Gazetemizde 12 Haziran 2023 tarihinde yer alan "Samsun'da o baraj bitmeden, perişanlık bitmez" başlıklı İHA kaynaklı haberde, Salıpazarı ve Çarşamba’da yaşanan sel sonrası selin vurduğu tarım arazilerinde incelemelerde bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Aslan Soydan ve Hasan Kozoğlu’nun açıklama ve değerlendirmelerine yer verilmişti. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Soydan ve Kozoğlu’nun açıklamalarını içeren haberle ilgili ‘Tekzip metni gönderdi”

“Haber Gazetesi" isimli gazetenizin 12.06.2023 tarihli “Samsun'da o baraj bilmeden perişanlık sona ermez.” başlıklı haberin içeriğinde yer alan bilgiler gerçeğe aykırı olup, kamu kurumlanın asılsız iddialar ile yıpratma amacı taşmaktadır.

1- Baraj sözünün yerine getirilmediği iddiaları asılsızdır. Temelden yüksekliği 68 m olan ve 16,13 milyon m1 su depolayacak olan Salıpazarı Barajı inşaatında, 2017 yılında yer teslimi yapılarak işe başlanmıştır. 15.400 da suluma ve 25,74 hmVyıl içme suyu temini ve taşkın koruma sağlaması planlanmaktadır.

Samsun ilinde 05-06 Haziran 2023 tarihlerinde Salıpazarı -Terme ilçelerinde mevsim normallerinin çok üstünde meydana gelen yağışlar neticesinde bölgedeki dere yataklarında su seviyeleri yükselmiş olup, herhangi bir can kaybı meydana gelmemiştir.

Salıpazarı Barajı sulama, içme suyu ve taşkın kontrolü olmak üzere 3 amaca hizmet edecektir. 2017 yılında sözleşmesi imzalanarak işe başlanan ve 2023 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 778 milyon TL proje maliyeti olan barajda fiziki gerçekleşme %10'dur.

Projede baraj gövdesi sıyırma kazısının %       62'i, kret ulaşım yolu

kazısının %95’i. Kamulaştırma işlemleri ve Rölelİosyon-2 yoluna ait sanat yapılarının (duvar, menfez) %100’ü tamamlanmıştır.

Depo sahası alanında vatandaş muhalefeti nedeniyle kamulaştırma problemleri yaşanmış, devamında kamulaştırma davaları açılmıştır. Depo sahasının kamulaştırma işlemleri için 28.03.2023 tarihinde mahkeme kararı alınarak sonuçlandırılmıştır. Göl alanında yerleşimi bulunan 8 aile için yeniden yerleşim çalışmaları başlatılmış, Salıpazarı ilçesinde uygun bir yer bulunarak tahsisi Milli Emlak Genel Müdürlüğünden alınmıştır. Yeniden yerleşim yapım ihalesi 01.06.2023 tarihinde yapılmıştır. Baraj ulaşım yollarında duvar çalışmaları ve alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Derivasyon kazılarının tamamlanmasını müteakip derivasyon kondüvisi ve memba batardosu imalatlarına başlanılacaktır.

2- DSİ'nin sorumsuz davrandığı iddaları da gerçeklik temelinden yoksundur. Kanalların denizle birleşim yerlerinde; hâkim rüzgâr ve dalga harekeli ile kapanmakla ya da bilgimiz ve iznimiz dışında -tuzlu su içeri girmemesi için- çiftçiler tarafından kapatılmaktadır. İdaremizin iş programı ve makine parkı imkânları ölçüsünde mütemadiyen deniz ağızlarının açılması için çalışmalar yapılmakladır. Kıyı kenar çizgisinin mansabı Kurumumuzun sorumluluk sahasına girmemektedir.

Kıdem Tazminatı Geleceği: Kesin Olarak Kalkacak mı? Kıdem Tazminatı Geleceği: Kesin Olarak Kalkacak mı?

İdari imkânlarla, 01.06.2023 tarihine kadar Çarşamba Ovası ve membaında, 41.450 m güzergâhta 137.777 nr1 malzemenin temizlik çalışması gerçekleştirilmiştir.

06.06.2023 tarihinde Bölge Müdürlüğümüze bağlı sahil ve iç kısımlarda yağan aşın ve ani yağışlar nedeniyle Masan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajlarında ani yükselmeler meydana gelmiştir. Kurumumuz tarafından sürekli izlenen barajlarda işletme programı kollarının yakalanması için bu tarihten önceki dönemde de sürekli enerji üretimi yapılarak taşkın için göl hacminin bir kısmı boş tutulmuştur. Gerek o larilıte yağan yoğun yağışlar gerekse Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajlarını besleyen nehirlerden (Kelkit Çayı, Yeşilırmak, Tersakan. Çekerek Çayı gibi) yüksek miktarlarda akım gelmiştir. Sivas ili sınırlarında, Kelkit çayı üzerinde bulunan Kılıçkaya Barajının su seviyesinin baraj güvenliği için kritik seviyeye gelmesinden dolayı sadece bu barajdan 250 m3/s su bırakılmıştır.

Hasan Uğurlu Barajına gelen yüksek miktardaki debilerden kaynaklı olarak Baraj göl seviyesi hızlı bir şekilde yükselmiş ve hem Hasan Uğurlu Barajı hem de Suat Uğurlu Barajı göl seviyeleri baraj güvenliği açısından kritik seviyeye ulaşmıştır.

Çarşamba ilçe merkezi ve Çarşamba ovasına bağlı yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin büyük risk taşımaması için dolusavak kapaklan açılarak 300 m3/s su nehir yatağına kontrollü bir şekilde bırakılmıştır. Bu esnada Suat Uğurlu mansap kısmındaki 2 adet yan dereden toplamda 500 m3/s su gelişi ile birlikte Yeşilırmak yatağından (kapaklardan 300+yanderelerden 500+ türbinlerden 270) 1070 m3/s su geçişi olmuştur.

Yeşilırmak Nehri 100 yıl frekanslı taşkın pik debisi (Qıoo = 2010 m3/s), 500 yıl frekanslı taşkın pik debisi (Qsoo = 2450 m3/s) olup, 06.06.2023 tarihinde yataktan geçen 1070 m3/s lik debi kontrollü bir şekilde taşkın zararı oluşturmadan mansaplanmıştır.

Tarafınızca da malum olduğu üzere Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce 06.06.2023 tarihli; “HAVA DURUMU TEHLÎKELiDÎR. TAHMİN EDİLEN METEOROLOJİK HADÎSE SIKLIKLA GÖRÜLMEMEKTEDİR HASAR VE KAYIPLARIN OLUŞMASI MUHTEMELDİR. ÇOK TEDBİRLİ OLMALI, GÜNCEL METEOROLOJİK KOŞULLAR VE TAHMİNLER TAKİP EDİLMELİDİR.” anlamını içeren TURUNCU UYARI verilmiştir.

Haber içeriğinde yer alan “ DSİ sorumsuz davrandı.” İfadesi insaftan mahrum bir iddia olup, gerçeği yansıtmamaktadır.

Sonuç olarak Kurumumuz kendisine yüklenilen tüm sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirmiştir. Gazetenizde yapılan haber 5187 sayılı Basın Kanunu, basın meslek ve ilkelerine aykırıdır. Adalet ve tarafsızlığa saygılı olma, kişi ya da kurumlan aşağılayıcı yalan haber yapmama veya iftira niteliği taşıyan yayın yapmama ilkelerine aykırı bir şekilde yapılan haberin, gazeteniz vasıtasıyla kamuoyuna duyurulması hukuka aykırıdır. İftira değeri taşıyan bu haber ile ilgili tüm yasal haklarımızı hızlı ve eksiksiz bir şekilde kullanacağımızı dikkatinize sunarız. Haberde yer alan ve Kurumumuzu haksız bir şekilde karalamaya yönelik bilgiler gerçeğe aykırı olup kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Kamuoyuna duyurulur.