n
n n “AFŞİN BEY -2 Son”
n n …
n n Bu can sığmaz bu deriye
n n Kelle küreye küreye
n n Bir Sam vakti Kayseri’ye
n n Muştusunu saldım arşın
n n Adım Türkmenoğlu Afşın (N.Y.G)
n n …
n n Karargahını Amanos Dağlarında kuran Afşın Bey gönderdiği bir kısım kuvvetlerle Antep’in kuzey batısındaki Dülük Şehrini de ele geçirir. Bin atlıdan oluşan başka bir birliği de Antakya yönüne sevk ederek akınlarda bulundurur…
n n Ağustos 1067 Yılına gelindiğinde Kuzeyde Malatya’ya yönelir. Bizans kuvvetlerini yenerek Tohma Suyu vadisi boyunca ileri harekatını sürdürür ve Kayseri’yi fetheder.
n n Karaman yörelerine değin akınlar yaptıktan sonra kuzey Suriye’ye gider. Ganimet ve tutsakları Halep pazarına getirir. Ertesi yıl Halep’ den ayrılır Antakya yöresine gelip akınlara başlar. Halep-Antakya hattında sayısız tutsak ve ganimet ele geçirir.
n n Afşın Bey Antakya kuşatması sırasında Sultan Alparslan’dan bir mektup alır. Mektup da; akınlarının başarılarından dolayı övgü aldığı, Dini Mübini İslamın yayılmasına olan katkısı ile affedildiği belirtilir.Bunun üzerine sultanın katına çıkmak üzere Antakya dan ayrılır.
n n Yiğit nasıl delice olursa öyle bir deliceliğine öfkelenen Alpaslan’la araları bozulsa da çağrılınca koşacak bir çatallı yürekti Afşın Bey! Satılmamanın ne demek olduğunu, Alpaslan’dan uzak ve ayrı geçirdiği senelerde feth ettiği toprakları Alpaslan’a teslim ederek öğretecek kadar mert!
n n
n n Ok uçlarındaki temren
n n Çeliğe verilen su, ben
n n Bu canı tuttukça bu ten
n n Pençesiyimdir Gök Kuşun
n n Adım Türkmenoğlu Afşın
n n
n n Yine sultanıyla birliktedir artık ama Feth devam edecek elbette. Nisan 1068 de Ahmetşah ile birlik de Orta Anadolu’ya akınlara başlar. Sakarya Irmağı vadisine kadar gelirler. Oradan İstanbul Çukurova yolu üzerinden Emirdağ yöresindeki Ünlü Amürüyye kentini ele geçirerek yerle bir eder. Trabzon yakınlarına akıncılar göndererek oradaki Gürcülerin Müslüman olmasını sağlar. Ardından Ahıska’ya kadar gider. Mesket Türkleri olarak bilinen Ahıska Türklerinden de gaza safına katılanlar olur. Bir müddet Ardahan da konaklar gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Kars’a, Tiflis ve Ani’ ye yeniden ayak basılır.
n n Artan saldırılar Bizans İmparatoru Romans Diogenes’i git gide sarsar. Ordu üstüne ordu kurar. Ancak her seferinde Akıncı Beyleri Bizans ordularını durdur. Malazgirt Zaferimizden 1 yıl önce Afşin Bey emrindeki 10.000 kişilik Akıncı Türk Ordusuyla Genaral Komnahos idaresindeki Bizans Ordusuna çok ağır bir darbe vurur.
n n 1070 Senesinde Alparslan, Afşın Beyi kendisine karşı isyan eden kız kardeşi Gevher Hatun’un kocası Erbasan’ı takip için görevlendirir. Afşın Bey Derbend’e hareket eder. Afşın Beyin geldiğini duyan Erbasan, Mihail ile anlaşarak İstanbul’a doğru kaçar. Kendisini Takip eden Afşın Bey, Denizli yakınında bulunan Hozan’ı da feth ederek Boğaziçi’ne kadar gelir pek çok ganimetle geri döner.
n n 1071 e gelindiğinde Afşın Bey, Sultanıyla Malazgirt Meydan Savaşındadır.
n n Zaferde büyük katkısı olur ancak az öncede yazdım ya : Yiğit nasıl delice olursa öyle bir deliceliğine öfkelenen Alpaslan’la araları yine bozulur. Bir miktar askeriyle hakanından ayrılır.
n n Durur mu hiç. Yalnızda olsa akınlara devam eder. Maraş, Birecik, Pazarcık, Urfa, Antep ve Hatay’ı zapt eder. Uzun bir sürede Antep’ de kalır. Daha sonra Hakanı Alparslan ile tekrar barışır ve zapettiği yerleri hediye eder.
n n
n n Göz koydum Anadolu’ya
n n Serdikçe döndüm deliye
n n Geçtim Sivas’tan Bolu’ya
n n Yol teperim Yazın Kışın
n n Adım Türkmenoğlu Afşın
n n
n n Gazadan gazaya koşan Afşin Bey Sultan Alparslan’dan sonra Melikşah mahiyetine girer. Anadolu’dan Halep’ e gider. Ancak Halep’ den sonrasına dair bir bilgiye ulaşılamaz. Tıpkı Kahramanmaraş’ın Afşin İlçe Kaymakamlığı internet sitesindeki üç beş satır gibi.
n n Ruhu şad mekânı cennet olsun.
n n Sağlıcakla kalın.
n