5 YIL ERKEN EMEKLİLİK KAPISI 1.1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ARALANDI

Emeklilik hakkına ulaşmak isteyenlere sistemde önemli bir değişiklik için geri sayım başladı. Milyonları ilgilendiren bu düzenleme Bağ-Kur ve SSK primleri arasındaki fark kapatılarak daha erken çözüme ulaşabilecek. Özelliklede emeklilik prim günü az olan kişilerin daha erken emekli olmaları için çok önemli bir adım atılıyor. Yeni düzenlemeyle 9.000 gün olarak belirlenen prim ödeme şartı 7200 güne indirilecek.
Yaklaşık 1 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren emeklilik sisteminde gerekli prim gün sayısı azaltılarak önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Böylelikle prim günü yükümlülüğü daha az olan kişilere  erken emeklilik imkanı oluşacak. Tarih kriterleri de yeni düzenlemeyle dikkate alınacak. 

A101 Uygun Fiyatlı Karavan Satışına Başlıyor: İşte Fiyatı ve Özellikleri! A101 Uygun Fiyatlı Karavan Satışına Başlıyor: İşte Fiyatı ve Özellikleri!

7.200'E DÜŞÜRÜLECEK
Küçük esnaf ve Bağ-Kur'lu vatandaşlara önemli müjde niteliği taşıyan bu düzenleme sayesinde 1 milyondan fazla kişi emekliliğini 5 yıl erkene çekebilecek. Bağ-Kur'luların prim şartı meclise gelecek yeni torba yasa sayesinde 9.000 günden 7200 güne düşecek. 
Esnafların emekliliği için yapılacak düzenleme ile gereken prim günü sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Böylece 7200 günle emekli olabilecekler. 
Düzenlemelerle sağlanan emeklilik imkanının yanında %20 daha yüksek emekli maaşı almak mümkün olacak.  

GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞECEK
SGK reformuyla işçi ve memurların emekliliği için prim günü 7200 olarak belirlendi. Ancak bağ-kurlular için süre 9.000 gündü. Bağ-kur'lular bu nedenle daha fazla prim ödemek ve geç emekli olmak zorunda kalıyor. 
7.200 prim günüyle SSK'da emekli olurken erkekler 60 yaş kadınlar 58 yaşı dolduruyorlar ancak bağ-kurlular yaşı ve 9000 prim günü koşulunu sağlamalıdır.

BAĞ-KUR'da emeklilik prim gün sayıları:
Normal emeklilik: Kadın 20 yıl, erkek 25 yıl  prim.
Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15yıl prim.