Tatlıların lezzeti kadar kalori değerleri de hep merak edilir. Özellikle meyveli ve çikolatalı pastalar ve şerbetli tatlılar söz konusu olduğunda kalori hesabı yapmak kaçınılmazdır. Peki hangi tatlının ortalama ne kadar kalori içerdiğini biliyor musunuz? Tatlı kalor rehberi sayesinde tatlı yapmadan veya sipariş etmeden önce bir kere daha düşünebilirsiniz.

Popüler Tatlı Çeşitlerine Göre Kalori Değerleri

Yemekler ile beraber tatlının kalorisi de çoğu zaman hesaplanır. Tatlı bir kaçamak yapsanız bile aklınızın bir köşesinde tatlının ne kadar kalori içerdiğini hesap edersiniz. Peki sıklıkla evde yapılan veya siparişi verilen popüler tatlıların kalorileri ne kadar? İşte sıkla tüketilen popüler tatlıların kalori değerleri!

Farkli Baklava Cesitleri

1.   Baklava Çeşitleri

Şerbetli tatlı denince akla gelen baklava, içerdiği farklı malzemelere göre farklı kalori değerine sahiptir. Malzemeye göre farklılaşan baklava çeşitleri, şerbetin devreye girmesiyle yüksek kalori değerine sahiptir. Klasik cevizli baklavanın kalorisi ortalama 400 kaloriyken antep fıstıklı baklava ise 300 kalori değerini aşar. Tercih edilen bir diğer baklava çeşidi olan sütlü soğuk baklava da 300 kaloriyi aşan baklavalar arasındadır.

2.   Meyveli Pasta

Pasta denince akla gelen popüler pasta çeşitlerinden meyveli pastanın da kalorisi epey merak edilir. İçerdiği meyvenin şeker oranına ve pasta eklemelerine göre meyveli pastanın kalorisi değişkendir. Bununla beraber bu pasta çeşidinin en az 400 kalori içerdiğini belirtelim.

3.   Bitter Çikolatalı Pasta

Bitter çikolatalı kaplı bir çikolataya kim hayır diyebilir? Eğer diyet yapıyorsanız ve kaloriye dikkat ediyorsanız çikolatalı pastaya da hayır deme vaktiniz gelmiş olabilir. Bitter her ne kadar en az katkılı çikolata olsa da pastadaki katkı malzemeleri bitter çikolatalı pastanın en az 300 kalori içermesine neden olur.

Dondurmali Waffle

4.   Waffle

Dışarıda en çok tüketilen tatlıların başında gelen waffle da masum olmayan tatlılar arasındadır. Bir porsiyon waffle, içerdiği hamur ve eklemeler ile beraber en az 300 kaloriye karşılık gelir.

5.   Tiramisu

Tadına doyum olmaz hafif İtalyan lezzeti tiramisu, her ne kadar sütlü hafif tatlılardan olsa da kalori değeri en az 250’dir. Bir dilim tiramisunun 290 kaloriye eşit olduğunu söyleyebiliriz.

6.   Sütlaç

Hafif sütlü tatlılarımız arasındaki sütlaç, diyet zamanında da önerilen tatlılardandır. Şeker oranını azaltmanız durumunda sütlacı belli aralıklarla tüketebilirsiniz. Sütlacın ortalama kalorisi ise 110 kaloridir.

7.   Aşure

Geleneksel tatlılarımızdan olan ve Aşure Gününe de vesile olan aşure, kaç kasede tüketildiğine göre kalorisi değişen tatlılardandır. Orta kase bir aşureden alınan kalori ise en az 100 kaloriye eşittir.

8.   Profiterol

Profiterol, yumuşak hamuru ve akışkan kreması ile ağız sulandıran tatlılardan biridir. Bununla beraber bir top profiterol 100 kalori içerir. En az 5 profiterol tüketmeniz durumunda ise 500 kalori alabileceğinizi belirtelim. 

9.   Revani

İçeriğindeki malzemelere göre kalori değeri değişen revani, az şerbetli tatlılardandır. Bununla birlikte revanin bir dilimi en az 300 kalori içerir. Sık sık revani tüketmek de kilo almanıza neden olabilir.

10.                 Cheesecake

Yumuşak tabanı ve kremasıyla ünlü Cheesecake de diyetteyken önerilmeyen tatlılardandır. Bu tatlının bir dilimlik porsiyonu, en az 300 kaloriye eşittir.

11.                 Sufle

Akışkan çikolatasıyla çikolata sevenleri mutlu eden sufle, kalori hesaplayanları ise pek de mutlu etmeyecek. Suflenin ortalama kalori değeri, 150 kaloriye eşittir. Eğer iki kase sufle yerseniz ise günlük net 300 kaloriyi sadece sufleden alabileceğinizi söyleyebiliriz. Eğer diyetteyseniz veya tatlıda kaloriye dikkat ediyorsanız şerbet içermeyen sütlü tatlılar sizin için ideal olabilir. Arada sırada tatlı bir kaçamak için şerbetli tatlılardan da bir dilim alabilirsiniz.