Elden Kira Ödemesine Ceza! Yeni Düzenlemeyle Karşılaşılacak Riskler Elden Kira Ödemesine Ceza! Yeni Düzenlemeyle Karşılaşılacak Riskler

Türkiye’de son dönemde yükselen enflasyon oranları için merkez Bankası ve hükümet tarafından çeşitli önlemler alınmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kredi kartı kullanımı sınırlandırılması olacak gibi görünüyor. Peki kredi kartı kullanım kısıtlamaları gerçekten enflasyonunu düşürebilir mi?

Uzmanlar kredi kartı harcamalarına sınırlandırılmasının enflasyon üzerinde olumlu etkiyi yaratabileceğini açıklıyorum. Çünkü son dönemlerde kredi kartı ile yapılan harcamalar oldukça artmış durumda. Ayrıca nakit para eksiği de çok fazla alışverişler neredeyse sadece kredi kartı ile gerçekleştiriliyor. Bu yüzden enflasyonda gitgide artıyor.

kredi-karti-ekstresi-cXCo_cover

Kredi Kartı Kullananlar

Ata Yıldırım Hazine GYM Etem Öztekin’de benzer görüşleri paylaşıyor. Öztekin’e göre son haftalarda kredi kartı ile yapılan harcamalardaki artış oranları yüzde 300’leri bulmuş fakat Eylül başında ise yüzde 182’ye düşmüştü. Yeni önlemler ile bu oranın daha da düşmesi talebin yavaşlaması ve dolayısıyla enflasyonun azalmasını sağlayacağını düşünüyorlar.

Peki kredi kartı kullanımının nasıl azaltabiliriz? Uzmanlar taksit sayısının azaltıp kısıtlanmasını, asgari ödeme oranının yükselmesini ayrıca nakit çekim limitlerinin indirilmesi ve gecikme faizlerin artmasının işe yarayacağını düşünüyor. Bu önlemlerle birlikte tüketici harcamalarında bir miktar azalma olacağı düşünülüyor. Harcamaların azalması enflasyonun düşmesine de yardımcı olabilir.

Sonuç olarak kredi kartı kullanımının sınırlandırılmasının enflasyonu düşürmede etkili olabileceği kanısına varılıyor. Ancak bu tür düzenlemeleri nasıl uygulanacağı ve sonuçları ne olacağı yakından takip edilmesi düzen altında tutulması gerekiyor.