Hıdırellez Nedir? Kadim Bir Buluşmanın Kutlaması

Hıdırellez; 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan bu özel günde, doğanın yeniden canlanışıyla birlikte Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştuğuna inanılır.

Bu buluşma; bereketin, sağlığın ve mutluluğun simgesi kabul edilir. "Ruz-ı Hızır" yani "Hızır Günü", halk inancında darda kalanlara yardım eden, bolluk ve şifa getiren Hızır’ın izlerini taşır.

📅 Hıdırellez Ne Zaman? 2025 Kutlama Takvimi

Bu yıl Hıdırellez, her yıl olduğu gibi 5 Mayıs akşamı başlayıp 6 Mayıs akşamına kadar sürecek. Türkiye'nin dört bir yanında sabaha karşı düzenlenen etkinlikler, gül ağaçları altında edilen dilekler ve niyet ritüelleri ile gelenekler yaşatılacak.

🔥 Ateşten Atlama ve Gül Ağacına Dilek Asma Geleneği

Hıdırellez gecesi birçok kişi gül ağaçlarına dileklerini yazdıkları kâğıtları asıyor, bolluk ve bereket için çeşitli ritüeller gerçekleştiriyor. En bilinen geleneklerden biri ise ateşten atlama. Eski inanışa göre, bu ritüel kötülüklerden arınmayı ve yıl boyunca sağlık içinde kalmayı sağlıyor.

💧 Doğanın Şifası: Çiğ Damlası ve Kutsal Su İnancı

Anadolu’da Hıdırellez sabahı, doğada toplanan çiğ damlaları ile yıkanmanın hastalıklara iyi geleceğine inanılıyor. Kaynatılan kır çiçeklerinin suyuyla yıkananların gençleşeceği ve şifa bulacağı düşünülüyor. Bazı bölgelerde bu su, ev halkının üzerine serpilerek o yılın bereketli geçmesi dileniyor.

🪬 Baht Açma Ritüelleri: Yüzükler Çömleğe, Maniler Dileğe

Hıdırellez gecesi uygulanan bir başka yaygın gelenek de baht açma törenleridir. Kadınlar yüzük, küpe gibi küçük eşyalarını çömleğe atar ve ertesi gün maniler eşliğinde eşyalarını çeker. Bu gelenek Edirne’de "niyet çıkarma", İstanbul’da "baht açma", Balıkesir’de "dağara yüzük atma" gibi farklı adlarla anılır.

27 Nisan 2025 AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan 2025 Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?  Son Depremler! Bugün İ
27 Nisan 2025 AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan 2025 Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Son Depremler! Bugün İ
İçeriği Görüntüle

İnançla Yoğrulan Sofralar

Trabzon, Kütahya ve Diyarbakır gibi şehirlerde Hıdırellez, sofralara da yansıyor. Bazı köylerde yoğurt mayası çiğ tanelerinden yapılırken, bazı yerlerde baharın ilk kuzusu kesilerek Hızır’a adak adanıyor. "Hızır eli değen şeylerin bereketlendiği" inancıyla ambarlar ve para keseleri açık bırakılıyor.