n

n

n

n

n Suriye ‘de Esad rejiminin kendi halkına karşı giriştiği imha ve katliam hareketine karşı nihayet ABD müdahale etmeye hazırlanıyor. Bu hafta olabilir gözüyle baktığımız müdahale eli kulağında , her an olabilecek gibi gözüküyor.

n

n Suriye ‘de esasen Şii azınlığın temsilcisi sayılan bir grup olan diktatör Baascı , oğul Esad rejimini başından itibaren Rusya ve İran destekliyordu. Rusya son günlerde sessiz sedasız kendini geri çekmiş görünüyor. İran ise yaptığı açıklamalar ile “Suriye yönetimini mezhepsel nedenlerle değil komşuluk hukuku çerçevesinde desteklediklerini , İran ‘daki Şii anlayış ile Aleviliğin aslında aynı minvalde olmadığı “ yönünde açıklamalar yapıyor. Bu da gösteriyor ki ABD ‘nin müdahale kararından sonra İran, Türkiye ile hukukunu yeniden düzeltmeye çalışacak . Peki bunu niçin yapmış olabilir ?

n

n Her şey zıddı ile gerçek tanımını bulur. Şu anda dünya üzerindeki hakim gücü temsil eden ABD ise her zaman kendini tanımlamak için İran ‘a ihtiyaç duymuş ve İran ‘ı kendi tanımını yaptığı modern medeniyet için en büyük tehlike olarak görmüş , göstermiştir.

n

n İran ise yaklaşık binli yıllardan itibaren Türkler ve Türk hükümdarlar tarafından yönetilen bir devlettir. İran yirminci asırda Batının bilhassa da İngilizlerin Ortadoğu ‘yu yeniden dizayn sürecinde Farsi( Acem ) yöneticilerin eline teslim edilmiştir. Bizim tarihimiz açısında ise bilhassa da Sultan Yavuz döneminden itibaren İran ile birtakım gerginliklerimiz ve savaşlarımız olmuştur. Bu savaşların asıl sebebi ise Osmanlı ‘nın Sünniliğin hamisi , İran’ın ise Şiiliğin temsilcisi sayılması gibi gözükse de asıl sebep mezhepsel değil , SİYASAL SOSYAL VE EKONOMİK sebeplerdir. Esasen bin yıl kadar Türk ve Müslüman bir idare tarafından yönetilen İran ‘ın var olabilmesi kendini Şii olarak tanımlamaya ve bu ayrışmaya ihtiyacı vardı. En önemlisi de medeniyet ve otorite olarak kendini tanımlamak için Osmanlı ve Sünni Akaitten ayrı bir tarz geliştirmesi gerekiyordu. Tıpkı şu an da ideolojik varlık sebebinin ABD –İsrail karşıtlığı olarak dizayn edilmesinde olduğu gibi.

n

n Bazen ABD ile İran arasındaki bu gerilim ve çatışmanın aslında gizli bir ittifaka dayandığını ve bu zıtlıktan iki tarafın da ciddi şekilde yararlandığını düşünüyorum. İran ŞARK KURNAZLIĞI siyasetini güzel uygulayan bir ülkedir. Şimdi ne oldu da bir anda Suriye ‘ye olan mezhep aynılığından kaynaklanan desteğini inkar ederek İRAN, Türkiye ‘ye zeytin dalı uzatıyor . Cevap şu olabilir mi ; İran ile ABD arasında aslında ABD’nin Irak ‘ta yaptığı gibi Suriye ‘ye gelip rahat rahat yerleşebilmesi için gizli bir ittifak vardı. ABD’nin ise bu müdahaleyi gerçekleştirmek için şartların oluşmasına ihtiyacı vardı. İran ise bölgede etkin güç olarak Türkiye ‘yi görmek yerine ABD’ yi görmeyi tercih ediyordu. ABD müdahalesini yapar ,İran ‘ı bir şekilde bölgede iyice söz sahibi yaptıktan sonra askerini geri çeker , antlaşmalarını da yapar gider. Zira Türkiye ile arasındaki tarihi rekabet sadece siyasal ve ekonomik olmakla birlikte aynı zaman da bölgenin lider ülkesi olma ve Müslümanların hamisi olma çabasıydı. Yani mezhep ayrılığı sadece bahaneden ibarettir. Mesele BÖLGESEL VE DİNSEL GÜCÜN HAMİLİĞİNİ ELİNDE TUTMA MESELESİDİR. Kardeş ve komşu ülke olan İran ‘a karşı her zaman DİKKAT…

n