dönmeniz birkaç aydan daha fazla süreyi almayacaktır.

n

n Diğer taraftan eğer yüksek kiloyla hamileliğe başladıysanız ya da tavsiye edilenden daha fazla kilo aldıysanız, eski kilonuza dönmeniz 1 yıl ya da daha uzun bir süreyi kapsayabilir.

n

n

n

n Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeye çalışın.

n

n Hamileyken, beslenme alışkanlıklarınızı bebeğin büyümesi ve gelişmesini destekleyecek şekilde düzenliyordunuz. Hamilelik sonrası, özellikle emziriyorsanız sağlıklı beslenme hala önemli. Tedbirli seçimler yapmanız hamilelik sonrası sağlıklı kilo kaybını destekleyecektir.

n

n · Diyet yapmayın.

n

n Annelik dönemine alışırken düşük kalorili diyetler yapmanız yaşadığınız stressi artırarak daha çok kilo almanıza neden olabilir. Diyet yapmak yerine yediklerinizi çeşitlendirerek dengeli beslenmeye özen gösterin.

n

n · Meyve, sebze ve tam tahıllı beslenmeye özen gösterin.

n

n Meyve, sebze ve tam tahıllı gibi yüksek lif içeren besinler sizi uzun süre tok tutarken bazı önemli besinleri almanızı sağlar.

n

n · Sağlıklı besinleri tercih edin.

n

n Anne olduğunuzda özelliklede emziriyorsanız vücudunuzun beslenmeye ihtiyacı artar.

n

n Bu durumda besleyici değeri yüksek, kalorisi düşük az yağlı yiyecekleri tercih etmeye çalışın. Örneğin balık, içeriğindeki DHA ve elzem Omega-3 ile yeni doğanın beyin gelişimine ve bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olacaktır.

n

n · Porsiyonlarınızı küçültün.

n

n Sıklıkla yediğiniz, sevdiğiniz geleneksel yemekleri daha küçüğüyle değiştirebilirsiniz. Öğün atlarsanız ve diyetinizdeki meyve ve sebzeleri kısıtlarsanız esas besinleri kaçırırsınız.

n

n · Kaçamaktan kaçının.

n

n Kendinizi sağlıklı besinlerle çevreleyin. Eğer ıvır zıvır besinler baştan çıkarıyorsa, onları evin dışında tutun.

n

n · Aç olduğunuz zaman sadece yemek yiyin.

n

n Eğer kaygılı ya da tedirginseniz veya eğer sadece yemek zamanını düşünüyorsanız kendinizi oyalayın. Bebeğinizi yürüyüşe çıkartın, arkadaşınızla telefonda konuşun ya da gazete, dergi okuyun.

n

n Su içmeyi ihmal etmeyin.

n

n Gün içerisinde 2-2,5 lt su içmeniz metabolizmanızı hızlandıracak, dehidrate olmanızı önleyecek ve sizi tok tutacaktır. Bunun dışında eğer emziriyorsanız süt artırıcı en temel besin öğesinin su olduğunu unutmayın.

n

n

n