Evde Adana Sıkması Nasıl Yapılır?

Adana’nın meşhur sıkması, lezzetiyle sofralarınıza renk katacak yöresel bir tariftir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarife dair detayları ve adımları aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler

Adana olası depreme hazır mı? Adana olası depreme hazır mı?

Hamur İçin:

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

  • 4 adet orta boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 350 gr lor peynir
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  1. Hamuru Hazırlama:

    • Büyük bir kaba 5 su bardağı un ve 1 su bardağı mısır ununu ekleyin.
    • 2,5 su bardağı ılık suyu ve yarım çay bardağı sıvı yağı ilave edin.
    • 1,5 tatlı kaşığı tuzu da ekleyin.
    • Hamuru yoğurun ve üzerini kapatarak 30 dakika dinlendirin.
  2. İç Harcı Hazırlama:

    • Soğanları ince ince doğrayın ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun.
    • Soğanlar pembeleşince, 1 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin.
    • 1-2 dakika soteledikten sonra, 350 gr lor peynirini ve doğranmış maydanozu ekleyin.
    • Karışımı birkaç dakika daha karıştırarak ocaktan alın.
  3. Sıkmaları Şekillendirme ve Pişirme:

    • Dinlenen hamuru 11 bezeye ayırın.
    • Bezeleri ince açarak kızgın tavada her iki tarafını da pişirin.
    • Pişen sıcak hamurun içine iç harcını koyun.
    • Hamuru dürüm şeklinde sarın.
    • Sıcak servis yapın.

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak servis edilen Adana sıkmasının iç kısmına tereyağı sürerek daha zengin bir tat elde edebilirsiniz.