n

n

n

n

n 1968 yılında KOÇ Grubu’nun girişimleri ile tanıştı ülkemiz kredi kartlarıyla.

n

n

n

n İlk giren ürünün adı “Dıners Clup” kredi kartı idi.

n

n

n

n Akabinde “Amerikan Express” kredi kartları kullanıma girdi ülkemizde.

n

n

n

n Günümüzde vatandaşlarımız tarafından kullanılan kredi kartı sayısı 56 milyon adede, kredi kartı ile alışveriş yapılmasını sağlayan POS cihazı sayısı 2,27 milyon adede, kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı 34 milyar TL’ye ve kredi kartı işlem başına ortalama tutar 150 TL’ye ulaşmış durumda. (¹)

n

n

n

n Ülkemizde 27 milyon civarında çalışan nüfus olduğuna göre (²) her çalışanımızın ortalama iki kredi kartı kullandığı net bir şekilde ortaya çıkıyor.

n

n

n

n Ülkemizdeki bu dev sektörün hakim oyuncuları Amerika merkezli “Master Card” ve Avrupa merkezli “VISA” dır.

n

n

n

n “Master Card” ve “VISA” insanların nakit kullanmadan alışveriş yapabilmesi için gerekli altyapıyı (Yazılım, donanım, kriterler vb.) hazırlar, anlaşma yaptığı bankalar vasıtasıyla kredi kartlarının insanlara ulaşmasını ve üye işyerlerinden alışveriş yapılmasını sağlar.

n

n

n

n Anlayacağınız “Master Card” ve “VISA” kredi kartları sektörünün ana ve belirleyici aktörleri konumundadır.

n

n

n

n Bugün sizinle bu sektörün ulaştığı rakamları, kârlılıkları ve kendilerine yarattıkları katma değeri anlatmak yerine pek gündeme getirilmeyen veya getirilmek istenmeyen başka bir boyutunu paylaşacağım.

n

n

n

n “Master Card” ve “VISA” ülkemizde 56 milyon adet kredi kartı sahibinin birçok verisine sahip konumda.

n

n

n

n Doğalgaz kullanımından aylık akaryakıt sarfiyatına, gıda, giyim tüketimine, ulaşım tercihlerine (Karayolu/Havayolu/Deniz) .

n

n

n

n Bu veri tabanını ister makro ister mikro konumlandırarak çok önemli verilere ulaşmak mümkün.

n

n

n

n Mikro örnek vermek gerekirse; Selahiye Mahallesi’nde yaşayan kredi kartı kullanıcılarının gıda alışverişlerinde zincir marketleri veya yerel marketleri tercih ettiğini süzebilirsiniz. Yine kozmetik malzemelerini marketlerden veya kozmetik satan işyerlerinden aldığını süzebilirsiniz. Onların sebze meyve ihtiyaçlarını marketlerden veya manav/pazardan aldıklarını görebilirsiniz. Akaryakıt tüketimlerinden seyahat edip etmediklerini, günlük/aylık ve yıllık akaryakıt tüketim miktarlarını, tercih ettikleri akaryakıt dağıtım firmalarını görebilirsiniz. Sağlıkta kamu veya özel sektör sağlık kuruluşlarını tercih ettiğini sorgulayabilirsiniz. Her şeyden önemlisi kart sahibinin ödeme hareketlerinden ekonomik durumunu tahmin edebilmeniz hiç de zor olmaz.

n

n

n

n Mikro örneklerden makro örneklere çıktığınızda ise Türkiye’de gelişen ve büyüyen sektörleri, insanların tüketim eğilimlerini, sektörlerin ulaştıkları ekonomik büyüklükleri, yapılan kampanyalara insanların verdikleri tepkileri, daralan sektörleri ve ekonomik sahadaki aktörlerin durumlarını, ülkenin genel ekonomik yapısını görebilirsiniz.

n

n

n

n Bir finans kuruluşunun istihbarat ve proje değerlendirme bölümünde bir süre çalışmış olmamdan dolayı bu verilerin nasıl bir değer taşıdığını iyi bilir ve değer biçemem.

n

n

n

n Zira, paranın da insanın da izini sürmek bu sistemde çok kolay.

n

n

n

n İş bu veriler üçüncü kişilerle paylaşılıyor mu, asıl önemli olan konu bu?

n

n

n

n Paylaşılmıyorsa zaten bir sorun yok.

n

n

n

n Ancak paylaşılıyorsa vay halimize.

n

n

n

n Sağlıcakla

n

n Kadir GÜRKAN

n

n

n

n (¹) Bankalararası Kart Merkezi (BKM) “Türkiye’de kartlı ödeme sistemlerine ait 2013 yılı Temmuz ayı verileri”

n

n (²) T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı verileri.

n

n

n

n

n

n

n